Disse bør droppe høvelen

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Intimfrisering er ikke farlig, men har en risiko. 

I disse dager pleier de fleste kvinner å frisere seg nedentil, og mange har kastet seg på både barbering, voksing og laser-behandlinger. 

Dette gjelder også gravide kvinner som nærmer seg termin. 

Alle varianter

Akkurat som ikke-gravide, ønsker også gravide å føle seg velstelte og fine nedentil. Selv om ikke alle gravide kvinner tar en brasiliansk (fjerner alt), er det vanlig å ta bikinilinjen eller stusse seg litt nedentil før fødselen. 

Lise Bentzon, jordmor ved fødeavdelingen i Helse Nord-Trøndelag, avdeling Levanger, forteller til mammanett at hun har fått inntrykk av at de fleste gravide barberer seg nedentil. 

– De som ikke gjør det er i hovedsak de mer voksne fødende for å bruke det uttrykket. Det er ikke slik at intimfrisering har noe å si for selve fødselen eller for jordmoren. Vi ser alle varianter med og uten hår, og jeg har aldri opplevd at dette er et diskusjonstema på vaktrommet. 

– Vi registrer rett og slett bare at kvinner er forskjellig, også når det gjelder på dette området, forteller hun. 

LES OGSÅ: Bedre sex med barn i magen

Risiko for infeksjon

For noen år siden gikk jordmødre ut og advarte gravide kvinner mot intimbarbering. Noen studier har nemlig vist at barbering rett før fødsel vil kunne gi en økt infeksjonsrisiko. 

– Det er særlig fokusert på infeksjon i operasjonssåret etter keisersnitt. Mange sykehus informerer derfor kvinner som skal til planlagt keisersnitt om ikke å barbere seg de siste ukene før operasjonen. 

– Ved mitt sykehus anbefaler vi at de gravide som skal til planlagt keisersnitt unngår barbering nedentil de tre siste ukene før operasjonen. Dette anbefaler vi ikke til de som skal føde på normal måte, forklarer hun. 

Hår nedentil kommer nemlig ikke i veien ved for eksempel suturering av rifter, og det har derfor mindre betydning ved en normal fødsel enn ved keisersnitt. 

Så dersom du vet at du skal føde på vanlig vis trenger du ikke bekymre deg for dette, og du kan uten risiko frisere deg nedentil dagene før termin om det er ønsket. 

LES OGSÅ: Slik forandrer brystene seg

Et flertall av kvinner velger å trimme bikinilinjen - også gravide! Foto:Shutterstock.com
Et flertall av kvinner velger å trimme bikinilinjen - også gravide! Foto:Shutterstock.com Vis mer

  

Bruk barberhøvel 

Når du gjelder hvilken hårfjerningsmetode gravide bør benytte seg av, anbefaler Bentzon å bruke barberhøvel. 

– Det er dette vi bruker på sykehuset for å fjerne hårene der operasjonssnittet er. Tidligere brukte man også hårfjerningskremer, men mange kunne bli veldig irritert i huden eller reagere mer allergisk. Derfor er det gjeldende nå at barberhøvel egner seg best, sier hun.  

Publisert første gang 2013-09-25 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer