Disse 5 tingene blir tenåringen mest flau over ved foreldrene

Når barna kommer i en viss alder er nesten alt foreldrene sier og gjør uutholdelig pinlig. Hvorfor blir tenåringer så flaue over foreldrene sine?

TENÅRINGER: Det er ikke alltid lett å ha tenåringer i hus, men det er heldigvis gode råd for å unngå at du går fra superhelt til superdust. FOTO: NTB scanpix
TENÅRINGER: Det er ikke alltid lett å ha tenåringer i hus, men det er heldigvis gode råd for å unngå at du går fra superhelt til superdust. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Du husker det kanskje selv? Den bunnløse flauheten når faren din plutselig stakk hodet inn i klasserommet for å levere gymtøyet du hadde glemt den dagen. Fotballkampen hvor moren din ropte høyt og skingrende fra sidelinjen. For ikke å snakke om den rare lua hun hadde på den dagen. Rett og slett ubeskrivelig flaut!

Når du selv blir forelder vil du med all sannsynlighet oppleve det samme fra dine egne barn. Og visst kan det være litt sårt den dagen du erkjenner at du har falt ned fra foreldre-pidestallen. Barnet som tidligere lo så tårene trillet av vitsene dine, ler ikke lenger. Du er ikke lenger den kuleste pappaen eller den morsomste mammaen. Tvert imot er nesten alt du gjør feil.

Lars Halse Kneppe er utdannet journalist og psykolog, og jobber ved Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og ved flere videregående skoler i Oslo. Han har noen tanker om hvorfor ungdom i en periode tar mer avstand fra sine foreldre.

Det foreldre gjør føles så personlig

– Endringen skjer hos de fleste på ett eller annet tidspunkt i ungdommen. Det er vanskelig å si nøyaktig når dette inntreffer, og hvor lenge det varer er nok ganske individuelt, sier Kneppe. Men han forsikrer samtidig at det for de aller fleste heldigvis er en periode som går over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer