Ordet doula kommer fra gresk og betyr "kvinne som gir omsorg". Fra urgammel tid har kvinner som har erfaring med barnefødsler hjulpet andre kvinner. En fødsel var gjerne en begivenhet som kvinner samlet seg rundt. Å føde med støtte fra en doula er på sett og vis knyttet til denne urgamle kvinnetradisjonen. I Sverige har doula blitt en etablert ordning, og det finnes også doulaer i Norge.
En doula er en kvinne som har erfaring med fødsler og er opplært til å gi støtte og informasjon til kvinnen og hennes nærmeste under graviditet, fødsel og barseltid. Doulaen har ikke noe medisinsk ansvar og gir ingen medisinske råd. Det skal jordmor og lege gjøre.
En doula vil forsøke å tilføre kvinnen en positiv og trygg fødselsopplevelse, som foreldrene kan minnes med glede.
Doulan er ikke i stedet for pappa'n, men for å gi støtte til både mamma og pappa.
Hvordan?
Doulan og de blivende foreldrene treffes før fødselen for å lære hverandre å kjenne og prate om følelser, tanker og forventninger til fødselen. Når fødselen starter ringer foreldrene doulan, og de treffes enten hjemme eller på sjukhuset. Siden blir doulan hos foreldrene til barnet er født. Noen uker etter fødselen treffes man igjen for å prate gjennom fødselen.
Minsker behov for smertestillende
Studier har vist at støtte i form av en kvinne i tillegg til jordmor reduserer behovet for smertelindring og operative forløsninger. Studier har også vist reduksjon i risiko for keisersnitt med 20 % og bruk av smertestillende med 13 % (tidsskrift for den norrske legeforening, februar 04)
Bodil - en doula
Bodil (48) fra Göteborg er utdannet doula. Hun har selv 3 barn mellom 3 og 14 år. Tidligere jobbet hun innen markedsføring, nå jobber hun som doula, holder fødselskurs og selger bæresjal via internett. Vi spør henne om hvordan hun ble interessert i doula. -"Da jeg ventet mitt yngste barn og etter han ble født, blev jeg veldig interessert i hva det egentlig er som gjør at en fødsel går bra. Mine egne erfaringer med mine tre barn er forskjellige,og den siste var fantastisk bra. Jag tenkte at hadde jeg fått bedre støtte ved mine tidligere fødsler, hadde de kanskje blitt like bra. Nå vil jeg gjerne hjelpe andre ved hjelp av det jeg har lært."
Siden det ikke fantes noen doula i Göteborg, fikk Bodil med seg noen flere og startet et kurs med jordmor og en doula som kursledere. Hvem som helst kan kalle seg doula, men det finnes en formell utdannelse for doulaer i Sverige. Foreningen ODIS har kurs og studiesirkler. Visse kriterier skal oppnås for å få tittelen ODIS-doula.
Bodil har deltatt på 8 fødsler som doula. Hun forteller at hun ved fødslene prøver å være en personlig støtte for begge foreldrene, ved å være en erfaren og trygg person som oppmunterer og prøver å få foreldrene til å slappe av.
- " Kvinnene som fødte har fortalt meg at min innsats betydde mye. Selv om jeg kanskje ikke gjorde så spesielt mye, opplevdes det som en trygghet at jeg fantes der. Det er fantastisk for meg å få dele den store opplevelsen med mammaen, man kommer hverandre veldig nært.
Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 14.06.03
Kilder:
- http://www.enbrastart.se
- http://www.doula.nu
- Tidsskrift for den norske legeforening http://www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visSeksjon?vp_SEKS_ID=974771