Doula - på vei inn i norske fødestuer?

Doula Gry Aksnes i aksjon
Doula Gry Aksnes i aksjon Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Doulaer har lange tradisjoner i mange land, og nå kommer denne trenden for fullt til Norge også. Høsten 2009 starter Doulaskolen i Oslo. Men hva er egentlig en doula, og er dette noe vi har bruk for? Les mer om dette her.

Hva er en doula?

I følge Wikipedia er en doula en erfaren og profesjonell fødselspartner som gir emosjonell, fysisk, informativ og praktisk støtte til en kvinne og hennes partner under hele fødselsprosessen, og også i tiden før og etter fødselen. En doula har ingen medisinsk utdannelse, utfører ingen medisinske oppgaver og har ikke medisinsk ansvar. Doulaen har sitt fokus på å være en trygg, beroligende og en tilstedeværende støtteperson som kjenner paret og deres ønsker, tanker og følelser rundt fødselen. Hun er ikke et alternativ, men et supplement til jordmor/fødselslege og det medisinske teamet.

Ordet doula (dola) kommer fra gresk og betyr løst oversatt en «kvinne som tjener». I det gamle Hellas var doulaen de greske kvinnenes viktigste tjener/slave og hun hjalp blant annet til under fødsler.

Doulaskole i oppstart

Gry Aksnes har vært doula på flere fødsler, og arbeidet svært mye med gravide kvinner, deres partnere, nyfødte og barn i mange år. Gry vil gjerne ha flere kollegaer i Norge og er grunnlegger av Doulaskolen, som starter med sitt første kull høsten 2009. - Både i Sverige, Danmark, England, USA og endel andre land har gravide par lenge kunnet leie sin egen doula. Her til lands har det frem til nå bare vært noen få praktiserende doulaer, men nå vil det bli utdannet mange flere. Med seg på Doulaskolen har hun både forelesere med medisinsk bakgrunn og alternative behandlere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.