I KK interesserer vi oss for navn, og det gjør leserne våre også. Særlig saker om sjeldne navn synes å falle i smak, og mange drømmer åpenbart om å finne et unikt navn til den lille. Et som står ut i mengden, og som helst er uvanlig at det kanskje får lærerne til å stotre på oppropet i gymen.
I gamle dager kalte man opp barna etter strenge regler, noen som ga en trygg kontinuitet i ættene. I 1880 var for eksempel dette navnet så vanlig at hver tiende kvinne snudde seg om noen ropte det på torget. I moderne tid har mange begynt å jakte uvanlige og sjeldne navn, og for eksempel gitt barna navn etter unnfangelsessted, etter himmellegemer, eller rett og slett etter vær, vind og årstid.
Men kanskje trenger man ikke så se så langt for å finne et sjeldent navn? Kanskje trenger man ikke å gjøre som Elon Musk, og kalle sønnen X AE A-XII og datteren Exa Dark Sideræl?
Ny navnebok
I august 2023 kom forfatter Kjetil Bergman Olsson med boken med det forholdsvis lite unike navnet «Navn i Norge». Men i motsetning til tittelens nokså jevne dur, rommer boken en oppsiktsvekkende samling unike navn, med røtter både fra Norge og den vide verden.
Til KK forteller Bergman Olsson at han fikk ideen da han selv ble far, og navn plutselig føltes fundamentalt.
– Det er ingen enkel oppgave å finne navn som skal gi identitet til et helt liv, og som skal gjentas inn i det evige. Samtidig som navnet skal passe på fars overarm når de trisses inn med blekk. Jeg har tatovert navnet til begge barna mine på armen, sier Bergman Olsson til KK.
Han har tidligere skrevet bøkene «Lykkens pris» og «Daddy Cool – kunsten å være pappa», og tror hans tidligere jobb som revisor i Riksrevisjonen har vært til hjelp i granskningen av navn, et prosjekt som har tatt årevis. Selv kommer Bergman Olsson fra en slekt med forholdsvis vanlige navn, og selv om han har sjekket slektstreet helt tilbake til 1700-tallet, har han ikke funnet noen som kan defineres som sjeldne.
– Mitt eget navn er dessverre nokså ubrukelig i utlandet, det kan jeg si med god erfaring, for jeg har reist i mange land. Kanskje ikke i kategorien som Sjur, Odd og Bård (I am Sjur, he is Odd and he is Bård), for de kan skape litt latter.

Navnet som kan forsvinne
Statistisk sentralbyrå fører statistikk over navn i Norge, sjeldne som vanlige, og hvert år når navnestatistikken offentliggjøres, knyttes det stor spenning til hvilke navn som er på fremmarsj, eller som er på vei ned og ut. Undertegnede journalist har for eksempel skrevet en sak om at mitt eget navn neppe spås en tilbakekomst med det første, skal vi tro en anerkjent navneforsker. Jeg har også skrevet sak om dette vanlige navnet, som faktisk risikerer å forsvinne helt.
Men det er nettop blant de mer vanlige navnene vi faktisk skal lete, for å finne de virkelig sjeldne. En selvmotsigelse, sier du? Neida. Hør bare her.

Dette vanlige navnet kan forsvinne!
I Bergman Olssons bok finner man en liste over forholdsvis vanlige navn. Men ser man på avarter av disse, og forkortelser og kjælenavn ledet ut av dem, står vi igjen med et knippe som med dagens ører er heller sjeldne.
La oss ta en titt. Tallet parantes forteller hvor mange i Norge som har navnet):
- Nena, fra Helena (33)
- Ninni, fransk kjæleform av Anna, også fra navn som Anne, Elin, Nikoline og Ingrid (335)
- Nanna, fra Andrea (638)
- Lalla, fra Aleksandra (5)
- Lollo, fra Charlotte og Louise (kun etternavn i Norge)
- Raili, fra Rakel, trolig finsk barnespråkform av Rakel (22)
- Kikki, fra Kristine (40)
- Vivi, fra Viktoria (1 158)
- Bobbo, fra Robert (4)
- Bibbi, fra Birgitte (84)
- Titti, fra Kristine (27)
50-tallsnavn, sier De? For den som er på utkikk etter unike navn med med mer tidløs klang, hva med å vende seg til naturen? Bergman Olsson har viet et eget kapittel til nettopp naturnavn. Og her var det faktisk mye som var nytt, selv for en over middels navneglad redaksjon. Vi nevner i fleng:
- Skodre (0 eller under 4) en som er mye i skogen
- Vide (8) vier, selje
- Birkir (24) bjørk
- Bjarkir (0 eller under 4) bjørk, liten gutt
- Birk (1994) betyr opprinnelig borg + hard. I senere tid assosiert med treslaget bjørk
- Saima (213) navnet på en finsk innsjø
- Ashley (95) ask (treslaget) + lysning i skog
- Ebony (0 eller under 4) ibenholt
- Rock, kun mellom- og etternavn, engelsk for fjell/stein
- Ocean (6 )engelsk for hav
- Willow (17) selje
- Leaf (0 eller under 4) engelsk for blad
- River (11) engelsk for elv
- Oak (0 eller under 4) engelsk for eik
- Tallulah (10) rennende vann, en av flere betydninger
Vi spør forfatteren, dersom han selv kunne valgt navnet sitt, hva ville det blitt?
– Ja, da er det nok i utgangspunktet navnet jeg ga min sønn, for det var mitt forslag – som min kone var med på. Han heter Ludwik August. Samtidig er identiteten for det navnet nå knyttet til min sønn.
Bergman Olsson forteller at han lever godt med at navnet hans ikke fungerer så bra i utlandet, og at han da han giftet seg tok sin kones etternavn til mellomnavn.
– Ellers har jo alle disse snodige navnene i arbeidet med boken kanskje påvirket meg. Om boken selger virkelig godt kunne jeg kanskje gjort som en annen forfatter, Erling Arvola, og tatt fornavnet Selveste. Han heter nå Selveste Erling Arvola, og det synes jeg var både fiffig og kult.
Han utdyper:
– Så tenker nok mange at Selveste kun bæres av ham, men det er faktisk 14 menn som bærer navnet i Norge, avslutter Bergman Olsson.
Visste du forresten at nettstedet du leser dette på heter KK, opprinnelig en forkortelse for «Kvinner og Klær»? I dag er merkevaren snart 150 år gammel, og nå sverger vi til kortformen KK. Selveste KK.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
