Disse navnene er minst brukt i Norge

Leter du etter et unikt navn til den lille, bør du ha fulgt med i mattetimen.

BØLGER: Navn som virker utenkelige kommer tilbake, og går faktisk i grafiske bølger. FOTO: NTB Scanpix
BØLGER: Navn som virker utenkelige kommer tilbake, og går faktisk i grafiske bølger. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi har vel alle hørt et navn og tenk: Kan man virkelig hete det?

Etter at navneloven fra 2002 åpnet for en mer liberal navngiving, skulle man tro barna har fått mer oppfinnsomme navn enn før. Det er ikke nødvendigvis riktig.

Blondette og Nub

Går vi tilbake i historien, finner vi navn som ikke akkurat ville bli forbigått i stillhet i dag. I folketellingene for 1801 og 1900 het ifølge Statistisk sentralbyrå nemlig guttene både Gjær og Nub, og jentene Blondette og Grevenpop.

Ikke det at navnene nødvendigvis var utbredt, men de fantes. Andre navn fra 1801 var (antall personer i parentes) for jenter var:

  • Billa (11)
  • Grissilde (5)
  • Ragla (7)
  • Rosine (6)
  • Vengel (4)
  • Øyan (6)
  • Diis (10)
  • Blancheflor (10)

På guttesiden fant man:

  • Bønne (6)
  • Addias (3)
  • Fordel (34)
  • Gjest (4)
  • Nub (19)
  • Offer (7)
  • Uff (6)
  • Wittus (8)
  • Blostrup (6)
BRA NAVN, BROR: - Du og jeg, Blostrup. Du og jeg. FOTO: NTB Scanpix
BRA NAVN, BROR: - Du og jeg, Blostrup. Du og jeg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

På 1900-tallet kunne jentene være døpt:

  • Bojine (4)
  • Hertovikka (4)
  • Sekunda (6)
  • Mikkoline (7)
  • Kemma (2)

Gutter kunne lyde navn som:

  • Prætorius (3)
  • Veier (4)
  • Thelaus (6)
  • Desiderius (3)

Beskytte de sjeldne

Statistisk sentralbyrå fører lister over hva folk i Norge heter. For å ikke identifisere dem som er alene om navnet, og gjøre dem til offer i navnesaker (slik som denne!), unnlater man å vise statistikk over navn som færre en fire personer har. Pålegget fra Skattedirektoratet er også for å beskytte folk med sjeldne navn i for eksempel kriminalsaker.

– Vi blir stadig vekk kontaktet av folk som ønsker å finne sjeldne navn til barna sine, sier Jørgen Ouren (69), seniorrådgiver ved Statistisk sentralbyrå.

Han har ansvar for den årlige navnestatistikken.

– Folker redde for at navnet de velger skal bli en landeplage om noen år. Men det finnes så ufattelig mange navn, så det er nærmest umulig å si hvilke som er de aller mest uvanlig.

JIPPI!: Tusen takk mamma, for det veldig sjeldne og litt rare navnet! FOTO: NTB Scanpix
JIPPI!: Tusen takk mamma, for det veldig sjeldne og litt rare navnet! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Store bølger

Med lang fartstid har Ouren sett navn både komme og gå. Men hvordan blir et navn egentlig borte? Hva gjør at det forsvinner?

Ifølge Ouren skyldes det slitasje. Det blir oppbrukt. Han sammenligner det med moteplagg. Alle går med striper en periode, men etter en stund er man lei av striper, og det fremstår som umoderne og ingen vil ha det.

– Men navnet blir jo ikke borte før man ligger under torven, og det tar lang tid før det kommer tilbake. Vi ser av grafene at navn går i jevne bølger. Det tar cirka 120 år før det kommer på moten igjen. Den som ønsker et sjeldent navn bør absolutt ta en titt på grafene, sier Ouren, og viser til det detaljerte navnesøket hos SSB med grafer og sinuskurver som man lærte å lese i mattetimen.

– Jeg har laget lister og grafer på 400 navn av hvert kjønn. Hvis du ser at navnet stiger på grafen, vil det fortsette med det. Hvis navnet ikke er på listen bør du ha grunn til å føle deg ganske trygg.

De minst brukte

Listene Ouren sikter til er SSBs tabeller over de mest brukte navnene i Norge. Helt i bunnen av listene finner man de minst brukte navnene blant disse. Hvor mange som bruker disse sjeldne navnene er det ikke lagt ut statistikk over, men dette er altså navn som mellom null og tre personer fikk i løpet av året.

For nybakte foreldre som ønsker at barnet skal skille seg ut på oppropet i gymtimen, kan det være interessant å kikke nettopp her.

På guttesiden finner vi for eksempel Allan, Benny, Bertil, Cato, Darius, Eldar, Elling, Florian, Gudbrand, Hermod, Jan-Erik, Johnny, Martinius, Narve, Rudolf, Ulf, Valentin og Øivind.

Det er verdt å merke seg at disse navnene er blant de minst brukte navnene blant de mest populære. Det finnes i tillegg flere tusen navn som er så sjeldne at de ikke er på listene over de mest populære, og disse kommer i tillegg til SSBs statistikkbank, som har om lag 900 navn av hvert kjønn.

– Jeg sitter her med en bok foran meg av Gulbrand Alhaug som heter «10 001 navn». Det sier litt, sier Jørgen Ouren.

PYNTET PÅ: Jørgen Ouren, seniorrådgiver ved SSB. – Koppen var en julepresang fra sjefen. Grafen er jukset litt så den skal se penere ut. FOTO: SSB
PYNTET PÅ: Jørgen Ouren, seniorrådgiver ved SSB. – Koppen var en julepresang fra sjefen. Grafen er jukset litt så den skal se penere ut. FOTO: SSB Vis mer

A boy named Sue

I Johnny Cash-låten «A boy named Sue» har faren gitt sin ulykksalige sønn jentenavnet Sue for å herde ham i livet. Det er jo også en unnskyldning for en far som stikker av ved fødselen og ikke møter sønnen igjen før i et tilfeldig barslagsmål (Jepp, Sue gir faren en på tygga).

Beveger vi oss oppover fra 0-3-lista, finner vi statistikk over navn som ble gitt til fire eller flere i 2019. La oss ta en titt på noen av navnene som bare fire jenter fikk:

Aase, Alette, Amen, Arwen, Barin, Dalia, Eloise, Gina, Gaya, Greta, Gudrun, Indiana, Ivy, Jorunn, Kelly, Lavin, Lili, Luka, Mai, Marita, Melanie, Milli, Minken, Mynthe, Nadine, Nelli, Ofelia, Othilia, Pauline, Robin, Siena, Signy, Silvana, Smilte, Urte, Vanja og Vendela.

Blant navnene som kun fem jenter fikk, finner vi for eksempel:

Anneli, Aud, Auguste, Dahlia, Fanny, Fredrikke, Hedwig, Henrikke, Hillevi, Irene, Kiara, Lamar, Lola, Lukne, Margot, Marianne, Marikken, Masa, Melody, Milia, Miranda, My, Scarlett, Stephanie, Tinde, Torill, Vienna og Vår.

KJÆRT BARN: ... har sjeldent navn? FOTO: NTB Scanpix
KJÆRT BARN: ... har sjeldent navn? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Mehmet

Også på guttesiden unner vi oss en titt noen av på navnene som bare fire pjokker fikk i 2019:

Arnt, Amandus, Adel, Borgar, Bjarne, Frank, Enok, Emmet, Eliot, Eilert, Carsten, Gjermund, Greger, Hakan, Fred, Hector, Ilias, Ingvald, Jakov, Kalle, Karol, Kim, Logan, Marley, Mehmet, Milano, Oleander, Olle, Ottar, Rio, Roman, Sean, Sirius, Terje, Timothy, Tollef, Vilfred og Willy

Blant dem som fem gutter fikk i 2019, finner vi navn som:

Adian, Agnar, Andi, Ari, Askil, Danielius, Dante, Emmet, Hampus, Hjalmar, Hogne, Kenneth. Lorik, Malte, Maurits, Milas, Olaus, Oliwer, Orion, Petros, Romeo, Steffen, Stellan, Tommy, Tord, Torstein, Vidar, Waldemar og Yonatan.

Uheldig navnebror

Navnet skjemmer ingen, heter det, men er det egentlig riktig? KK har tidligere skrevet om navn som er forbudt, både i Norge og i andre land. Men et navn trenger ikke å være forbudt for at det skal ha en litt, skal vi si uheldig klang.

SSBs graf over Adolf viser at det sannsynligvis ikke var noen som ble fikk det navnet i 2019. For Vidkun finnes det ikke noen graf i det hele tatt. Heller ikke navn som Viggo og Ted har videre stor oppslutning, uten at det dermed betyr at man assosierer dem med noe negativt.

Stinken

Da Ouren skulle finne navn til egne barn lette han i slektslistene, og kom da over navnet Stinken. Det unngikk han glatt. Man han forteller at han og kona hadde både kvalifiseringsheat og finaler, et metode han anbefaler varmt. Når det kommer til barnebarnas navn har han ikke fått delta.

– Jeg har ikke fått være med på å bestemme navn til mine egne barnebarn. Men barna mine er godt inne i dette, så det har de klart selv.

Glem besteforeldrene

For den som vurderer å børste støv av et navn litt bak i slekta, har Ouen et råd:

– Det dummeste man gjør er å gå til besteforeldrene. De vil garantert reagere negativt, og er ikke meningsberettiget. Om du foreslår et gammelt navn, kan du være sikker på at de får opp bilder av en eller annen de har gått i klasse med, og som de ikke synes passer på en baby.

DET SIER JEG DEG BARE: ... den ungen skal ikke hete Lillemor! Hun lot meg ikke få være med å skli på kjellerlemmen. FOTO: NTB Scanpix
DET SIER JEG DEG BARE: ... den ungen skal ikke hete Lillemor! Hun lot meg ikke få være med å skli på kjellerlemmen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Minst brukte jentenavn

Av de mist brukte jentenavnene i 2019, altså de som ble gitt til mellom null og tre personer, finner vi mange klassikere, som Benedicte, Arna, Anny, Bente, Berit, Birgit, Dagmar, Dorthe, Elfrid, Elna, Gloria, Grace, Gry, Hildegunn og Hege.

Sistnevnte er av spesiell interesse for journalisten.

Vi spør Ouren:

– For oss som tilhører en den romslige skaren med navnet som har blitt sett verken før eller etter 70-tallet, og i ingen andre land, er det noe mulighet for at Hege skal få et oppsving?

– Jeg må vel være så ærlig å si at det nok er lite sannsynlig, sier Ouren diplomatisk.

– På 70-tallet var det veldig populært med tostavelsesnavn som sluttet på e. Kanskje var det der det kom fra? Men vent litt, når jeg søker det opp ser jeg at det faktisk en Hege i litteraturen. I Tarjej Vesaas’ «Fuglane» heter søstera til Mattis Hege.

Takk for den, Ouren. Der ble det jaggu enda en av oss!

HEGE? Nei, velsa, det går nok ikke. Uansett hvor mye du skulle ønske det. FOTO: NTB Scanpix
HEGE? Nei, velsa, det går nok ikke. Uansett hvor mye du skulle ønske det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ti stille!

At navn kan være en vanskelig balanseøvelse, vet alle som er blitt bedt med på råd, og foreldrene ender opp med å bruke navnet du sa du ikke syntes var fint.

Lærdommen bør være at når foreldre lufter sine navnetanker er det lureste man gjør å nikke og si Mmm. For neste uke kan det ha snudd. Og da vil du ikke være den som satte spikeren i kista for Børre eller Berit. Vordende foreldre har nemlig lang hukommelse.

Lenger enn navnestatistikken til SSB.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer