- Disse vinterstøvlene holder barnas føtter tørre og varme i vinter

Stor test av vintersko. 

TEST AV VINTERSTØVLER: Vinterstøvlene ble blant annet testet for hvor vanntette og varmeisolerende de er. Foto: Produsentene
TEST AV VINTERSTØVLER: Vinterstøvlene ble blant annet testet for hvor vanntette og varmeisolerende de er. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert

Når barna tilbringer mange timer ute i snøen, kan det være en utfordring å finne behagelige vinterstøvler som både holder føttene varme og tørre.

På oppdrag fra Testfakta.se har tyske PFI nylig utført en grundig test av vinterstøvler for barn.

I et laboratorium ble åtte forskjellige vinterstøvler testet for hvor vanntette og varmeisolerende de er, hvor god pusteevne de har, hvor lang tid de bruker på å tørke og om skoene inneholder de kjemiske stoffene PFOA eller PFOS.

Ingen farlige stoffer

Sistnevnte er syntetiske organiske stoffer med et høyt innhold av fluor, som ifølge Erdetfarlig.no kan være giftige og kreftfremkallende.

Den gode nyheten er at ingen av støvlene i testen inneholdt disse skadelige stoffene. Til gjengjeld var det stor variasjon når det kom til hvor vanntette skoene var.

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

TESTVINNER: Vinterskoen Culusuk Gore-tex fra merket Superfit vil ifølge testen holde barna tørre og varme på føttene i vinter. Foto: Produsenten
TESTVINNER: Vinterskoen Culusuk Gore-tex fra merket Superfit vil ifølge testen holde barna tørre og varme på føttene i vinter. Foto: Produsenten Vis mer

Vanntette og varme vinterstøvler

Vinneren ble Culusuk Gore-tex fra merket Superfit. Skoen fikk toppscore når det gjaldt vanntetthet og gjorde det bra både på pusteevnen og varmeisolasjonen.

Den var imidlertid ikke blant de skoene som tørket raskest og var også en av testens aller dyreste sko, med en cirka utsalgspris på 900 kroner. Resultatet i sin helhet kan leses på Testfakta.se.

Dårligst pusteevne

Dårligst ut kom skoen GT Tex fra Din Sko. Skoen fikk pluss for veldig god vanntetthet, men gjorde det særdeles dårlig på pusteevnen. Denne skoen hadde også den aller lengste tørketiden.

VELG RIKTIG STØRRELSE: Det er lurt å kjøpe en vintersko som er litt for stor, sier Jogrim Aabakken hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet
VELG RIKTIG STØRRELSE: Det er lurt å kjøpe en vintersko som er litt for stor, sier Jogrim Aabakken hos Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Ifølge Jogrim Aabakken hos Forbrukerrådet er pusteevnen viktig for å få fuktighet og svette ut av skoen.

– Jo fuktigere et barn blir på føttene når det er kaldt, jo kaldere risikerer det å bli. En sko som klarer å lede fuktigheten ut av skoen vil gi tørrere og dermed også varmere føtter, forklarer han.

- Velg en sko som er litt for stor

En annen viktig ting å tenke på når man skal kjøpe vintersko, er at man velger en størrelse som er litt for stor.

– Det er fordi barnas føtter vokser raskt. En toårings føtter vokser om lag to cm per år, mens føttene til en fireåring vokser om lag en cm per år. Skoene bør også ha god plass til ekstra såle og tykke sokker. I tillegg er romslige støvler generelt varmere enn trange, sier Aabakken.

LES OGSÅ: Her er høstens lekreste kåper

Bør bruke impregneringsspray

Før skoene tas i bruk, anbefaler han at man bruker impregneringsspray.

– Sprayen vil beskytte ytterstoffet og sørge for at vann preller av. Riktignok vil impregneringsspray til en viss grad redusere støvelens pusteevne, men fordelene mer enn oppveier denne ulempen, sier han.

Etter bruk er det viktig at man får ut all fukten før de skal brukes neste gang.

– Bruk gjerne en varmluftbasert skotørker. Det anbefales imidlertid ikke å tørke en sko med Gore-Tex-membran eller konkurrerende membraner i tørkeskap. Da risikerer du nemlig at fuktighet i ytterstoffet/skinnet trenger inn i skoen. Samme problem kan oppstå om du tørker skoene på gulv med varmekabler. Hvis du setter skoene opp/ned, vil imidlertid et varmt gulv tørke skoene korrekt, tipser han.

KK Mamma har vært i kontakt med Din Sko, som ikke ønsker å kommentere resultatet i testen.

LES OGSÅ: - Nei du blir ikke forkjølet av å gå uten lue

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer