Føder i 50-årene:

Dobbelt så mange norske kvinner føder i 50-årene

Nesten ingen blir gravide med egne egg i så voksen alder. - Et resultat av eggdonasjon.

FØDER I 50-ÅRENE: Mange får barn etter fylte 40 og flere føder også når de nærmer seg 50 eller har passert 50. Foto: NTB Scanpix
FØDER I 50-ÅRENE: Mange får barn etter fylte 40 og flere føder også når de nærmer seg 50 eller har passert 50. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi blir stadig eldre når vi får barn, og de siste 50 årene har gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende økt med seks år, fra 23,1 år i 1967 og til 29,0 år i 2016. Det viser tall fra medisinsk fødselsregister for 2016, som Folkehelseinstituttet la fram onsdag.

Noen får imidlertid barn langt senere i livet enn det.

Folkehelseinstituttet har gitt KK tilgang til tall som viser at antallet norske kvinner som føder barn i 50-årene aldri har vært høyere, og er doblet på bare ett år.

LES OGSÅ: Hilde fikk barn da hun var 46 år

15 norske kvinner fødte etter fylte 50

Tallene KK har fått tilgang til, viser at det i 2016 var 15 norske kvinner over 50 år som fødte barn. Det er en dobling fra året før. I 2015 var det 8 kvinner over 50 år som fødte barn.

Ikke siden det medisinske fødselsregisteret ble opprettet i 1967, har man sett at så mange norske kvinner i 50-årene føder barn. Før 2015 og 2016 lå antallet som fødte i 50-årene, stabilt på mellom 0 og 4 kvinner i året.

Utviklingen er ikke uproblematisk, ifølge Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

- Det er ikke nødvendigvis negativt for samfunnet at kvinner får barn senere, men medisinsk sett er det et problem for den enkelte kvinne, fordi det kan gjøre det vanskelig for henne å få barn, sier han til KK.

Også antallet som føder sent i 40-årene øker, og i 2016 var det 142 norske kvinner som fikk barn etter fylte 45 år. Bare de tre siste årene har dette tallet doblet seg, i 2013 var det 72 kvinner som fikk barn etter fylte 45 år. Det har også vært en stor økning i antallet kvinner mellom 40 og 44 år som føder barn. Mens det i 1986 var 549 kvinner, var det i 2016 2035 kvinner.

Evnen til å bli gravid med egne egg synker gradvis fra 35-års alder og tidlig i 40-årene er mange ikke lenger fertile. I gjennomsnitt kommer kvinner i overgangsalderen når de er 51 år, men man regner at allerede ti år før det skjer, så har man ikke lenger nok friske egg til å bli gravid og bære fram et friskt barn.

LES OGSÅ: Overvektige sliter med å få barn

KAN VÆRE VANSKELIG: Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus forklarer at det er ikke nødvendigvis negativt for samfunnet at kvinner får barn senere, men medisinsk sett er det et problem for den enkelte kvinne, fordi det kan gjøre det vanskelig for henne å få barn. FOTO: NTB Scanpix
KAN VÆRE VANSKELIG: Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus forklarer at det er ikke nødvendigvis negativt for samfunnet at kvinner får barn senere, men medisinsk sett er det et problem for den enkelte kvinne, fordi det kan gjøre det vanskelig for henne å få barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Nesten umulig med egne egg

Ved prøverørsklinikken Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim har de sett en stor økning i antall voksne kvinner, som ønsker hjelp til å bli gravide.

- Når gjennomsnittsalderen for fødende i landet stiger, vil det bli stadig flere som får behov for hjelp i form av assistert befruktning, og vi merker godt denne økningen, sier gynekolog Hildegunn Stoum til KK.

Sjansen for å bli gravid med assistert befruktning, synker imidlertid også med alderen.

- Jeg har merket meg at mange misforstår og tror at prøverørsbehandling kan løse problemet, men har du ikke egg eller har du kun få egg av lav kvalitet, så finnes det ingen teknologi som kan løse det, sier Fedorcsak.

Selv om man ved Oslo Universitetssykehus ikke prioriterer prøverørsbehandling for kvinner over 39 år, så merker også de at kvinner blir stadig eldre mødre.

- Vi ser at gjennomsnittsalderen blant pasientene våre øker. For fem år siden var den 33 år, i dag er den 35 år, sier Fedorcsak.

For noen er det imidlertid for sent å få barn med egne egg, og ifølge Fedorcsak kan de aller færreste bli gravide med egne egg etter at de har fylt 50 år.

- Det kan ikke utelukkes at en kvinne over 50 år kan bli gravid med egne egg og kan bære fram et friskt barn, men sjansen er veldig liten. De aller fleste barn som er født av kvinner over 50 år, er et resultat av eggdonasjon, sier Fedorcsak.

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

Får eggdonasjon utenlands

Da fertiliteten blant kvinnene i et trossamfunn som ikke brukte prevensjon ble studert, var det ingen over 47 år som ble gravide og fødte friske barn, sier Fedorcsak for å forklare sannsynligheten for å bli gravid med egne egg i slutten av 40-årene og 50-årene.

Hvor lenge man er fruktbar er imidlertid individuelt, men ofte ligner man på sin egen mor og vil komme i overgangsalderen omtrent da hun gjorde det. De senere årene har det vært mulig å måle nivået av hormonet Anti-Müller Hormon (AMH), som viser hvor stor reservene av egg er. Dette er imidlertid ingen fasit, og man kan ikke på forhånd vite akkurat når man ikke lenger er i stand til å få barn.

LES OGSÅ: Karina er mamma til ni

- I noen tilfeller kommer vi dessverre for seint inn, det vil da ikke være eggstokkreserver tilstede som vi kan stimulere. I Norge er det ikke lov å fryse ned ubefruktede egg mens eggreservene er gode, men hvor kvinnen ikke har funnet en partner. Det er heller ikke tillatt med eggdonasjon når kvinnen ikke lenger har egne egg som kan befruktes, sier Stoum.

Hun forteller at mange reiser utenlands for å få eggdonasjon.

- Mange spør oss om råd når det gjelder behandling i utlandet, spesielt når det gjelder eggdonasjon. Vi kan gi råd, men vi har ikke lov til å henvise til en behandling som ikke er tillatt i Norge, sier hun.

Hvorvidt eggdonasjon skal bli lovlig i Norge, har de siste årene vært en stor debatt. Eggdonasjon tilbys blant annet i våre naboland Sverige, Danmark og Finland, men regelverket varierer noe fra land til land.

Selv om kvinner i 40- og 50-årene kan være like spreke som kvinner i 30-årene, er det flere komplikasjoner forbundet med å bli gravid sent og man har blant annet økt risiko for høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og svangerskapsdiabetes. Med alderen øker også risikoen for kromosomfeil og spontanabort kraftig.

LES OGSÅ: Har Bjørn-Erik rekorden som Norges tyngste nyfødte baby?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer