Navn

Disse navnene er ulovlige i deler av verden

Og at et vanlig, norsk jentenavn er på lista, er bare en av overraskelsene!

NAVN: Hva skal barne hete? Vel, litt avhengig av hvor det er født er det noen regler som gjelder. FOTO: NTB
NAVN: Hva skal barne hete? Vel, litt avhengig av hvor det er født er det noen regler som gjelder. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å velge navn til den nyfødte er noe som engasjerer vordende og nybakte foreldre verden over. Det er jo så mye å velge i! Og navnetradisjoner og trender er ulike fra land til land, men også reglene for hvilke navn som er lov å gi.

USA anses som raust med tanke på hva som er greit, mens andre land har langt strengere navnelover. Noen land har lister med navn som er tillat, og dersom du ønsker et annet, må man søke myndighetene om tillatelse.

Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen blir ofte brukt som rådgiver i saker hvor saksbehandlerne hos Folkeregisteret er usikre på om et navn skal godkjennes. Han har tidligere uttalt til KK at det i hovedsak er tre retningslinjer som skal følges når de vurderer navn;

– Ifølge navneloven skal navnet ikke være til vesentlig ulempe for personen, fornavnet må ikke være i bruk som etternavn og det må ikke være likt et navn som brukes av det motsatte kjønn, sier han.

Men hvilke navn er ikke innafor - i resten av verden? Nettstedet Goodhousekeeping.com har tatt et sveip og lister opp en rekke navn som enten er ulovlige eller har blitt avslått i søknader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer