Koronaviruset

- Dropp å hamstre dopapir, nå trenger dere hodetelefoner!

Tobarnsmor Anne-Lise er bosatt i Nord-Italia, og har portforbud.
- Handleturen er ukas høydepunkt.

FULLSTENDIG LOCK DOWN: Den siste uken har italienske innbyggere ikke fått lov til å forlate huset uten at det er høyst nødvendig. Tobarnsmoren Anne-Lise er heldig som har en hage å ta barna ut i. FOTO: Privat
FULLSTENDIG LOCK DOWN: Den siste uken har italienske innbyggere ikke fått lov til å forlate huset uten at det er høyst nødvendig. Tobarnsmoren Anne-Lise er heldig som har en hage å ta barna ut i. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Mange beskriver de siste dagene som uvirkelige. For å begrense spredningen av koronaviruset har skolene blitt stengt, folk blir bedt om å jobbe hjemme og hos mange butikker og spisesteder møter du nå lukkede dører.

Men flere land, deriblant Italia og Spania, har innført langt strengere tiltak for å stoppe spredningen enn de vi (foreløpig) har gjort her i Norge. Hva kan vi forvente oss dersom myndighetene strammer inn bevegelsesfriheten vår enda mer?

Fire uker med hjemmeskole så langt

Norske Anne-Lise Borgen Rizzo bor i Nord-Italia, sammen med ektemannen Giovanni og sønnene Matteo (7) og Luka (2). Familien er bosatt i byen Torino som ligger cirka en times kjøring unna Lombardia, den regionen av Italia som er aller hardest rammet av koronaviruset.

Både hun og ektemannen Giovanni, som er bildesigner, har mulighet til å jobbe og undervise barna hjemme. Matteo og Luka går vanligvis på skole og i barnehage, men småbarnsfamilien har nå i nesten fire uker fått oppleve hvordan det er å ha hjemmeskole

– Skolene stengte først og er nå stengt til og med andre april, men de fleste forbereder seg på at det vil bli mye lengre – i alle fall hvis vi skal tro informasjonen vi får fra venner som er leger. Deretter stengte kafeene som jo italienerne gjerne besøker fire ganger om dagen og siden onsdag har vi vært i fullstendig lock down, forteller Anne-Lise.

Må ha gyldig grunn for å forlate hjemmet

Fordi tallene på antall smittede i Italia har fortsatt å stige i et alarmerende tempo, har myndighetene satt strenge regler for innbyggernes bevegelsesfrihet. Ingen har nå lov til å forlate husene sine, uten at det er høyst nødvendig.

– Vi må fylle ut et egenmeldingsskjema som vi har med oss ut. Dette skal inneholde passnummeret vårt og informasjon om hvor vi skal. Politiet patruljerer gatene og stopper deg for å sjekke opplysningene dine. Dersom du for eksempel skal til legen kan de ringe legekontoret for å sjekke om det stemmer og om du ikke har noe «offisielt» du skal gjøre, kan du få bot.

– Dette skjemaet må du til og med ha med deg om du skal lufte hunden din eller om du skal i butikken.

Å handle mat har ifølge Anne-Lise blitt et av ukas høydepunkter, da det betyr at de har tillatelse til å forlate huset. Men også handleturene har blitt hakket mer komplisert enn det var før «lock down» ble innført.

– Vi får kun lov til å gå ut én og én, dette gjelder også om man skal gå tur med hunden. Så du kan trygt si at barna holder på å gå på veggen, da de kun har vært ute i hagen de siste ukene. Men vi er heldige som faktisk har en hage de kan leke i, de fleste her har ikke det.

– Utenfor butikkene er det lange køer, da de begrenser hvor mange mennesker som kan være i butikken samtidig. Avhengig av størrelse slipper de inn mellom to til ti personer. De deler også ut maske og hansker som du må ta på deg før du går inn. Det hele tar tid og det kan fort gå et par timer for å handle tre bæreposer.

Arrangerer vinkveld via videosamtaler

På samme måte som i Norge får italienske barn nå hjemmeundervisning, men ifølge Anne-Lise har overgangen i Italia ikke gått riktig så smidig.

– Jeg leser at norske barn har Salaby og iPad-skoler, men det har vi ikke her. Italia er et relativt fattig land og skolesystemet har ikke like mye penger. Barna får lekser som kan gjøres noe på nettet og andre ganger må vi printe det ut og sende det tilbake via bildeformat. De jobber fortsatt på spreng for å finne ut hvordan de skal løse dette bedre.

Men karantene og isolering til tross, italienerne som jo er kjent for å elske å sosialisere med andre, holder humøret på topp.

– Her har det blant annet vært en flash mob hvor folk gikk ut på balkongene sine med alt de hadde av lys, mens en DJ nede i sentrum spilte musikk og folk sang. Det har også vært danse flash mob og folk lager hjemmelagede bannere med regnbuer og budskapet «We will survive», forteller Anne-Lise.

– Jeg har også truffet venninner gjennom videokonferanser med vinkveld, det hjalp veldig og vi lo godt av oss selv og hvordan dette har blitt. Barna har også hatt videosamtaler med venner slik at de kan se at det samme skjer med vennene og at vi er sammen om dette.

Ikke alle tar advarslene på alvor

På samme måte som i Norge, opplever Anne-Lise at mange mennesker har endret oppfatning om koronaviruset etter hvert som situasjonen har utviklet seg. Fra å se på det som en vanlig influensa, tar nå folk flest det på et mye større alvor.

Selv om Torino ikke ligger i det området som er aller hardest rammet, har de nylig fått vite at også det lokale sykehuset har nådd maks kapasitet og at det i skrivende stund ikke er flere ledige respiratorer. I praksis betyr dette at syke personer eldre enn 60 år vil bli nedprioritert.

– Jeg ble nok sett på som litt hysterisk i starten fordi jeg med en gang gikk ut og ukehandlet. Mannen min lo også av meg, men han gjorde ikke det da det begynte å komme bilder av tomme supermarkeder.

– Men vi har fortsatt noen som nekter å innse hva som skjer, ofte er dette eldre mennesker som selv er i risikogruppen. De er ute og går, eller sitter i parken og prater sammen.

- Glem å hamstre dopapir

Dersom norske myndigheter skulle velge å skjerpe inn bevegelsesfriheten på samme måte som de har gjort i Italia, har Anne-Lise et klart råd til norske foreldre;

– Glem å hamstre dopapir, det dere trenger er hodetelefoner slik at du slipper å få en «Paw Patrol» lobotomi, ler hun.

– Og så synes jeg bestikkelser er helt innafor i denne situasjonen. Når vi alle er hjemme hele tiden, blir husarbeidet multiplisert. Jo mer rotete det er, jo verre blir det. Syvåringen min bestikkes derfor til å henge opp tøy og hjelpe til med annet som han vanligvis ikke gjør.

Hun råder også norske foreldre til å sette opp en dagsplan med faste tider, hvor du planlegger alt fra frokost til lekser, leketid og husarbeid.

– Og så er det viktig at foreldre legger seg i tide. Det er fristende å bli sittende oppe og se på Netflix og ha lørdag hver kveld nå når man ikke skal ut. Men det kommer du til å angre på etter hvert for det er veldig slitsomt å være med barna hele dagen. Spesielt om man ikke har et sted man kan være ute.

– Jeg tror lærerne stiller ganske sterkt i neste lønnsoppgjør og ikke en eneste forelder kommer til å lure på hvorfor lærere har så mye fri, ler hun.

Nyt friheten mens dere kan

Anne-Lise mener det også kan være smart av oss å dra nytte av den friheten vi har nå, mens vi fortsatt kan bevege oss fritt i nærområdet så lenge vi holder god avstand til andre.

Gå på tur i skogen og gjør alt annet enn å være hjemme. Dere bør også støtte lokale småbedrifter som fortsatt har åpent, spør for eksempel om bakeriet vil drive med hjemlevering. Det er veldig kjipt om vi ikke får komme ut før det har gått to måneder og alt rundt oss er stengt.

– Jeg synes også alle bør tenke over hva de kan gjøre for andre som er mindre heldig enn seg selv. Du kan for eksempel sende en blomst for å si takk til leger og sykepleiere, eller en tegning til de som bor på sykehjem. Husk at det ikke bare er de i helsevesenet som opplever en ekstra belastning nå, men også de som må på jobb i butikker, bussjåfører og renholdsarbeidere.

– Hva savner du selv aller mest nå som du er i lock down?

– Venner og en kaffelatte som jeg ikke må lage selv! Vi pleier vanligvis å ha mye besøk i helgene og nå har vi ikke hatt besøk på lenge, det er ikke så gøy. Mannen min fleiper med at det er som å være i et norsk fengsel; vi har alt vi trenger, men kan ikke forlate hjemmet!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer