Doula

Publisert
Sist oppdatert

Ordet doula kommer fra gresk og betyr "kvinne som gir omsorg". Fra urgammel tid har kvinner som har erfaring med barnefødsler hjulpet andre kvinner. En fødsel var gjerne en begivenhet som kvinner samlet seg rundt. Å føde med støtte fra en doula er på sett og vis knyttet til denne urgamle kvinnetradisjonen. I Sverige har doula blitt en etablert ordning, og det finnes også doulaer i Norge.

En doula er en kvinne som har erfaring med fødsler og er opplært til å gi støtte og informasjon til kvinnen og hennes nærmeste under graviditet, fødsel og barseltid. Doulaen har ikke noe medisinsk ansvar og gir ingen medisinske råd. Det skal jordmor og lege gjøre. En doula vil forsøke å tilføre kvinnen en positiv og trygg fødselsopplevelse, som foreldrene kan minnes med glede.Doulan er ikke i stedet for pappa'n, men for å gi støtte til både mamma og pappa. Hvordan?Doulan og de blivende foreldrene treffes før fødselen for å lære hverandre å kjenne og prate om følelser, tanker og forventninger til fødselen. Når fødselen starter ringer foreldrene doulan, og de treffes enten hjemme eller på sjukhuset. Siden blir doulan hos foreldrene til barnet er født. Noen uker etter fødselen treffes man igjen for å prate gjennom fødselen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer