Navn

Disse navnene er ulovlige i deler av verden

Og at et vanlig, norsk jentenavn er på lista, er bare en av overraskelsene!

NAVN: Hva skal barne hete? Vel, litt avhengig av hvor det er født er det noen regler som gjelder. FOTO: NTB
NAVN: Hva skal barne hete? Vel, litt avhengig av hvor det er født er det noen regler som gjelder. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å velge navn til den nyfødte er noe som engasjerer vordende og nybakte foreldre verden over. Det er jo så mye å velge i! Og navnetradisjoner og trender er ulike fra land til land, men også reglene for hvilke navn som er lov å gi.

USA anses som raust med tanke på hva som er greit, mens andre land har langt strengere navnelover. Noen land har lister med navn som er tillat, og dersom du ønsker et annet, må man søke myndighetene om tillatelse.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen blir ofte brukt som rådgiver i saker hvor saksbehandlerne hos Folkeregisteret er usikre på om et navn skal godkjennes. Han har tidligere uttalt til KK at det i hovedsak er tre retningslinjer som skal følges når de vurderer navn;

– Ifølge navneloven skal navnet ikke være til vesentlig ulempe for personen, fornavnet må ikke være i bruk som etternavn og det må ikke være likt et navn som brukes av det motsatte kjønn, sier han.

Men hvilke navn er ikke innafor - i resten av verden? Nettstedet Goodhousekeeping.com har tatt et sveip og lister opp en rekke navn som enten er ulovlige eller har blitt avslått i søknader.

Her er noen av dem:

Nutella

Ifølge avisen The Telegraph avslo en fransk dommer forslaget fra et foreldrepar om å døpe datteren Nutella, med begrunnelsen om at hun kunne bli mobbet for navnet. Hun ble visstnok hetende Ella i stedet.

IKEA

I Sverige er det ikke lov å oppkalle barnet etter et selskap. Så paret som ønsket at babyen deres skulle hete IKEA, ble skuffet.

Prince, King, og Royal

Negativt svar i posten fikk de parene fra New Zealand som ønsket seg et royalt preg på podens navn. Prince, King og Royal var de navneforslagene som oftest ble avvist i fjor - «der nede».

Robocop og Facebook

Det ble nei, nei og nei. Myndighetene i staten Sonora i Mexico (den som grenser mot Arizona) har lagd en liste over navn de ikke tillater, av hensyn til barnet og mulig mobbing.

Linda

Dette streite, populære navnet (ifølge SSB er det 15 046 Lindaer i Norge) er faktisk ikke lov i Saudi Arabia. Navnet er forbudt for det ikke er i henhold til gjeldende, sosiale tradisjoner, melder The Washington Post. Maya og Laureen er også på lista.

Tom og Thor

I Portugal er de ganske strikte, og kortversjoner av navn er ikke lov. Tom er ikke innafor, det må i så fall bli Tomás. Heller ikke utenlandske navn er tillatt. Hvis du har lyst å fordype deg i hva som ikke er greit, finner du en en 82 siders liste her.

Harriet og Camilla

På Island er de kjent for å verne aktivt om eget språk og kultur, og her har myndighetene bestemt at alle navn må kunne staves og bøyes på islandsk. Loven fikk internasjonal oppmerksomhet da den lille jenta Harriet Cardew (med engelsk pappa) ble nektet pass, fordi det brøt med navnereglene. Hun er offisielt registert som Stúlka Cardew ("jente" Cardew). Heller ikke Camilla er greit, for C er ikke i det islandske alfabetet.

Mercedes og Chanel

Selv om barna muligens ville ost av luksus og klasse, er det ikke lov å oppkalle barna etter merkevarer i Sveits.

Snake, Apple og Violet

I Malaysia er er det ikke lov med dyrenavn, eller navn hentet fra frukt eller blomster. Linnea og Bjørn (i Malaysiske versjoner vel å merke) ville altså ikke vært innafor.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer