Disse svenske navnene spås å bli populære i Norge

Svenskene ligger stadig ett skritt foran oss når det gjelder navnetrender.

POPULÆRE SVENSKE NAVN: Vil mange av navnene på den svenske navnetoppen også bli populære her i Norge? Foto: NTB Scanpix
POPULÆRE SVENSKE NAVN: Vil mange av navnene på den svenske navnetoppen også bli populære her i Norge? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar man en titt på norske og svenske lister over de mest brukte navnene, finner man mange likhetstrekk.

Spesielt på guttesiden, hvor navnet William var øverst både på den svenske og den norske navnetoppen i 2015

Andre navn som er populære på begge sider av Svinesundbroen, er jentenavnene Ella, Maja og Olivia, samt guttenavnene Lucas, Oliver, Liam og Oscar.

Hermer vi etter svenskene?

Men hvorfor er det slik; er det vi nordmenn som «hermer» etter svenskene eller er det motsatt? 

– Det kan være både og, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen. – I tilfeller der Norge er etter Sverige, kan det ofte være slik at det er internasjonale trender som slår an sterkere i Sverige først. 

– Ellers finnes det navn som Malin, Emil og Ida, som har spredd seg hit fra Sverige gjennom barnebøker og tv, sier han.

Mammanetts navneleksikon: Finn ditt favorittnavn og se hva det betyr

EMIL I LØNNEBERGET: Navnet Emil ligger på en niendeplass på den norske navnetoppen (2015), noe som kanskje kan spores tilbake til Astrid Lindgrens bøker. Foto: SF Studios
EMIL I LØNNEBERGET: Navnet Emil ligger på en niendeplass på den norske navnetoppen (2015), noe som kanskje kan spores tilbake til Astrid Lindgrens bøker. Foto: SF Studios Vis mer

Vanskelig for «typisk svenske» navn

Men mens mange navn går igjen på begge navnetoppene, finnes det navn som knapt har spredd seg fra Sverige til Norge i det hele tatt.

Et eksempel er Alice som ifølge Scb.se var det neste mest populære jentenavnet i Sverige i 2015 og Harry som var på en 30. plass på guttenavnlista. 

– Harry er på kollisjonskurs med en nedsettende bruk i Norge, mens Alice er norske foreldre usikre på fordi uttalen er uklar, sier Utne.

Navn som vi nordmenn ser på som «typisk svenske», uten at de nødvendigvis har en svensk opprinnelse, kan også ha vansker med å slå an i her til lands.

– Typisk svenske navn som har vært brukt i Norge for lenge siden kan bli populære. Slike jentenavn er Ebba, Linnea, Alva, Selma og Moa. Eksempler på guttenavn er Albin og Oskar, mens Gustav er på god vei, sier Utne.

– Men navn som har vært veldig lite brukt i Norge før, har vanskeligere for å slå an fordi de føles fremmede og «typisk svenske». For eksempel guttenavn som Melker, Malte, Ebbe, Melvin, Sixten, Sigge, Love, Algot, Vilgot, Ture, Tage, Olle og Hampus, sier han. 

LES OGSÅ: Norsk navn mest pop i USA

NAVNEFORSKER: Førsteamanuensis Ivar Utne ved Universitetet i Bergen Foto: UiB
NAVNEFORSKER: Førsteamanuensis Ivar Utne ved Universitetet i Bergen Foto: UiB Vis mer

Slår først an i Sverige

Ifølge SSB viser statistikken at vårt naboland ofte ligger litt foran oss i navnetrendene. Det mest populære guttenavnet i Norge i fjor var William, men i Sverige var det toppnavn allerede i 2003.

Sverige lå også foran oss når det gjelder toppnavnet Emma, som dominerte de svenske navnelistene på 1990-tallet. 

Blant de navnene som har steget raskt i popularitet i Norge de siste årene, finner vi ganske mange navn som er vanlige i Sverige.

For eksempel Agnes, Amelia, Cornelia, Ellinor, Selma, Adam, Alfred, Anton, Aron, August, Felix, Gustav, Levi og Linus. Utne mener påvirkningen kan ha kommet både fra Sverige og andre land. 

– Det er mange internasjonale navn i Sverige som kan slå an hos oss. For eksempel Vincent og Alvin. Jentenavnet Saga er typisk svensk, og har ikke norsk tradisjon. I Norge kan det gi assosiasjoner til gammel tradisjon og er enkelt å si. Det er et navn jeg har tro på, sier han.

Ifølge SSB er Saga et navn som peker seg ut som et kommende populært navn. Men foreløpig ligger det langt fra navnetoppen, da det i 2015 bare var 81 jentebarn som fikk Saga som navn. 

LES OGSÅ: Kongelige navn som ble «hot» - og de som ikke slo like godt an!

Populære navn i Sverige som også kan slå an i Norge

Jentenavn

Guttenavn

AliciaAlvin
BiancaEdvard/Edward
FeliciaEdvin
HedvigElvin
IrisHjalmar
JolineJoel
LiviaKian
LovaMilo
MiraMilton
MoaNoel
NovaOtto
NovalieRasmus
SagaVidar
TindraViggo
TyraWilmer
VeraVincent
Wilma 

LES OGSÅ: Kaller opp barna etter Disneyfigurer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer