Disse bildene har du ikke lov til å dele

Bryter loven uten å være klar over det.

GRUPPEBILDER OG KLASSEFOTO: Foreldre bryter loven ved å dele disse på nettet uten samtykke. Foto: Shutterstock
GRUPPEBILDER OG KLASSEFOTO: Foreldre bryter loven ved å dele disse på nettet uten samtykke. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre synes det er koselig med et gruppefoto som viser hvem barna gikk sammen med i barnehagen eller på skolen.

Fortsetter derimot foreldre å dele disse fellesbildene i sosiale medier, kan det kanskje snart bli slutt på denne tradisjonen.

Fikk klager fra foreldre

Aftonbladet forteller om barnehagen Brisen i den svenske byen Luleå, som etter klager fra foreldre nå har valgt å kutte ut gruppefotograferinger.

Leder i barnehagen Sara Cervantes, forteller til Aftonbladet at de velger å gjøre det fordi de ikke kan kontrollere hva foreldrene gjør med bildene.

– Den viktigste årsaken er at bildene spres og at det finnes foreldre som av en eller annen årsak ikke vil ha bilder av barna sine på nettet, sier lederen.

LES OGSÅ: Disse foreldrene deler litt for mye i sosiale medier

MÅ HA SAMTYKKE: - Legger man ut et klassebilde på nett uten samtykke bryter man både personopplysningsloven og åndsverkloven, sier Ove Skåra i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet
MÅ HA SAMTYKKE: - Legger man ut et klassebilde på nett uten samtykke bryter man både personopplysningsloven og åndsverkloven, sier Ove Skåra i Datatilsynet. Foto: Datatilsynet Vis mer

Bryter loven

Enkelte kan kanskje synes at det er en overdrevent sterk reaksjon å slutte helt med klassefoto, men ifølge Datatilsynet bryter disse foreldrene faktisk loven.

– Skal du publisere et portrettbilde på nett, må du alltid ha samtykke fra den eller de som er avbildet før du kan publisere det.

- Klassebilder som har bilde av flere barn, regnes som portrettbilder siden personene er hovedmotivet, forklarer kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

– Legger man ut et klassebilde på nett uten samtykke, bryter man både personopplysningsloven og åndsverkloven. Dette gjelder uansett om bildene publiseres på sosiale medier eller på andre nettsider, legger han til.

LES OGSÅ: 8 tabber foreldre gjør på Facebook

Bør minne foreldrene om reglene

Skåra har forståelse for at en barnehage velger å kutte ut fotografering på grunn av dette, men sier at Datatilsynet får svært få tilbakemeldinger på at det er et problem. Det betyr derimot ikke at dette ikke også skjer her til lands.

- Vi har inntrykk av at de fleste barnehager og skoler er blitt kjent med problematikken gjennom veiledningsmaterialet vi har utarbeidet om dette, og at de er nøye med å innhente samtykkeskjema før disse gruppebildene tas. Men det er nok dessverre slik at fryktelig mye av det som blir publisert gjøres uten samtykke.

– Når skolen eller barnehagen tilrettelegger for fotografering, bør de sørge for å minne foreldrene på at disse ikke skal publiseres på sosiale medier uten samtykke, sier han.

LES OGSÅ: Ammeselfie, en ny Instagram trend?

Datatilsynets råd til foreldre

Overfor skoler og barnehager:

  •  Still spørsmål om hvorfor bildene skal legges på nettet.
  • Still krav om hva slags type bilder som tas
  • Unngå portretter og nærbilder der ungene lett kan identifiseres.
  •  Still krav om at bildene legges ut i lite format slik at de ikke kan brukes videre.
  • Vær helt sikker på at skolen og barnehagen legger ut identifiserende bilder på et passordbeskyttet område.

Overfor deg selv:

  • Still spørsmål om hvorfor du ønsker bildene publisert på nett.
  • Når du selv legger ut bilder av barna dine, føl deg trygg på at bildene viser barna respekt og fremstiller dem på en måte som kan gjøre dem stolte og glade også når de vokser til

Kilde: Datatilsynets veileder "i beste mening".

FNs barnekonvensjon

Å SI SIN MENING OG BLI HØRT: Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det, og barnets meninger skal tillegges vekt.

RETT TIL PRIVATLIV: Barnet skal ikke utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin. Det skal beskyttes mot ulovlig angrep mot ære og omdømme.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer