Dine ammerettigheter i Norge

– Bortvisning av ammende er diskriminering, sier advokat.

Mother feeding baby Foto: Scanpix Norway
Mother feeding baby Foto: Scanpix Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge har de fleste et svært avslappet forhold til amming - også når det gjøres på offentlig sted. 

På tross av den tilsynelatende avslappede holdningen har flere kvinner har fortalt til Mammanett at de har opplevd hets mot ammende mødre og noen har blitt bortvist fra cafeer eller kjøpesentre fordi de ønsket å amme barnet sitt.

– Det var et innlegg på en ammegruppe på Facebook nylig, der medlemmene ble spurt om de hadde hatt negative opplevelser. Det var få som skrev at de hadde hatt det der, i hvert fall. Jeg tror det ikke er noen som ammer for å provosere andre, men enkelte blir jo provosert ved å se at noen ammer uansett, sier Anne Sigstad, Fungerende daglig leder ved Ammehjelpen.no

HAR DU NOEN NEGATIVE OPPLEVELSER VED OFFENTLIG AMMING? AVSTEMNING NEDERST I SAKEN!

Har man egentlig noen rettigheter som ammende?

Dine ammerettigheter i Norge

Rettigheter knyttet til permisjon og ammefri

At nordmenn ammer så lenge som vi gjør, henger nok også sammen med at vi har også en lengre fødselspermisjon sammenlignet med andre land.

Vi kan velge mellom en stønadsperiode med foreldrepenger på 49 uker med 100 prosent dekningsgrad, eller 59 uker med 80 prosent dekningsgrad, ifølge Altinn. 

I tillegg ble retten til betalt ammefri nedfelt i Arbeidsmiljøloven, § 12-8, den 1. januar 2014. 

Som arbeidstaker i Norge har du rett til ammefri med lønn én time per dag, til barnet er 1 år, hvis du jobber minimum 7-timers dag:

§ 12-8. Ammefri

(1) Kvinne som ammer sitt barn kan kreve den fri hun av den grunn trenger. Fritiden kan for eksempel tas ut i minst en halv time to ganger daglig eller som redusert arbeidstid med inntil én time hver dag.

(2) Kvinne som har ammefri etter første ledd, har i barnets første leveår rett til lønn inntil én time på arbeidsdager med avtalt arbeidstid sju timer eller mer.

LES OGSÅ: Amming i utlandet: Her er det mindre akseptert å amme offentlig

Advokat Kramer: – Bortvisning av en ammende kvinne, vil kunne være i strid med forbudet mot diskriminering. Foto: privat
Advokat Kramer: – Bortvisning av en ammende kvinne, vil kunne være i strid med forbudet mot diskriminering. Foto: privat Vis mer

Hvordan er egentlig ammereglene i Norge?

Amming på offentlig sted er en helt vanlig skue i Norge. Men er det egentlig en rettighet? 

– Har vi en lov i Norge som sier noe om kvinners rett til å amme offentlig?

– Jeg er ikke kjent med at det finnes noen bestemmelse i lov, forskrift eller annet regelverk som uttrykkelig slår fast at kvinner har rett til å amme i det offentlige rom. Det finnes bestemmelser både i EMK og i Barnekonvensjonen som man vil kunne støtte seg på, uten at noen rett til amming i offentligheten er direkte nevnt. Men det gjelder som et alminnelig prinsipp at det som ikke uttrykkelig er forbudt, er tillatt, sier Lommelegens advokat Christian A. Kramer, som også jobber som advokat i Frykman Kramer Advokatfirma AS.

Straffeloven sier at den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd på offentlig sted kan straffes for det. 

– Det finnes nok enkeltindivider som føler seg støtt av å se en ammende kvinne, og som vil mene at det er uanstendig atferd, men jeg har vanskelig for å se at amming på noen som helst måte skulle kunne rammes av straffebudet, og finner heller ingen eksempler på at så har skjedd, opplyser han. 

LES OGSÅ: Seks vanlige ammeproblemer

Diskriminering å bortvise en ammende kvinne

Et samfunn kan ikke trekke opp rammene for hva som er moralsk og rettslig akseptabelt, ut ifra hva de lettest krenkbare individer og grupper måtte mene til enhver tid, ifølge advokaten. 

–Et forbud mot amming, eller bortvisning av en ammende kvinne, vil kunne være i strid med forbudet mot diskriminering.

- Den enkelte har et selvstendig ansvar for å verne om sitt og barnets privatliv. Det sentrale er vel at man bør finne et egnet sted og en måte å amme på, som gir mor og barn ro i ammesituasjonen, påpeker Kramer. 

Brystspreng: Cottermans grep

Så lenge ammer vi i Norge

En landsomfattende undersøkelsen om amming og spedbarns kosthold, viser at en stor andel av spedbarna ammes og fullammes i Norge, ifølge Helsedirektoratet

  • 95 prosent av alle norske barn ammet når de er nyfødte
  • 84 prosent fullammes ved to ukers alder
  • 86 prosent blir fortsatt ammet når de er tre måneder gamle
  • 67 prosent blir ammet ved 7 måneders alder
  • 55 prosent blir det når de er ni måneder
  • 35 prosent når de er ett år gamle.

LES OGSÅ: Fullamming som prevensjon - fungerer det?

Har du opplevd negative holdninger til offentlig amming? (Avsluttet)
Ja24% (59)
Nei70% (172)
Vet ikke6% (14)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer