– Det er noe i uttrykket «mañana mañana». Spanjolene har det sjelden travelt, de tar livet med ro og ser ikke så ofte på klokka. I starten var det litt irriterende, men nå begynner vi å bli sånn selv. Vi må vel omstille oss når vi kommer hjem igjen, smiler Kari Horg (41).
Etter en weekendtur til Spania i fjor vår, kom hun og ektemannen Arnt Joar Solem (40) hjem med en ny beslutning; de ville ta med seg familien og flytte ett år til Spania – og avreisen skulle skje allerede til høsten!
– Vi vurderte en stund å vente ett år, for vi følte at vi hadde så liten tid før vi skulle reise. Men så fant vi ut at hvis vi ikke gjør det nå, så blir det aldri. Så da kastet vi oss ut i det, forteller Kari.
LES OGSÅ: Firebarnsfamilien fikk en helt ny hverdag i Spania
Underviser på spansk og norsk
Sammen med barna Sondre (8) og Einar (5) har de nå bodd nesten ett år i den spanske byen San Pedro del Pinatar. Byen ligger bare tyve minutter fra den populære «norske» byen Torrevieja, men Kari forteller at de bevisst har valgt å ikke ta så stor del i det norske miljøet.
Familien ønsket å lære seg spansk, men hadde allikevel noen betenkeligheter rundt hvordan barna ville klare seg språklig og sosialt.
– Guttene er glade i venner og familie i Norge, så vi lurte på hvordan det skulle bli å komme hit der de ikke kunne kommunisere med andre barn. Heldigvis så vi at de i starten lekte helt fint uten språk og i tillegg lærte mye språk i forbindelse med lek, sier hun.
Barna går på en internasjonal skole hvor undervisningen foregår både på spansk og engelsk. Kari, som selv jobber som lærer hjemme i Norge, sier det stilles helt andre krav ved denne skolen enn det hun er vant med hjemmefra.
– Den absolutt største forskjellen mellom den norske skolen og denne skolen er disiplinen. Men selv om det er strengt har guttene et godt forhold til lærerne sine. Sondre har til og med invitert læreren sin til Norge, så får vi se om hun dukker opp, smiler hun.
– Sondre har i slutten av hvert semester eksamen i alle fag og leksemengden er en del større her. Det faglige nivået er høyere her enn i Norge og skoledagene er lengre. Men de har to timer siesta midt på dagen der de kan leke, være med på aktiviteter eller gjøre lekser. Så man kan si at SFO-tida på en måte er midt på dagen. I tillegg er sikkerheten rundt skolen stor, portene blir stengt klokken ni og åpnes igjen klokken fem, forteller hun.
LES OGSÅ: Klart du kan backpacke med barna - men dette må du være obs på!

Ikke lenger ventelister ved skolene
Nils P. Lie-Gjeseth er viserektor ved Den norske skole Costa Blanca som er den største norske skolen i utlandet. I tillegg er han leder for GNUF, Godkjente norske utenlandsskolers forening, som representerer alle godkjente norske skoler i utlandet.
Han forteller at de fleste norske familiene som har barn på skolen kommer for perioder på 3-4 år.
– For de som bor her mer enn ett år, er de fleste foresatte eller en av de foresatte, mer eller mindre i jobb. De jobber på nett, pendler i oljebransjen, pendler til Norge eller er ansatt ved en norsk institusjon eller bedrift i Spania. Det finnes også en liten gruppe som er her i bare noen måneder eller for et halvt år, sier han.
Mens det for noen få år siden var lange ventelister for å få barna sine inn på de norske skolene i Spania, forteller han at ting har endret seg.
– Antallet nordmenn som flytter til Spania har gått noe ned de siste 2-3 åra. I takt med krisa i oljesektoren og dyrere Euro. Ingen av de norske skolene i Spania har ventelister lengre, sier han.
Ifølge Lie-Gjeseth er den norske skolen veldig viktig for elevene og det norske miljøet i Spania.
– Det er mer enn en skole. Vi forsøker også å være et bindeledd mellom det norske miljøet og det spanske. Vårt mål er at nordmenn i størst mulig grad bør integreres i det spanske miljøet, og vi opplever også at de spanske kommunene er svært villige og interesserte i å få med nordmenn i størst mulig grad.
– Vår kommune, Alfaz del Pi, har en ordfører som går først i 17. maitoget, inviterer oss til samarbeidsmøter med kommunen og spanske og internasjonale skoler, forsøker å holde best mulig kontakt med det norske miljøet, samt legger forholdene til rette for at nordmenn skal trives i kommunen på svært mange områder, sier han.
LES OGSÅ: Vurderer du ferie med barn, eller å ta foreldrepermisjon i Thailand?

Følger norsk skoleplan
Alle de norske skolene i Spania følger norske læreplaner og er lik skoler i Norge. Den største forskjellen er ifølge Lie-Gjeseth at de ofte har færre elever enn tilsvarende skoler i Norge.
Mens en stor utfordring er at mange elever har et svakere nettverk i Spania.
– Nordmenn i Spania har en tendens til å samle seg i «gettoer». Dette betyr at nordmenn lever sammen, går på samme skole. Barna leker sammen i fritiden og mange tilhører det norske miljøet fullt og helt. Når folk kommer og drar igjen, vil de langvarige forbindelsene i mange tilfeller utebli. Andre er med på aktiviteter sammen med spanjoler og andre utlendinger. De lærer språket og integrerer seg mye mer i lokalsamfunnet, sier han.
Undersøkelser viser imidlertid at trivselen ved de norske skolene i Spania er svært høy.
– Elevene på skolen er flinke til å inkludere nye elever, det er et svært godt miljø, mindre klasser enn i Norge og press i forhold til merkeklær og utstyr er betydelig mindre enn mange steder i Norge, sier Lie-Gjeseth.
LES OGSÅ: Alenemor Gunn Iren reiste jorden rundt med sin seks måneder gamle sønn

Bruker trillekoffert i stedet for skolesekk
For en norsk barnefamilie i Spania er det ikke bare skolehverdagen som oppleves som annerledes. På bloggen sin forteller Kari Horg at de i løpet av dette året har opplevd og lært mye om den spanske kulturen som man neppe får kjennskap til i løpet av en vanlig ferietur.
– En ting vi har lært oss, er at her i Spania verner de om sin siesta. Sondre skulle på besøk til en kompis en lørdag og syklet bortover i 15-tiden. Moren åpnet og kunne fortelle at nei, han lå og sov. Det er uforståelig for oss at barn i den alderen sover på dagen, sier hun.
En annen «bommert» var da guttene troppet opp til første skoledag med vanlige skolesekker.
– Det var visstnok helt bak mål, for her skal de ha trillebager. Sondre kom fortvilet hjem og kunne fortelle at sekk var helt feil, for det var for tungt å bære. Så da var det rett ut for å kjøpe trillekoffert, smiler hun.
LES OGSÅ: 10 drømmestrender for barnefamilier

Anbefaler andre å ta steget
Kari har under oppholdet i Spania hatt ett års permisjon fra jobben sin og vært hjemmeværende, mens Arnt Joar har hatt hjemmekontor i sin vanlige jobb.
– Vi har aldri kunne gjort dette uten velvillighet fra våre arbeidsgivere. Det er dessuten billigere å leve i Spania enn i Norge. Matbudsjettet har vært halvert i år, noe som gjør at det er lettere å greie seg på en inntekt, sier hun.
– For oss har dette året vært en pause fra travelheten. Livet har vært roligere og vi har hatt mer tid til hverandre som familie. Men vi har også erfart at uansett hvor mye en planlegger, så blir det sjelden helt sånn som man hadde tenkt. Å bo i Spania ett år høres fantastisk ut, og det er det, men vi har hatt våre utfordringer. Vi har mest hverdager her også, og det er viktig å tenke på før man kaster seg ut i det. Å flytte til ett annet land løser ikke problemer, sier hun.
Hun er imidlertid ikke i tvil om at hun vil anbefale andre familier som drømmer om å ta et år i Spania om å ta steget.
– Gjør det! Vi kommer aldri til å angre på at vi gjorde dette. Hele familien har hatt godt av å være litt utenfor komfortsonen, og vi har lært mye om oss selv.
– Når vi kom hit stod vi på bar bakke når det gjaldt sosialt liv. Noe som er uvant for oss, fordi vi er vant til å ha stor familie og stor omgangskrets i Norge. Nå har vi fått venner for resten av livet her i Spania. Heldigvis har vi kjøpt leiligheten vi bor i så vi kan bruke den til feriebolig i årene fremover. Så selv om vi flytter hjem igjen gir vi ikke helt slipp på Spania!
LES OGSÅ: Ting du gjør annerledes med nummer to