Populære navn:

Disse navnene er de mest populære gjennom tidene

Navnestatistikken til SSB er oppdatert. Finner du ditt navn blant de mest populære på lista?

POPULÆRE NAVN: Emma og Nora er blant de mest populære navnene på jentebarn akkurat nå, men noen helt andre navn er på vei til å bli populære. Foto: NTB Shutterstock
POPULÆRE NAVN: Emma og Nora er blant de mest populære navnene på jentebarn akkurat nå, men noen helt andre navn er på vei til å bli populære. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Ifølge Statistisk sentralbyrås navnestatistikk fra 2022 var toppnavnene på lista over jentenavn Nora, Emma, Olivia, Ella, Sofie, Leah, Frida, Iben, Sofia og Sara.

Lista over de ti mest populære guttenavnene så slik ut: Jakob, Noah, Emil, Lucas, Oliver, Isak, William, Philip, Aksel og Theodor.

Men disse navnene er ikke de mest populære navnene gjennom tidene. Ifølge Forskning.no la Statistisk sentralbyrå denne uken ut statistikk over de ti mest populære navnene for begge kjønn gjennom de siste 140 årene.

Ingeborg, Marie eller Ingrid?

Det kan også tyde på at disse navnene er på vei tilbake. For eksempel har navnet Anna tatt seg opp igjen etter å ha vært mest populært på slutten av 1800- tallet og tidlig på 1900-tallet. Navnet Anne ble mer populært og tok over for Anna i 1930, men Anna har tatt seg opp igjen og var i 2007 på fjerdeplass på topplisten.

Ingeborg, Marie og Ingrid er andre «eldre» jentenavn er blitt populære på nytt.

De mest populære guttenavnene de siste 140 åra er Ole, Hans, Arne og Jan, men ingen av disse navnene er så mye brukt i dag. Velger du Ole som guttenavn nå så velger du et unikt navn, ifølge SSB.

KK har tidligere skrevet om at navn med særnorske bokstaver i økende grad velges bort. På 1930-tallet fikk opp mot ni prosent navn med bokstavene Æ,Ø og Å i seg. I 2022 var det kun 1,7 prosent som fikk slike navn.

Bibelske navn

Navneforsker og oversetter Benedicta Windt-Val har tidligere sagt til KK at en av årsakene kan være at bibelske navn som Leah og Hanna har vært svært populære de siste årene. De siste 20 åra har det vært fire-fem bibelnavn på topplisten hvert år. Noah, Lukas, Mathias, Jakob, Isak, Filip og Jonas har vært populære, bibelske guttenavn.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen tror trenden med bibelske navn kommer til å fortsette. Ifølge Utne sverger mange til navn med konsonantene L, M og N; og også med to vokaler inntil hverandre, slik som ia, ie, oa, eo. Eksempler på slike navn er Nora, Emma, Olivia, Ella, Leah, Sofie og Sofia på jentesiden. Emil, Lucas, Oliver, Noah, William og Theodor ligger på topplisten av guttenavn.

Flere nordiske navn er også på vei opp, som Olav, Sigurd, Sverre, Håkon, Ingrid, Astrid, Solveig og Sigrid. I tillegg er det et oppsving på mer ukjente navn som Frida, Tiril, Iben, Vilde, Tuva, Saga, Gustav, Odin, Iver, Vetle, Sondre og Amund.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer