Downs syndrom

Publisert
Sist oppdatert

Et av tusen barn fødes med downs syndrom, også kalt Trisomi 21, mongolisme. Risikoen for å få et barn med downs syndrom øker med morens alder, og spesielt etter 38 år.


En tredjedel av alle barn med syndromet har mor som var over 37 år ved fødselen. Diagnosen blir ofte mistenkt ved fødselen pga karakteristisk utessende hos barn med dette syndromet.

Risiko for å få barn med downs syndrom er avhengig mors alder.

Mors alder og forekomst:

  • 28 år: 1 av 1000
  • 34 år: 1 av 500
  • 38 år: 1 av 200
  • 40 år: 1 av 100
  • 43 år: 1 av 35

Symptomer:

Hos barnet ser man at bakhodet er flatt, øynene skrå med en hudfold i indre øyelokk. Nesen er bred og salformet, tungen unormalt stor. Hendene er brede med korte fingre. Armer og ben er slappe.

Alle med syndromet vil være psykisk utviklingshemmet, men grad av funksjonshemning vil variere betydelig på samme måte som egenskaper blant friske barn varierer barn. 
Barna med dette syndromet vil som regel ha forsinket både mental og motorisk utvikling. De fleste vil være kortvokste.

Komplikasjoner:

Barn med downs syndrom har økt risiko for å få en del sykdommer og bør derfor følges regelmessig av lege.

  • Hjertefeil - 1/3 av alle barna
  • Misdannelser i tarmkanalen
  • En type akutt leukemi
  • Utsatt for å få infeksjoner i ånderettsorganene og ørene

Oppfølgning:

Barna vil utvikle seg best ved hjelp og støtte fra omgivelsene og spesialopplæring både motorisk, språklig og intellektuelt har vist seg å være nyttig for utviklingen til barna.

Som foreldre til et barn med downs syndrom kan du ha krav på en rekke støtteordninger. Kontakt de kommunale helsemyndighetene.

Hvordan vil det gå?

Det er store forskjeller på mennesker med dette syndromet. Noen er sterkt funksjonshemmet, andre klarer seg ganske bra i samfunnet.


Mennesker med downs syndrom har en tendens til å rammes av hjerte-karsykdommer og lever vanligvis ikke lenger enn til 35-50 år. Ved medfødt hjertefeil er forventet levetid enda kortere.


Nettressurser for foreldre med barn som har downs:


Skrevet av: Sykepleier Elisabeth L. Lofthus. Gjennomlesing og rådgivning av helsesøster Cecilie Dangmann.
Kilder:
Legebok for alle, red. Clayman, Cappelens forlag AS, 1994. Pediatri og pediatrisk sykepleie. Randi Grønseth og Trond Markestad, fagbokforlaget 1998. Barnelegen, Dr. Bernard Valman, Teknologisk forlag 1998
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer