Populære navn

Disse navnene var mest populære i 2020

Navnestatistikken er klar. Hvilke navn tror du er i toppen?

POPULÆRE NAVN: På nyåret hvert år avslører SSB de mest populære navnene som er blitt gitt til babyene som ble født i Norge året i forveien. FOTO: NTB
POPULÆRE NAVN: På nyåret hvert år avslører SSB de mest populære navnene som er blitt gitt til babyene som ble født i Norge året i forveien. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nytt år - ny navnestatistikk fra SSB! På nyåret hvert år presenterer nemlig Statistisk sentralbyrå de mest populære navnene gitt til babyer som kom til verden det forestående året.

Og i år er det jentenavnet Nora og guttenavnet Jakob som troner øverst på listen, tett etterfulgt av Emma og Ella, og Emil og Noah.

I 2020 var det 416 jentebabyer som fikk navnet Nora og 422 som fikk navnet Jakob.

FOTO: SSB
FOTO: SSB Vis mer

Beholder førsteplassen

Dette betyr at Jakob beholder førsteplassen fra i fjor, mens Nora rykker opp fra andreplassen.

I 2019 var det nemlig Emma og Jakob som stakk av med topplasseringen. Da var det 423 guttebabyer som fikk Jakob som fornavn og 393 jentebabyer som fikk Emma som fornavn.

– Jakob er et hebraisk navn av ukjent opphav, og er et typisk bibelnavn. Når vi finner Noah på tredje, Filip på femte og Lucas på syvendeplass, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn lever i beste velgående. 1,5 prosent nyfødte fikk slike navn rundt 1950, og i 2006 var andelen på 22,5. Siden har den gått litt ned og er nå 20,4 prosent, seniorforsker i SSB. Les mer om navnene for 2020 her.

Populært etter SKAM

Jentenavnet Nora har vært et populært babynavn, og var også i toppen i 2012 og 2014. Det er det tredje mest brukte jentenavnet etter årtusenskiftet, etter Emma og Sara.

Nora-navnet ble en hit etter SKAM-epoken, men har også vært populært lenge før det.

– Nora er en kortform av Eleonore, og dukket opp i kjølvannet av Ibsens «Et dukkehjem». Nora var lite brukt mellom 1940 og 1980, men så kom et oppsving sammen med mange andre korte jentenavn som slutter på «a», sier seniorforsker Jørgen Ouren i SSB.

Navn påvirket av koronapandemien?

Året 2020 har vært preget av den pågående koronapandemien, og allerede så tidlig som i april 2020 var det et indisk ektepar som valgte å gi tvillingbarna sine navnene Covid og Corona.

- Hadde dere forventet å se noen navn som kunne minne om koronapandemien i navnestatistikken for 2020?

- Der har vi ikke sett noen effekt og det forventer vi ikke heller. Korona og Covid er ikke forbundet med noe positivt. Det er ikke som med Fred. Da krigen var over i 1945, ble navnet Fred populært i Norge. Jeg tror ikke vi kommer til å se det samme med Korona, Espen eller Bent. Det skal mer til enn en pandemi for å få sving på Espen, sier seniorforsker Jørgen Ouren til KK, med glimt i øyet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer