– Du får ikke komme på bursdag, for du er slem!

Dette opplever mange barn i norske barnehager og skoler. Foto: Shutterstock.com ©
Dette opplever mange barn i norske barnehager og skoler. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg kunne lese skuffelsen i øynene til jenta mi når hun så alle jentene hadde fått bursdagsinvitasjon i hyllene sine, men ikke hun. Jenta mi klarte ikke holde tårene tilbake da en av de andre barna i barnehagen sa: – Du er ikke invitert, fordi du er slem.

Småbarnsmoren Maia opplevde nylig alle foreldres skrekk; hennes 4-årige datter var den eneste av jentene i barnehagen som ikke ble bedt i bursdag.

– Dette er bare en liten bønn for at ikke flere barn skal oppleve det min lille prinsesse opplevde når hun kom i barnehagen i dag. Jeg så at jenta mi ble helt knust, der de andre jentene sto og prata om hvor gøy det skulle bli, skriver den fortvilte moren.

Da de andre barna fortalte henne at hun ikke var bedt fordi hun var slem, kikket hun på moren sin og sa: "Mamma, jeg mener ikke å være slem, jeg vil ikke være slem."

– Aldri har det vert vondere å reise fra barnehagen, og vinke til den gråtende jenta mi som tappert klamret seg inntil favoritt-tanta si. Verden er en ondskapsfull plass! 

Maias datter er under utredning for ADHD og har epilepsi.  Etter episoden har hun tenkt på om datteren kanskje har blitt stemplet som et problembarn av en del andre barn, og at de derfor ikke ville ha henne i selskapet.  – Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal tro, men jeg må være flinkere til å informere om at mitt barn ikke er en drittunge, som man så lett kaller det, men faktisk sliter i en del situasjoner, og med stor sannsynlighet har en diagnose. Jeg vil være åpen om dette, nettopp for å unngå slike situasjoner, og stempling av mitt barn, forteller Maia.

Les hele blogginnlegget til Maia

Lag din egen mammablogg

Gutt ble ikke bedt "Fordi det var så vanskelig" 

Maias historie er dessverre ikke enestående.

Anne er mamma til en gutt (4) med et syndrom. Han har ikke noe mentalt handicap, men han har et litt annerledes utseende enn jevnaldrende.

Nylig kom ei småjente på samme barnehageavdeling bort til Annes samboer. – Hun fortalte at hun hadde lyst til å invitere Christoffer til bursdagen sin, men ikke fikk lov av mammaen sin "fordi det var så vanskelig".

– Jeg kjenner at det både provoserer og frustrerende meg. Hva i alle dager er det som er så vanskelig? Gutten vår er jo som alle de andre barna, og han får med seg slike samtaler. Hvordan forklarer vi han hva som ligger bak? spør hun fortvilet.

Og det er sannsynligvis ikke første gang han ikke har blitt bedt på bursdag.

– Vi tror at gutten har blitt utelatt tidligere også, men vet ikke sikkert om det er tilfellet. Mange barn har hatt bursdag de siste måneden, og tre av dem er gutter i samme årskull. Ingen av dem har invitert sønnen min, forteller Anne som er redd for å fremstå som "hysterisk" hvis hun tar opp dette i barnehagen. 

– Jeg er fryktelig usikker på hvordan vi skal angripe situasjonen. Vurderer å snakke med avdelingsleder i barnehagen, men vet ikke helt om det er rette veien å gå, forteller Anne.

LES OGSÅ: To menn - begge ville være far til barnet mitt

Førskolelærer Elin A. Lorentzen: Det kan gå ut over selvbildet til slutt!
Førskolelærer Elin A. Lorentzen: Det kan gå ut over selvbildet til slutt! Vis mer

Spontan småkrangling eller faktisk mobbing?

Elin Amlien Lorentzen er førskolelærer med mange års erfaring fra både barnehage og skole. Hun er ikke ukjent med problemstillingen.

– Små barn i barnehage bruker ofte trusselen «Du får ikke komme i bursdagen min» i mindre hverdagskonflikter med andre barn, uten at det nødvendigvis er så alvorlig ment. Barn i denne alderen er veldig «her og nå» og trusselen er som oftest glemt av begge partene etter kort tid.

Førskolelæreren mener det er langt mer alvorlig hvis et barn stadig opplever å bli ekskludert fra bursdager, eller voksne bevisst holder barn utenfor .

– Det oppleves som sårt for et barn å ikke bli bedt i en bursdag. Hvis et barn gjentatte ganger opplever å bli holdt utenfor sosiale treffpunkt, kan det gå ut over selvbildet til slutt, forteller hun.

Og hun får støtte av barnehagestyrer Wenke Kleppe, fra Gjøvik.

– Det å bli holdt utenfor fellesskapet gjør mye med barns selvbilde, og ofte kan det være at de som ikke får bursdagsinvitasjoner faller utenom i andre situasjoner også. Jo eldre barna blir, jo mer bevisste blir de på sin egen situasjon. Det å bli likt og ha venner er viktig, sier Kleppe.

LES OGSÅ: Foreldre belønner med is og kjeks 

De voksnes ansvar

Lorentzen er tydelig på at hvem som inviteres er de voksnes ansvar.

– At noen barn kan få lov til å bestemme at enkelte barn ikke skal få lov til å komme på bursdag går bare ikke an. Hvis du lar barnet få lov til å utelate noen, hva er det du lærer barnet ditt da? Spør hun. – Dette handler om hvilke holdninger vi formidler til barna våre. Voksne må være voksne og ta ansvar. «Hvordan hadde du opplevd det hvis det var deg?» Dette er et viktig spørsmål til barn som ikke vil inkludere barn i bursdagen sin som det er naturlig å be.

Og når det gjelder barn med spesielle behov og utfordringer er det ingen unntaksregel. 

– De skal selvfølgelig bes! Hvis det på noen måter blir vanskelig for vertskapet å dekke barnets behov, så finnes det løsninger. Det er jo ikke noe problem om mamma eller pappa til barnet blir med på festen, snakk med dem på forhånd, de ser ofte løsninger der du ser praktiske utfordringer, sier Lorentzen.

– Tenk nøye gjennom hvem som skal bes, sørg for at ingen føler seg ekskludert og gjør bursdagen til en fin opplevelse for alle barna som kommer, råder førskolelæreren.  – Dette takler du, det er faktisk bare noen få timer av livet ditt vi snakker om! 

Barnehagestyrer Wenke W. Kleppe: Foreldrenes "unnskyldninger" er ikke gode nok.
Barnehagestyrer Wenke W. Kleppe: Foreldrenes "unnskyldninger" er ikke gode nok. Vis mer

LES OGSÅ: Minefeltet besteforeldre bør unngå  

Foreldrenes "unnskyldninger"

Kleppe synes de aller fleste foreldre i dag har et bevisst forhold til dette og gjør kloke vurderinger. Men hun forteller også at temaet er kjent, og hun har opplevd flere episoder som ligner på Maia og Annes erfaringer. Når foreldre velger å unnlate enkelte barn fra en bursdag, benytter de gjerne en av disse unnskyldningene:

  • Barnet mitt vil ikke invitere vedkommende fordi han/hun er "slem".
  • Barnet er annerledes, f.eks. psykisk funksjonshemmet, ikke-etnisk norsk
  • Barna leker ikke sammen
  • Barnet mitt fikk lov til å velge X antall barn
  • Jeg hadde ikke fått med meg at han/hun var på gruppa

Slik skal det gjøres!

– Jeg synes foreldre skal tenke på hvordan de ønsker at andre skal møte sitt barn, det vil være et godt utgangspunkt for å møte andres barn. Vil du like at ditt barn ikke blir invitert i bursdager? Vil du like at andre snakker dårlig om ditt barn? spør Kleppe.

Hun oppfordrer foreldre til å være litt rause mot andres barn. – Kanskje er det noen som trenger voksne som løfter det litt opp i en vanskelig hverdag?

Både Lorentzen og Kleppe viser til at dette er vanlige regler som barnehage og skole anbefaler når man skal invitere til barnebursdag, nettopp for å forebygge at noen "blir utenfor":  • Be alle jentene eller guttene på samme alderstrinn, på samme barnehageavdeling eller i samme klasse
  • Be hele avdelingen, hele klassen eller evt. hele gruppen som klassen er delt inn i.
  • Hvis du er i tvil om hvem du skal invitere og ikke - be om råd fra barnehage eller skole i forkant.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg opplever at barnet mitt ikke blir bedt?

– Hvis foreldre opplever dette, råder jeg dem å ta det opp med barnehage og skole. Spør dem om hva de kan gjøre for å hjelpe dere i denne situasjonen. Mange skoler og barnehager har regler for at hvis bursdagsinvitasjoner blir delt ut hos dem, må enten alle i samme årskull/klasse, eller alle gutter/jenter bli bedt. Dersom det bare er noen få utvalgte som skal bes, må dette skje utenom skole/barnehage, råder Lorentzen.

Når det gjelder barn med spesielle utfordringer eller behov, har også Lorentzen et råd.

– Det kommer jo litt an på hva problemstillingen er, men jeg har god erfaring med at foreldre til barn med spesielle behov forteller om sitt barn på foreldremøtet , og deler informasjon med de andre foreldrene. Større åpenhet og forståelse hos foreldrene lønner seg, og barn er også flinkere til å takle ulikheter hvis de får enkle forklaringer om årsaken.

LES OGSÅ: Ideell alder for barnehagestart 

Det er lov å bruke hodet! 

– Jeg kan ikke fatte og begripe at voksne mennesker kan være så dumme! Man trenger ikke være spesielt intelligent for å forstå grensegangen. Man setter seg ned og teller, og ser man at det er en eller to som faller utenfor så inviterer man selvsagt dem også. Og er plass et problem, ja så er det bare til å rulle opp ermene og lage utebursdag!! Bål og pølser, marshmellows og allsang. Bring it on, det er ikke vanskelig, sier ST. Camilla, en av forumbrukerne på Mammanett

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer