Disse 5 tingene blir tenåringen mest flau over ved foreldrene

Når barna kommer i en viss alder er nesten alt foreldrene sier og gjør uutholdelig pinlig. Hvorfor blir tenåringer så flaue over foreldrene sine?

TENÅRINGER: Det er ikke alltid lett å ha tenåringer i hus, men det er heldigvis gode råd for å unngå at du går fra superhelt til superdust. FOTO: NTB scanpix
TENÅRINGER: Det er ikke alltid lett å ha tenåringer i hus, men det er heldigvis gode råd for å unngå at du går fra superhelt til superdust. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du husker det kanskje selv? Den bunnløse flauheten når faren din plutselig stakk hodet inn i klasserommet for å levere gymtøyet du hadde glemt den dagen. Fotballkampen hvor moren din ropte høyt og skingrende fra sidelinjen. For ikke å snakke om den rare lua hun hadde på den dagen. Rett og slett ubeskrivelig flaut!

Når du selv blir forelder vil du med all sannsynlighet oppleve det samme fra dine egne barn. Og visst kan det være litt sårt den dagen du erkjenner at du har falt ned fra foreldre-pidestallen. Barnet som tidligere lo så tårene trillet av vitsene dine, ler ikke lenger. Du er ikke lenger den kuleste pappaen eller den morsomste mammaen. Tvert imot er nesten alt du gjør feil.

Lars Halse Kneppe er utdannet journalist og psykolog, og jobber ved Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og ved flere videregående skoler i Oslo. Han har noen tanker om hvorfor ungdom i en periode tar mer avstand fra sine foreldre.

Det foreldre gjør føles så personlig

– Endringen skjer hos de fleste på ett eller annet tidspunkt i ungdommen. Det er vanskelig å si nøyaktig når dette inntreffer, og hvor lenge det varer er nok ganske individuelt, sier Kneppe. Men han forsikrer samtidig at det for de aller fleste heldigvis er en periode som går over.

Han mener at en av grunnene til at vi reagerer på våre foreldres væremåte og handlinger, at det føles så personlig og ikke minst nært. Det føles på et vis som om alt de gjør og sier også sier noe om oss.

De er i dermed i en unik posisjon til å få oss til å føle oss flaue, forklarer han.

Han legger til at en annen grunn til at vi blir flaue handler om at unge mennesker ofte trenger å skaffe seg plass til å vokse gjennom å ta litt avstand til sine nærmeste. Det er som om våre nærmeste fungerer som varige referansepunkter. Dermed blir det litt som at man skal bli til s­eg selv gjennom å vise hvor forskjellig man er fra foreldrene sine.

– Men mange barn er også genuint stolte av foreldrene sine, selv om de kanskje ikke våger å innrømme det, sier han trøstende.

Greit at de blir flaue, men unngå å gå over streken

– En ting som ofte er litt vanskelig med barn og ungdom er at de svinger så voldsomt i hva de tåler fra oss voksne. Noen dager tåler de alt, mens andre dager tåler de ingen ting.

Kneppe forklarer at det derfor kan være lett å trå litt feil noen ganger når vi tuller med dem eller bruker ironi, men det betyr ikke at vi ikke burde tulle litt med dem.

– Å bli krenket er også en del av livet, mener han.

Det finnes to typer forlegenhet som foreldre kan påføre barna, en ufarlig forlegenhet og en uheldig forlegenhet, skriver amerikanske Rosalind Wiseman i boken Masterminds & Wingmen. Wiseman er lærer og forfatter av flere bestselgende bøker om barn og tenåringer.

Å synge høyt i bilen foran barnets venner, eller klemme barnet i full offentlighet er flaut for barnet, men likevel ikke noe man må la være å gjøre. Men enkelte ting bør foreldrene rett og slett unngå, mener hun.

Å dele personlig informasjon om barnet i offentligheten, enten det er til fremmede på bussen eller til barnets venner, er noe man skal være veldig forsiktig med. Man bør heller ikke utlevere sårbare sider ved barnets personlighet, som å si for eksempel « Dette er Billy, han er veldig sjenert» «Han liker ikke prate med noen». Slike kommentarer er å gå over streken for hva som er greit, ifølge Wiseman.

Kneppe er enig i dette.

­– Vi bør unngå å utlevere dem til andre, altså dele informasjon som var opplevd som fortrolig, men det handler like mye om å unngå tillitsbrudd.

Foreldre kan gjerne tulle og erte barna litt, men samtidig trå litt varsomt når det gjelder enkelte tema. Ungdommen har godt av at vi har det litt moro med dem så lenge de ikke opplever at vi har det på deres bekostning. Allikevel tror han at det er noen temaer som vi ikke burde tulle med fordi de kan oppleves som mer alvorlige enn vi er klar over.

– Mat, kropp og trening burde vi være varsomme med å tulle om, både når det gjelder deres forhold til temaene, men også vårt eget, utdyper han.

Viktig å øve seg på å tåle forlegenhet

Psykologen mener imidlertid at vi ikke bør ta for mye hensyn.

– Det er ikke feil å gi dem en klem av og til selv om jeg tenker at vi burde undersøke med barnet hvorfor det eventuelt er ubehagelig med en klem. Det kan være grunner som de er for flaue til å fortelle oss.

– Generelt tror jeg ikke at vi skal være for redd for å gjøre barn eller unge litt forlegne av og til. Det er faktisk en del av livet og de kommer til å møte forlegenhet også utenfor hjemmets fire vegger, så det er faktisk litt viktig å øve seg på å tåle forlegenhet, sier psykologen.

Det er absolutt ikke et mål i seg selv å beskytte barna mot all forlegenhet.

–Det er mye trygghet som ligger i det å tåle eller å kunne romme sin egen forlegenhet, som er en ferdighet de fleste av oss trenger å øve på, avslutter han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer