Valg Av Navn

Disse navnene er i ferd med å forsvinne

Men sjansen er stor for at de vil bli tatt i bruk igjen om 20 år!

VALG AV NAVN: Det å skulle gi barnet sitt et navn er et stort og viktig valg. I denne saken har ekspertene fortalt hvilke navn som er på vei ut og hvilke navn som er på vei inn.  Foto: Shutterstock / 578foot
VALG AV NAVN: Det å skulle gi barnet sitt et navn er et stort og viktig valg. I denne saken har ekspertene fortalt hvilke navn som er på vei ut og hvilke navn som er på vei inn. Foto: Shutterstock / 578foot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å gi barnet sitt et navn er en svært viktig avgjørelse, da navnet er noe de fleste bærer med seg gjennom hele livet.

Valg av navn går gjerne på trender og foreldrenes preferanser. Så hvilke navn er i ferd med å bli glemt her hjemme? 

Ivar Utne, som er navneforsker ved Universitetet i Bergen, forteller at flere norske navn i dag er glemt. 

NAVNEFORSKER: Ivar Utne ved Universitetet i Bergen forsker på navn.  Foto: Privat
NAVNEFORSKER: Ivar Utne ved Universitetet i Bergen forsker på navn. Foto: Privat Vis mer

- Navn som var i bruk på 1700- og 1800-tallet gikk stort sett ut av bruk sent på 1800-tallet og ble fortrengt av gamle norske navn i nye former som for eksempel Gudrun istedenfor Guro og Øyvind istedenfor Even, sier han. 

LES OGSÅ: Fant drømmemannen på Tinder

Mange navn er på vei ut

Utne har mange eksempler på navn fra 1700- og 1800-tallet som er i ferd med å gå i glemmeboka hos de fleste.

Bottol, Hadle, Jul, Tjølv, Sønvis og Vrål er eksempler på guttenavn de færreste kjenner til i dag. Blant jentenavn trekker han frem Todne, Bol, Goro, Såva og Jørån som eksempler på glemte navn. 

Ikke alle navn er like obskure, men er likevel på vei ut. Benedicta Windt-Val, som også er navneforsker, forteller at navn gjerne går i sykluser på cirka 100 år, og mange kommer så tilbake. 

- De navnene som er på vei ut i dag er navn som var populære i tiårene etter krigen: Wenche, Liv, Gro, Jan, Ola, Bjørn, Per, Kari, Anne, Anita, Jens, Hans og Mette. Altså korte, greie navn, svært ofte det vi i dag oppfatter som norske eller nordiske navn, selv om det egentlig ofte dreide seg om fornorsking av innlånte navn, forteller Windt-Val. 

Hun tror navnene i sitatet over vil få en renessanse om mellom 20 og 30 år. 

- Jeg tror ikke noen navn «forsvinner»​. Erfaringen viser at de blir borte en stund og kommer tilbake når de er blitt nye og spennende igjen.

NAVN SOM VIL KOMME TILBAKE: Eksperten tror at navn som Wenche, Liv, Gro, Jan, Ola, Bjørn, Per, Kari, Anne, Anita, Jens, Hans og Mette vil komme tilbake om 20 eller 30 år.  Foto: Shutterstock / bikeriderlondon
NAVN SOM VIL KOMME TILBAKE: Eksperten tror at navn som Wenche, Liv, Gro, Jan, Ola, Bjørn, Per, Kari, Anne, Anita, Jens, Hans og Mette vil komme tilbake om 20 eller 30 år. Foto: Shutterstock / bikeriderlondon Vis mer

LES OGSÅ: Glemmer du ofte navn?

Navn med høyest gjennomsnittsalder

Jørgen Ouren, som er navnestatistiker  i Statistisk Sentralbyrå mener noen navn rett og slett blir utslitt. 

-  Når et navn har vært mye i bruk så blir det ikke spennende lenger, som når man begynner å forbinde det med gamle tanter, sier han.  

SSB har utarbeidet en statistikk over navn med høyest levealder – altså de navnene der de fleste er over pensjonsalder. Dette kan si noe om at navnet ikke lenger er like populært. 

Malfrid er eldst av kvinnenavnene med en gjennomsnittsalder på 79, 4 år. Like etter følger Harda, Bertha og Halfrid. Øverst på listen over maskuline navn rager, kanskje ikke så uventet, Adolf med en gjennomsnittsalder på 77,5 år. Etter Adolf følger Odvar, Joralf og Osvald. 

LES OGSÅ: Derfor byttet vi navn

HISTORISKE NAVN: Navn som har en forankring i historien, slik som Nora fra Henrik Ibsens stykke «Et dukkehjem», holder seg gjerne populært lenger. Her er den danske skuespilleren Betty Hennings i rollen som Nora.  Foto: Scanpix Denmark
HISTORISKE NAVN: Navn som har en forankring i historien, slik som Nora fra Henrik Ibsens stykke «Et dukkehjem», holder seg gjerne populært lenger. Her er den danske skuespilleren Betty Hennings i rollen som Nora. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Topp ti 2014

De mest populære navnene i fjor var Nora og Lucas. Nedenfor føler SSBs liste over de mest populære jente- og guttenavnene i 2014. 

Jentenavn:

1. Nora/Norah (434) 

2. Emma (418)

3. Sara/Sarah (404) 

4. Sofie/Sophie (388)

5. Emilie (358)

6. Anna (327)

7. Linnea/Linea (326)

8. Thea/Tea (323) 

9. Maja/Maia/Maya (323)

10. Sofia/Sophia (315)

Guttenavn:

1. Lucas/Lukas (448)

2. William (438) 

3. Markus/Marcus (423) 

4. Emil (419)

5. Oskar/Oscar (389) 

6. Mathias/Matias (382)

7. Magnus (377) 

8. Filip/Fillip/Philip (372)

9. Jakob/Jacob (371) 

10. Aksel/Axel (363)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer