Graviditet:

Disse bekymringene er det vanlig å ha som gravid

Og når bør vi ta disse bekymringene på alvor?

GRAVID: Alle ønsker et fint og vellykket svangerskap, men det er helt naturlig å bekymre seg litt også. FOTO: NTB Scanpix
GRAVID: Alle ønsker et fint og vellykket svangerskap, men det er helt naturlig å bekymre seg litt også. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du gravid? Da har du kanskje tusen tanker i hodet - forhåpentligvis er du hovedsakelig full av begeistring og forventning! Noen gravide kan derimot oppleve å bekymre seg en del, og det er jo ikke rart - man bærer faktisk frem et nytt liv inne i seg - selvfølgelig ønsker man at alt skal gå knirkefritt.

Noen bekymringer i løpet av et svangerskap er det naturlig å ha. Her får du en oversikt over noen av de vanligste!

LES OGSÅ: 10 spørsmål du bare har som gravid

1. At man spiser riktig

Når man er gravid er det visse forholdsregler man må ta når det gjelder kosthold. Som du helt sikkert vet er det noen matvarer du ikke skal spise, men hvor opptatt bør du egentlig være av kostholdet mens du går gravid?

- En økende andel gravide tenker og bekymrer seg over hva de har spist før de ble gravide, under svangerskapet – og er opptatt av å unngå enkelte matvarer, forklarer Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, til KK.

Hun råder deg til å se på den offentlige nettsiden Helsenorge, som er oppdatert på hva gravide bør unngå å spise. Videre forklarer hun at generelle livsstilsråd under svangerskapet er å unngå alkohol og nikotin (tobakk, snus) helt – og ellers sørge for at frukt og grønnsaker vaskes ordentlig, og at kjøtt gjennomstekes.

- Mange av rådene handler om å unngå matvarer som kan gi smitte av parasitten toxoplasma og bakterien listeria, som kan være skadelig for fosteret.

Husk også at på reise i i utlandet må du ta ekstra forholdssregler.

Men, hvor opptatt av ekstra sunn ernæring bør man være? Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky understreker at du ikke skal spise for to, men heller tenke at du skal spise dobbelt så sunt - uten at det går ut over nattesøvnen eller selvtilliten - det handler om en balanse:

- I store deler av svangerskapet er barnet bitte lite, og faktisk tilsvarer det gjennomsnittlige ekstra energibehovet to skiver brød med pålegg og et glass lettmelk daglig. Men fordi svangerskapets tre trimestere innebærer ulike nivåer av energi og matlyst, er det for de fleste mest naturlig å spise mer enn vanlig i de to siste trimestrene, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Studier viser at graviditet endrer hjernen

GRAVIDITET: Hvor sunt bør man spise? Og hva gjør man hvis babyen beveger seg mindre enn normalt? FOTO: NTB Scanpix
GRAVIDITET: Hvor sunt bør man spise? Og hva gjør man hvis babyen beveger seg mindre enn normalt? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. At man har drukket alkohol før man visste om graviditeten

Om graviditeten ikke var planlagt kan det hende du har drukket alkohol uvitende om at du hadde en liten en i magen. Dette er det mange som opplever, og det viktigste er at du unngår alkohol videre i svangerskapet.

Ifølge Helsenorge er det umulig å gi et sikkert svar på hvor grensen går for inntak av alkohol og risiko for fosterskade. Er du bekymret over alkoholinntak tidlig i svangerskapet kan det være fint å snakke med en jordmor eller lege - det vil hjelpe deg.

LES OGSÅ: Marie (20) ante ikke at hun var gravid før fødselen startet

3. At man trener for hardt eller anstrenger seg for mye

Man er naturlig nok opptatt av at mageboeren skal ha det bra. Noen kan derfor oppleve å bekymre seg over aktivitetsnivå - vi har jo for eksempel hørt at gravide ikke skal løfte for tungt, og at man bør reise seg for høygravide kvinner på bussen. Hvor hardt kan vi egentlig trene eller anstrenge oss fysisk?

KK har tidligere skrevet om at trening under graviditeten har mange fordeler.

Kari Bø, rektor og professor ved Norges Idrettshøgskole, uttalte at gravide i utgangspunktet kan delta på alle typer aktiviteter, men at man alltid må tilpasse intensiteten. Det betyr at man som gravid fint kan delta på kondisjonstrening som spinning, så lenge man justerer nivået tilpasset sine egne forutsetninger.

– Gravide bør trene med moderat intensitet, det vil si holde seg under 90 prosent av maks.

Det er ifølge Bø ikke noe i veien for at gravide kan trene styrke eller utføre aktiviteter som innebærer mer hopp og bevegelse, så lenge man alltid lytter til kroppens signaler. Du skal ikke føle ubehag. Idrettene gravide helst bør unngå, er idretter som gir risiko for å bli truffet i magen og høyintensitet-idretter, samt dykking, forklarte Bø.

LES OGSÅ: Dette kan skje med sexlivet under svangerskapet

4. Gruer seg til fødsel

At en fødsel er smertefullt er ingen hemmelighet, men noen gruer seg mer enn andre til å føde.

- Det er naturlig å grue seg noe til fødselen, og de fleste kvinner har behov for å snakke med fastlege eller jordmor om dette. Samtale om tema er en naturlig del av svangerskapsomsorgen, litt ut i svangerskapet, forteller Mjølstad.

Hun forklarer at god informasjon om fødsel og fødetilbud, inkludert smertelindrende tiltak, er viktig. For noen kvinner oppleves fødselen som skremmende, enten på grunn av tidligere fødselserfaringer eller andre forhold:

- Disse bør henvises til fødeavdelingen for oppfølging og forberedelser til fødsel relativt tidlig i svangerskapet.

LES OGSÅ: Fødselsangst rammer rundt 20 prosent av gravide

LIV I MAGEN: Det er ikke unormalt å oppleve at barnet beveger seg mindre i perioder. FOTO: NTB Scanpix
LIV I MAGEN: Det er ikke unormalt å oppleve at barnet beveger seg mindre i perioder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Spontanabort

Mjølstad forteller at de fleste gravide er kjent med at spontanabort er relativt vanlig forekommende før uke 12 – og venter derfor med å informere venner og familie om svangerskapet til de er over denne grensen.

- De som har opplevd tidligere spontanaborter er mer bekymret enn andre. Det er varierende tall på hvor hyppig spontanabort forekommer – mellom 10 til 30 prosent. Noen spontanaborter forekommer antagelig også så tidlig og før kvinnen har registrert at hun er gravid.

KK har tidligere skrevet at de fleste ufrivillige aborter skjer før uke 12, og risikoen synker allerede fra de første ukene. Ifølge Helsedirektoratets nettsider skjer 97 prosent av alle spontanaborter før uke 12.

6. Lite liv i magen

Ifølge Oslo Universitetssykehus' faktaside om lite liv i svangerskapet, er det å oppleve at barnet ikke beveger seg eller beveger seg stadig mindre, ofte normalt. De aller fleste som opplever en episode med mindre bevegelser fra barnet sitt har ukompliserte svangerskap og føder friske barn, men dersom dette vedvarer kan det være ett av de første tegnene på at barnet ditt ikke har det bra, skriver de videre. Da er det viktig at du kontakter fødeavdelingen for videre oppfølging.

Ifølge OUS har ikke forskning fastslått hvor mange bevegelser som er normalt for et friskt barn. Derfor er det viktig at du blir kjent med ditt barn og ditt barns aktivitetsmønster, da det er endringer i dette mønsteret som er viktige for hva som er lite bevegelse.

LES OGSÅ: Kan mors stress skade fosteret?

FØDSELSANGST: Da Sandra Lyng var gravid, hadde hun angst for å føde. Derfor har hun valgt å være åpen om det. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer