Mamashower

Dropp babyshower – nå er det mamashower som gjelder!

- Jeg kunne knapt røre meg en meter på dette tidspunktet, så det å få et slikt energikick var helt fantastisk, forteller Johanna som fikk mammadusj av vennene.

FORETREKKER MAMASHOWER: Da Ingrid (t.v.) skulle bli mamma for første gang, overrasket venninnegjengen henne med en mamashower. (f.v.: Andrea, Sofie og Marianne). FOTO: Lene Vaagland
FORETREKKER MAMASHOWER: Da Ingrid (t.v.) skulle bli mamma for første gang, overrasket venninnegjengen henne med en mamashower. (f.v.: Andrea, Sofie og Marianne). FOTO: Lene Vaagland Vis mer
Publisert

Babyshower, festen hvor man overøser babyen med gaver, har i likhet med mange andre amerikanske fenomener blitt mer og mer vanlig her i Norge.

Mange mener imidlertid at den gamle norske tradisjonen med barselgrøt er bedre, da du viser støtte til mor etter fødselen og fordi det oppleves som utrygt å feire en baby som ennå ikke er født.

Nå har det kommet en ny type feiring som på mange måter kombinerer det beste fra disse to tradisjonene – nemlig mamashower, eller mammadusj som det heter på norsk.

– Det fine med en mamashower er at man fokuserer på superkvinnen som snart har kjempet seg gjennom en hel graviditet. Når babyen kommer feires det jo uansett med masse gaver og blomster, så i slutten av graviditeten er det fint å vise mor litt ekstra omtanke, sier Johanna Kajson (33).

Den svenske tobarnsmoren og bryllupsplanleggeren, som blant annet driver podcasten «Drömbröllop med Johanna och gäster», forteller at hun ble overrasket med en fantastisk mamashower da hun for fire år siden ventet sitt første barn.

Den store dagen startet med at moren hennes hadde laget en deilig frokost til henne, deretter ble hun møtt av en venninne som tok henne med i en taxi til en hemmelig destinasjon.

– Jeg hadde vært sykemeldt i en periode og var veldig hoven og trøtt. Jeg kunne knapt røre meg en meter på dette tidspunktet, så det å få et slikt energikick var helt fantastisk, forteller hun.

– Venninnen min tok meg med til en leilighet der resten av venninnene mine stod kledd i kjoler og med alkoholfrie cocktailer i hendene. Senere bød de meg på brunsj, gaver og makroner. Det hele ble avsluttet med spa der alle fikk ta badstue, legge ansiktsmasker og få fikset neglene. Det var helt utrolig koselig!

VENNINNENE ARRANGERTE SPA: Alle gjestene fikk egne kimonoer og tøfler som de kunne ha på seg i den hjemmelagde spa-avdelingen, som bestod av badstue og pedikyr. FOTO: Privat
VENNINNENE ARRANGERTE SPA: Alle gjestene fikk egne kimonoer og tøfler som de kunne ha på seg i den hjemmelagde spa-avdelingen, som bestod av badstue og pedikyr. FOTO: Privat Vis mer

Lag en personlig fest

Johannas råd til andre som ønsker å arrangere en mamashower for sin venninne, er å tenke nøye gjennom hvem hun er og hva hun liker.

– Hva passer akkurat henne? Noen vil pynte seg og spise ute, mens andre foretrekker en filmkveld i pysjamas med vennene sine. Noen vil ha med seg foreldrene sine eller venner av begge kjønn, mens andre synes det er mer koselig når det kun er venninner.

– Så tilpass festen etter hvem mammaen er. Lag favorittmaten hennes, spill favorittmusikken og arranger en koselig aktivitet som passer henne, tipser hun.

LEKKERT PYNTET: Brunsj, makroner og alkoholfrie drinker stod på menyen under Johannas mamashower. FOTO: Privat
LEKKERT PYNTET: Brunsj, makroner og alkoholfrie drinker stod på menyen under Johannas mamashower. FOTO: Privat Vis mer

Mer fokus på mors velbehag i svangerskapet

Ingrid Megård Sæter (29) har også sansen for mamashower, selv om hun egentlig ikke hadde hørt om konseptet før hun for noen måneder siden ble overrasket med sin egen.

– Forskjellen på mamashower og babyshower er at fokuset er mer rettet mot mor og mors velbehag i svangerskapet framfor babyen. Babyen får jo uansett masse oppmerksomhet og ting, dermed er det litt ekstra stas for mor å bli skjemt bort før hverdagen og livet generelt blir nytt og annerledes, sier hun.

– I min mamashower ble det servert middag og kaker til dessert. Vi satt og pratet langt utover kvelden, noe som var veldig godt i en ellers stressende hverdag da jeg ikke hadde gått ut i permisjon ennå.

KJÆRKOMMENT AVBREKK: Ingrid satte ekstra pris på den ekstra omsorgen i en stressende hverdag like før hun skulle ut i permisjon. FOTO: Privat
KJÆRKOMMENT AVBREKK: Ingrid satte ekstra pris på den ekstra omsorgen i en stressende hverdag like før hun skulle ut i permisjon. FOTO: Privat Vis mer

Fikk «gavekort» på hjelp i barseltiden

I likhet med babyshower er det også i en mamashower vanlig å få flotte gaver, men gjerne i en litt annen form.

Ingrid forteller at hun ble spesielt glad over å få en kurv med velværeprodukter som ansiktsmaske, kremer, dusjsåpe og bok.

– Kurven inneholdt også en krukke med masse lapper i. På lappene var det «gavekort» av sorten barnepass, rydd/vask av leilighet, hjemmelagde middager, spillekvelder og gåturer som venninnene mine stod for.

– Dette er noe av det fineste jeg har fått. Jeg kjenner veldig på det nå i barselstiden når man ikke har tid eller ork til å gjøre forskjellige oppgaver, da er det godt å vite at jeg har venner som stiller opp for meg. I utgangspunktet er jeg en sta person som skal klare alt selv og spør sjeldent andre om hjelp. Å få slike lapper gjør det enklere å spørre om hjelp, noe som jeg nå erfarer at jeg virkelig har bruk for!

En annen fin gave til kommende mødre, kan ifølge Ingrid være et gavekort på massasje for gravide.

– Og om vordende mor ikke er i storform mot slutten av svangerskapet vil jeg anbefale å holde selskapet i nærheten av heimen, slik at det ikke føles som en anstrengelse å komme seg til og fra. Er det en overraskelse som i mitt tilfelle, er det enklere å komme seg ut døra selv om man ikke er i form når lokalet er så nærme.

LES OGSÅ: Ekspert spår at den amerikanske svangerskapstrenden «gender reveal party» også kommer til å ta av i Norge

– En mamashower har mange flere fordeler enn en babyshower

KK har også spurt Ingrids venninner om hvordan det var å arrangere en mamashower.

«Jeg opplever at den kommersielle delen av det, med masse pynt og gaver, ikke er så viktig. Det jeg synes er veldig fint med konseptet er at man som venninner og kvinner samles rundt for å vise sin støtte. Vise at vi er der. Vi er din gjeng. Ditt rede.» - Andrea Wasrud

«Jeg føler at en mammadusj er en mer realistisk forventning. Ja, det kommer en baby som blir det mest fantastiske du opplever i livet, men det er også en tid som kan være enormt tung. Det å ha det litt tøft etter en fødsel eller i permisjonen føler jeg utad er nokså tabu. En mammadusj åpner mer opp for de vanskelige samtalene.» - Marianne Hatlenes Lie

«Jeg synes at en mamashower har mange flere fordeler enn en babyshower, da moren ofte blir glemt og barnet får jo uansett nok av ting. Mamashower er en heder til mødre og man får mer støtte og hjelp til det man egentlig trenger – i stedet for tullete bleiekaker og sånt.» - Sofie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer