Nettmobbing:

Disse appene er verstingene i nettmobbing

Krenkelser og mobbing forekommer mest i apper hvor brukerne kan være anonyme.

MOBBING VIA APPER: I utgangspunktet kan mobbing foregå i alle sosiale apper og spill, men noen muliggjør det mer enn andre. FOTO: NTB Scanpix
MOBBING VIA APPER: I utgangspunktet kan mobbing foregå i alle sosiale apper og spill, men noen muliggjør det mer enn andre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nettmobbing er et tema som opptar og bekymrer mange norske foreldre, men hvordan skal vi forhindre at det skjer?

I Medietilsynets nyeste foreldre og medier-undersøkelse oppgir de aller fleste (81 prosent) at de synes foreldre og voksne i barnets nærhet bør ha det største ansvaret for å beskytte barn og unge i deres bruk av medier.

Men i en digital verden hvor endringer skjer veldig raskt og det stadig kommer nye apper og programmer, er det ikke lett for foreldre å være oppdatert på hvilke de bør være oppmerksomme på.

Apper hvor man kan være anonym er verstingene

Kjellaug Tonheim Tønnesen, faglig leder i Barnevakten.no, forteller at mobbing i utgangspunktet kan foregå i alle sosiale apper og spill, men at de ser flest krenkelser og mobbing i apper hvor brukerne kan være anonyme.

Den nyeste appen i denne kategorien er Tellonym. Dette er en app hvor brukerne skal kunne oppdage hvilke tanker vennene har om dem, samt stille og svare på anonyme spørsmål som man aldri har turt før.

Barnevakten.no har advart mot denne appen da muligheten til å være anonym gjør at mange blir fristet til å uhemmet sende meldinger til andre personer fordi de tenker at de er helt anonyme og ikke trenger å stå ansvar for det de skriver.

NRK forteller at flere skoler de siste ukene har sendt ut en oppfordring til foreldre om å slette denne appen fra barnas telefoner. Mens TV2 skriver at syv kommuner har gått så langt at de har valgt å stenge denne appen fra de kommunale nettverkene, slik at ingen kan søke på den på steder med kommunale nettverk.

En lignende app er Sarahah, som betyr «ærlig» på arabisk, hvor brukere kan sende og motta meldinger med hverandre helt anonymt.

Hensikten med appen er at den skal være en arena for å kunne gi og motta konstruktive tilbakemeldinger fra venner og bekjente, men Barnevakten.no har advart mot appen fordi den også har i stort omfang blitt brukt til å sende krenkende og seksualiserte meldinger, samt til mobbing.

KAN BRUKES TIL MOBBING: Appen Tellonym er den siste i rekken av apper hvor brukerne kan være anonyme og sende krenkende meldinger til andre. FOTO: App Store
KAN BRUKES TIL MOBBING: Appen Tellonym er den siste i rekken av apper hvor brukerne kan være anonyme og sende krenkende meldinger til andre. FOTO: App Store Vis mer

Kan også bli mobbet i spill

Trebarnsfar Jens Fredrik Ryland driver Facebookgruppen Digital Oppdragelse og holder foredrag på skoler om hvor viktig det er at foreldre engasjerer seg i barnas bruk av smarttelefoner, PC, konsoller og nettbrett.

Han peker på at nettmobbing også kan skje i ulike typer spill som har en eller annen form for chatfunksjon, noe man for eksempel finner i det omdiskuterte spillet Fortnite.

– Selv om barnet ditt kanskje ikke synes spillet er spesielt skummelt i seg selv, så bør du som forelder være oppmerksom på at det kan være en arena for nettmobbing. Dette er nemlig et multiplayer spill, det vil si at flere kan spille med eller mot hverandre.

– Spillet har også en chatfunksjon som gjør at spillerne kan kommunisere med hverandre. Hvis du da ikke leverer slik medspillerne dine mener du burde og kanskje laget ditt taper fordi du er dårlig, kan du få kjeft og bli mobbet via chaten, sier han.

LES OGSÅ: Seksuell utpressing på nett - slik kan du hjelpe barnet ditt ut av knipa

Mulig å deaktivere chatfunksjonen

Et spill som Pixel Gun kan for eksempel virke ganske uskyldig med figurer som ser ut som Minecraft eller Lego. Men også i dette spillet er det en chatfunksjon og på nettet kan man lese om flere barn som har blitt utsatt for mobbing og stygt språk via denne.

– Slipper du barna utpå i en multiplayer-verden burde du være klar over hva du gjør da språkbruken kan bli ganske drøy i denne typen spill. Det er også helt uforutsigbart fordi du ikke vet hvem de andre personene er eller hvor gamle de er. Men i Pixel Gun og i en del lignende spill har man muligheten til å deaktivere chaten, opplyser Ryland.

Et annet eksempel på en app foreldre flest kanskje ikke forbinder med nettmobbing, er Steam.

Dette er en slags brukerportal eller plattform hvor man kan kjøpe ulike spill, men i likhet med sosiale medier har den en chatfunksjon hvor de ulike brukerne kan legge hverandre til som venner og kommunisere med hverandre.

– Steam har 13 årsgrense på samme måte som sosiale medier, men selv om de ikke er gamle nok har jeg har gitt mine gutter tilgang i mitt navn. Jeg passer imidlertid på at jeg håndterer spillene som jeg vil at de skal ha tilgang til og de har fått strenge regler om å ikke legge til venner.

– I Steam er det heller ikke så vanskelig å finne ut hvem som er spilleren bak figuren, spesielt ikke om man har oppgitt sitt ordentlige navn ved registrering.

LES OGSÅ: Frida (21) ble offer for taus mobbing: - Jeg hadde ikke lyst til å leve

MOBBING SKJER OGSÅ I SPILL: Mange spill har en chatfunksjon som har blitt brukt til å mobbe og hetse andre spillere. Eksempler på slike spill er Fortnite og Pixel Gun. FOTO: App Store
MOBBING SKJER OGSÅ I SPILL: Mange spill har en chatfunksjon som har blitt brukt til å mobbe og hetse andre spillere. Eksempler på slike spill er Fortnite og Pixel Gun. FOTO: App Store Vis mer

Lær barna at norsk lov også gjelder på nett og mobil

For å forhindre nettmobbing er det ifølge Kjellaug Tonheim Tønnesen viktig at foreldre viser interesse og at de snakker med barna om livet på nett.

– Snakk med dem om rettigheter og forpliktelser knyttet til hva man kan dele og kommentere, og forklar dem at norsk lov gjelder også på nett og mobil. Det aller viktigste rådet for forebygging av nettmobbing er å investere i og jobbe for et godt klassemiljø fra første klasse. Å bli kjent med andre barn og deres foreldre og også bry seg om de barna som ikke er i den nærmeste vennegjengen til egne barn, sier hun.

Tønnesen peker på at Elevundersøkelsen 5. -10. trinn fra 2017 viser at 6,6 prosent opplever mobbing, og av disse opplever to prosent av elevene at de blir mobbet digitalt to til tre ganger i måneden eller oftere. Det meste av mobbingen skjer i klasserommet, i gangen og i friminuttet.

– Det meste av mobbingen blant barn er relasjonsbestemt og de barna som mobbes i det fysiske livet er ofte også de barna som får gjennomgå på nett. Men forskning viser også at en del barn sier at de både har mobbet andre og at de selv har blitt mobbet.

– Bildet er ganske komplekst, men uansett om man er mobber eller offer så er det viktig at vi voksne husker på at dette er barn som trenger hjelp, bare på litt forskjellig måte, sier hun.

Bør ha lav terskel for å ta opp mobbing

Medietilsynets medieundersøkelse blant foreldre avslørte også at mange foreldre (halvparten) ikke vet hvem de skal henvende seg til dersom barnet deres blir utsatt for digital mobbing.

På nettsiden Nullmobbing.no kan du få innspill og gode råd om hvordan du kan håndtere situasjonen.

Tønnesen oppfordrer også foreldre til å snakke med andre foreldre og ha lav terskel for å ta opp mobbing og utestengelse på nett.

– Det er så mange som 50 prosent av barn mellom 9 og 18 år som i Medietilsynets undersøkelse i 2018 sier at de på nett har sett andre som er blitt mobbet. Vitnene er en stor gruppe og de bør utfordres til å ta ansvar og være med å skape et godt miljø på nett ved å rapportere på nett, gi beskjed til voksne og til kanskje noen ganger å blande seg inn på en positiv måte for å justere og roe ned, sier hun.

Viktig å være et godt forbilde

Jens Fredrik Ryland er enig i at det viktigste vi foreldre kan gjøre for å forhindre mobbing via apper, er å snakke sammen og med ungene sine.

– For oss som er oppvokst med telefoner som hadde en ledning som satt fast i veggen, kan det være vanskelig å skjønne hvilken digital hverdag ungene våre har. Utfordringen vår som foreldre blir å henge med og tilpasse oss i stedet for å forsøke å reversere medievirkeligheten.

– Jeg synes det blir feil å forsøke å hindre barn fra å bruke mobiltelefoner eller nettbrett før de er 14 år gamle. Det er bedre at vi får ungene våre til å skjønne hva de egentlig holder på med og lærer dem hvordan de ikke skal gå i disse fellene.

Dette innebærer ifølge Ryland ikke minst at vi foreldre også gjør vårt for at barna våre ikke blir mobberen.

– Det sies ofte at det er foreldregenerasjonen som er verst i sosiale medier, men jeg tror ikke det stemmer helt. Voksne personer gjør gjerne slike ting på en litt utilsiktet måte fordi de ikke skjønner konsekvensen. De som for eksempel hetser politikere i kommentarfelt på nettet forstår ofte ikke selv at det de skriver blir lest av mottaker.

– Men barn har en tendens til å gå mer direkte til verks i ulike apper, for eksempel på snapper som blir borte etter noen sekunder. Det er en type skjult mobbing som er mer direkte og vanskelig å oppdage.

– Samtidig synes jeg mobbing burde handle mer om hva foreldrene bidrar med. Vi bør tenke over hvordan vi snakker om hverandre om det så gjelder hvem som heier på hvilke fotballag eller sjalusi på grunn av naboens nye bil. Det er ikke rart ungene mobber hverandre med den inputen de får.

LES OGSÅ: Streng justis blant foreldregrupper på Facebook

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer