Føder i 50-årene:

Dobbelt så mange norske kvinner føder i 50-årene

Nesten ingen blir gravide med egne egg i så voksen alder. - Et resultat av eggdonasjon.

FØDER I 50-ÅRENE: Mange får barn etter fylte 40 og flere føder også når de nærmer seg 50 eller har passert 50. Foto: NTB Scanpix
FØDER I 50-ÅRENE: Mange får barn etter fylte 40 og flere føder også når de nærmer seg 50 eller har passert 50. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi blir stadig eldre når vi får barn, og de siste 50 årene har gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende økt med seks år, fra 23,1 år i 1967 og til 29,0 år i 2016. Det viser tall fra medisinsk fødselsregister for 2016, som Folkehelseinstituttet la fram onsdag.

Noen får imidlertid barn langt senere i livet enn det.

Folkehelseinstituttet har gitt KK tilgang til tall som viser at antallet norske kvinner som føder barn i 50-årene aldri har vært høyere, og er doblet på bare ett år.

LES OGSÅ: Hilde fikk barn da hun var 46 år

15 norske kvinner fødte etter fylte 50

Tallene KK har fått tilgang til, viser at det i 2016 var 15 norske kvinner over 50 år som fødte barn. Det er en dobling fra året før. I 2015 var det 8 kvinner over 50 år som fødte barn.

Ikke siden det medisinske fødselsregisteret ble opprettet i 1967, har man sett at så mange norske kvinner i 50-årene føder barn. Før 2015 og 2016 lå antallet som fødte i 50-årene, stabilt på mellom 0 og 4 kvinner i året.

Utviklingen er ikke uproblematisk, ifølge Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer