Doula - på vei inn i norske fødestuer?

Doula Gry Aksnes i aksjon
Doula Gry Aksnes i aksjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Doulaer har lange tradisjoner i mange land, og nå kommer denne trenden for fullt til Norge også. Høsten 2009 starter Doulaskolen i Oslo. Men hva er egentlig en doula, og er dette noe vi har bruk for? Les mer om dette her.

Hva er en doula?

I følge Wikipedia er en doula en erfaren og profesjonell fødselspartner som gir emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til en kvinne og hennes partner under hele fødselsprosessen, og også i tiden før og etter fødselen. En doula har ingen medisinsk utdannelse, utfører ingen medisinske oppgaver og har ikke medisinsk ansvar. Doulaen har sitt fokus på å være en trygg, beroligende og en tilstedeværende støtteperson som kjenner paret og deres ønsker, tanker og følelser rundt fødselen. Hun er ikke et alternativ, men et supplement til jordmor/fødselslege og det medisinske teamet.

Ordet doula (dola) kommer fra gresk og betyr løst oversatt en «kvinne som tjener». I det gamle Hellas var doulaen de greske kvinnenes viktigste tjener/slave og hun hjalp blant annet til under fødsler.

Doulaskole i oppstart

Gry Aksnes har vært doula på flere fødsler, og arbeidet svært mye med gravide kvinner, deres partnere, nyfødte og barn i mange år. Gry vil gjerne ha flere kollegaer i Norge og er grunnlegger av Doulaskolen, som starter med sitt første kull høsten 2009.
- Både i Sverige, Danmark, England, USA og endel andre land har gravide par lenge kunnet leie sin egen doula. Her til lands har det frem til nå bare vært noen få praktiserende doulaer, men nå vil det bli utdannet mange flere. Med seg på Doulaskolen har hun både forelesere med medisinsk bakgrunn og alternative behandlere.

Gir trygghet under fødsel

- En doula er en fødselshjelper som blir kjent med de vordende foreldrene og deres ønsker i god tid før termin, og hun kan gi emosjonell, spirituell, fysisk, praktisk og informativ støtte under fødselen. Hun er 100% tilstede og lytter til kvinnens behov gjennom hele fødselsforløpet helt fra fødselen starter til babyen er født, og gjerne noen timer til hvis foreldrene ønsker det, forteller Gry. Hun mener at en doula kan skape en rolig, trygg og gledesfylt atmosfære, og kan hjelpe fødekvinnen til å puste godt, ha avspent kropp og tillitsfullt sinn, bruke fri bevegelse og lyd samt aktive fødestillinger med bruk av tyngdekraften. Det at paret kjenner doulaen godt og at hun er tilstede hele tiden, kan gi en veldig trygghet, understreker Gry.

Positiv effekt

et finnes en betydelig mengde forskning på bruk av doula, også i Cochrane databasen som er en omfattende database over evidensbasert medisin. Her har man funnet en positiv effekt, den såkalte «doulaeffekten». Kvinnene føder raskere, med mindre smertelindring, færre operative inngrep og parene opplever fødselen som mer positiv. Effekten kan blant annet skyldes at doulaen gjør kvinnen mer trygg og avslappet og forhindrer frykt og angst. Frykt og angst er følelser som fører til produksjon av blant annet adrenalin, og som hemmer de naturlige fødselshormonene oksytocin og endorfin.

Gry viser til at forskning også har vist at antall keisersnitt, antall forløsninger med tang eller vakuum, bruk av riestimulerende middel og bruk av smertestillende medikamenter reduseres betraktelig dersom fødekvinner har med seg en kjent doula.
- I tillegg ammer disse kvinnene mer, har mer interaksjon med babyen, har mer selvtillit, mindre angst og mindre sjanse for fødselsdepresjon etter fødselen, sier Gry. Hun forteller også at det er spesielt alenemødre og kvinner med fødselsangst som kan ha stort utbytte av å ha med en kjent doula under fødselen. 

En tjeneste man må betale for selv

Kvinnen eller paret betaler selv for doulatjenesten som kan beløpe seg til noen tusen kroner for fødselsforberedende møter før fødselen, ventetiden, selve fødselen og hjemmebesøk etterpå.

Har du lyst til å bli en doula?

Doulaskolens grunnutdanning går over 8 helger fra september til april. På Doulaskolen vil studentene lære:

  • å gi gravidmassasje, soneterapi, akupressur og veiledning til den gravide
  • å forberede fødselen sammen med kvinnen / paret
  • kunsten å være en god doula
  • å gi fødselsmassasje, soneterapi, akupressur, blomstermedisin og homeopati som smertelindring og riestimulering under fødselen
  • å støtte den nyfødte babyen og paret etter fødselen

Les mer om denne deltidsutdanningen på  http://www.doulaskolen.no/

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer