Amming:

«Du er vel ikke en sånn Aulie som har tenkt å amme helt frem til skolealder?!»

- Jeg er så lei av alle som skal kommentere og dele meningen sin om hvor lenge det er greit å amme, forteller småbarnsmor.

AMMING: Stine har valgt å amme datteren sin lengre enn spedbarnstiden, men er lei av alle de negative kommentarene hun får. FOTO: Privat
AMMING: Stine har valgt å amme datteren sin lengre enn spedbarnstiden, men er lei av alle de negative kommentarene hun får. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Amming blir nok av de fleste nordmenn sett på som noe helt naturlig, men det finnes en slags usynlig og personlig aldersgrense for når folk begynner å se på ammingen som unaturlig.

Det mener mamma og ernæringsrådgiver Stine Pedersen Svarthe (32) som blant annet er en av ildsjelene bak nettstedet Bare bra barnemat. Hun sier de aller fleste har en mening om hvor lenge det er greit å amme og mange deler mer enn gjerne sin mening med mammaer som de mener har gått over ammegrensen.

Selv ammer hun fortsatt datteren Madeleine, som fylte to år i september, noe som ifølge Stine ikke har gått helt upåaktet hen.

– Jeg begynte å få kommentarer allerede før hun var ett år gammel. Folk kunne si ting som «Det er på tide å slutte med den puppen nå som ungen kan gå!», «Når hun kan spørre om puppen selv er det vel på tide å slutte?» og «Du er vel ikke en sånn Aulie som har tenkt å amme helt frem til skolealder?!».

– Det virker som om mange tar seg retten til å slenge kommentarer om hvor lenge jeg ammer, selv om det er en privatsak. Jeg snakker gjerne om hvorfor jeg har valgt å amme lengre enn spedbarns-perioden, men jeg får ikke spørsmålene - bare kommentarene, sier hun.

LES OGSÅ: Lage amme-Barbie for å fjerne tabuer

INGEN PLANER OM Å SLUTTE: - Fordelene ved morsmelk forsvinner jo ikke bare fordi hun kan gå, finne frem puppen selv, eller prate, sier Stine. Foto: Privat
INGEN PLANER OM Å SLUTTE: - Fordelene ved morsmelk forsvinner jo ikke bare fordi hun kan gå, finne frem puppen selv, eller prate, sier Stine. Foto: Privat Vis mer

Tør ikke amme toåringer offentlig

Offentlig amming er et tema mange har en mening om, og for mange kvinner sitter det nok ekstra langt inne å skulle amme en toåring i offentligheten. Stine mener alle kvinner må gjøre det som passer dem best og det de er komfortabel med.

– Men det å amme offentlig bør ikke være noe mer merkelig enn å spise offentlig. Jeg klarer ikke forstå at det er et tema engang, men jeg vet jo at det er det. De som ikke ønsker å se, får faktisk bare snu seg rundt eller gå et annet sted. Ingen tvinges til å glane på puppen. Dessuten kan man i de aller fleste tilfeller ikke se puppen, men det må være tanken om at et barn ammes som er problemet, sier hun.

Til tross for at hun har møtt mange negative holdninger til det å amme lengre enn ett år, har hun ingen planer om å slutte å amme med det første.

– Jeg kommer aldri til å bli flau over at jeg fortsatt ammer, jeg er bare veldig stolt over at fikk det til. Jeg jobbet ganske hardt for det også. Det var blod, svette og tårer i to måneder, sier hun.

– Jeg kommer til å gjøre som jeg vil uavhengig av andres meninger. Fordelene ved morsmelk forsvinner jo ikke bare fordi hun kan gå, finne frem puppen selv, eller prate!

LES OGSÅ: Slår et slag for «ammesoving»

Får kvinner til å slutte ammingen før de egentlig ønsker

Solveig Thorp Holmsen, lege og medisinsk rådgiver Nasjonal kompetansetjeneste for amming, er overbevist om at negative kommentarer av denne typen kan føre til at enkelte kvinner velger å avslutte ammingen før de egentlig ønsker det.

– Men det er personavhengig, både i forhold til hvem som kommer med kommentaren og hvem som mottar den. Mye negativ respons vil få de fleste kvinner til å tenke at amming utover en viss alder for barnet ikke er akseptert. Hvor lenge mor og barn vil amme burde være en privatsak som ikke andre skal legge seg opp i, sier hun.

Hvorvidt det norske samfunnet har blitt mer eller mindre åpent når det kommer til offentlig amming synes hun imidlertid det er vanskelig å gi et helt klart svar på.

– Nå, sammenlignet med for 30-40 år siden så har det sannsynligvis blitt det, men i løpet av de siste 10-15 årene så vet jeg ikke. Det kommer nok an på hvor offentlig amming foregår også. I noen miljøer er det mer akseptert enn andre, sier hun.

Tall fra Spedkost undersøkelsen i 2013 viser at 35 prosent av kvinner i Norge ammet til barnet var 12 måneder gammelt. Men tall på hvor mange som velger å amme lengre enn dette, finnes ikke.

– Vi vet ikke nok om norske kvinner ammer kortere eller lengre enn før. Det vi vet er at mange kvinner trapper ned på amming eller slutter å amme når de går tilbake i jobbe etter endt permisjon. Siden amming er så bra for kvinne- og barnehelse så bør mors andel av permisjonen være så lang at helsemyndighetenes råd om fullamming til 6 måneder kan gjennomføres. Og at barnet er på vei til å få fast føde og på nedtrappende amming når mor avslutter sin del av permisjonen, det vil si at mor bør ha rett til å ta ut minst 8 måneder permisjon, mener Holmsen.

– WHO anbefaler amming til 2 år. Det er mulig at barn har nytte av amming lenger enn dette både i forhold til morsmelkens bioaktive stoffer som blant annet beskytter barnet mot infeksjoner. Kvinnen får også helsefordeler av amming, som for eksempel redusert risiko for brystkreft og hjerte-karsykdom. Mange av disse helseeffektene har en dose-respons effekt det vil si at jo lenger det ammes jo større beskyttelse får mor.

LES OGSÅ: Så mye søvn mister nybakte foreldre i året

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer