Det fjerde trimester

- Du kan ikke skjemme bort en nyfødt baby

De første tre månedene av babyens liv er ifølge ekspertene helt spesielle. Slik kan du legge til rette for at overgangen til et liv utenfor livmoren blir så bra som mulig.

DET FJERDE TRIMESTER: Den nyfødte babyen har et stort behov for nærhet, ro og varme. FOTO: NTB Scanpix
DET FJERDE TRIMESTER: Den nyfødte babyen har et stort behov for nærhet, ro og varme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Det fjerde trimesteret» er et forholdsvis nytt begrep som beskriver perioden fra barnet er født og frem til det er tre måneder gammelt. Tanken er at babyen i sine første leveuker skal tilpasse seg livet på utsiden av livmoren.

Hvordan kan du som forelder legge til rette for at denne overgangen skal gå så lett som mulig? Her er alt du trenger å vite om det fjerde trimesteret:

De tre første dagene er helt spesielle

Helsesykepleier og ammeveileder Kari Mathisen, som driver ammeveiledning gjennom tjenesten Ammekontoret.no, mener det er fint for foreldrene å være litt forberedt på de første dagene sammen med babyen for å forstå babyens behov og begynne å bli kjent med babyens signaler.

I magen er nemlig babyen vant til å konstant bli matet gjennom navlestrengen som gir barnet næring fra morkaken. Så snart barnet er født skal det lære seg å få i seg næring via munnen og blir derfor umiddelbart lagt til brystet. De fleste små knøtt må trene seg litt før de får det til.

– Like etter fødselen vil babyen vanligvis være våken i et par timer før den sovner og da kan den sove i cirka seks timer. I denne perioden er det lurt at også mor får seg litt søvn slik at hun er godt rustet for de neste 24 timene, da disse kan være ganske slitsomme fordi barnet dier hver time.

– Mange blir overrasket over hvor ofte de skal amme, men dette er viktig for at babyen skal lære seg sugeteknikken og det bidrar til at melkeproduksjonen kommer i gang, forklarer hun.

I dag er det ofte slik at kvinner blir sendt hjem fra barsel om morgenen den tredje dagen etter fødselen. Mathiesen synes dette er synd, da hun mener mange kvinner fortsatt trenger litt støtte.

– Det som skjer denne dagen er nemlig at melken kommer for fullt og dråpene endrer farge fra gjennomsiktig, gul colostrum til å bli mer hvit. Det er ikke uvanlig å oppleve melkespreng og i tillegg kommer melkehormonene som gjør at man blir veldig emosjonell og euforisk i begge retninger, sier hun.

Babyen tåler å miste litt vekt de første dagene

I løpet av de to-tre første dagene på sykehuset kommer ofte også barnets første avføring som har en svartgrønn farge. Ifølge Store Norske Leksikon kalles dette barnebek og består av det barnet har fått i seg i livmoren.

Etter hvert blir avføringen mer smørgul, noe som er et godt tegn da det betyr at melken har kommet i gang og at det går riktig vei med ammingen.

Mange stresser over at barnet ikke skal få i seg nok næring de første dagene, men ifølge Mathisen er det ingen grunn til det.

Barnet er nemlig født med et brunt underhudsfettlag på ryggen som fungerer som en slags «matpakke» til de første dagene på utsiden av livmoren.

– Barnet tærer på underhudsfettet til ammingen har kommet godt i gang, derfor tåler babyen å gå ned inntil ti prosent i vekt de første tre dagene. Dersom barnet har mistet mer vekt enn dette, bør det få tilskudd. Hvis man opplever at babyen trenger mer, kan man også håndmelke og gi litt på en t-skje slik at den blir roligere, sier Mathisen.

Nyfødte liker å ha det varmt og trangt

Det fjerde trimesteret innebærer store forandringer for barnet. Ikke bare når det kommer til næringsopptak, men også fordi barnet skal venne seg til sine nye omgivelser.

Begrepet blir blant annet brukt av den amerikanske barnelegen Harvey Karp som har spesialisert seg på kolikk og søvnproblemer hos spedbarn. I boken «The Happiest Baby on the Block» skriver han blant annet om hvordan foreldre kan roe babyen gjennom å etterligne forholdene i livmoren.

I livmoren har barnet det trangt, varmt og lunt, Karp mener derfor at det å svøpe barnet kan gjøre dem tryggere. Svøping minsker også sjansen for at babyen våkner av mororefleksen. Dette er en refleks babyer har frem til de er cirka tre-fire måneder gamle, og kjennetegnes ved at de slår ut med armene når de blir løftet og flyttet på.

– For noen babyer kan også bleieskift være kjempeskummelt og føre til at armene slår uti lufta. Det kan derfor være lurt å stelle dem sakte og rolig, og kanskje legge et lite teppe over babyens overkropp, råder Mathisen.

– Sørg også for at baderommet er godt og varmt, unngå å skifte i et kaldt rom. Nyfødte kan gråte fordi de ikke er vant til å kjenne kulden på huden. Under den første badingen kan det være lurt å «pakke inn» babyen ved å legge en klut over magen, slik at barnet føler seg tryggere.

Du kan ikke skjemme bort en nyfødt baby

I livmoren blir babyen behagelig vugget frem og tilbake i takt med mors bevegelser. Den første tiden kan derfor vugging, byssing og bæring være fint for å roe babyen.

Mathisen peker på at dette også er en fin anledning for pappa eller medmor til å avlaste mor.

– Noen tror de ikke skal gjøre dette fordi de skjemmer bort babyen, men man kan ikke skjemme bort en nyfødt baby. Etter hvert når barnet er blitt litt mer vant til å være på «utsiden» kan dere imidlertid begynne å trene på å la barnet få ligge noen minutter alene.

– De første dagene kan det også være fint for babyen å få ligge hud mot hud på magen til pappa eller medmor, slik at den får høre hjertelyden. Men pass på at barnet ikke blir kaldt, så ha en dyne over. Når de ikke ligger hud mot hud, liker de å ha klær på seg, med lange armer og bein nå som det er høst.

HELT SPESIELL TID: De første tre månedene er ifølge helsesykepleier Kari Mathisen preget av store endringer, både for mor og barn. FOTO: Privat
HELT SPESIELL TID: De første tre månedene er ifølge helsesykepleier Kari Mathisen preget av store endringer, både for mor og barn. FOTO: Privat Vis mer

Ta det med ro og kvitt deg med to-do-lista

Det er ikke uvanlig at gravide har en viss oppfatning av hvordan livet med en nyfødt vil bli, et bilde som ofte endres raskt etter fødselen.

Babyen har i det fjerde trimesteret nemlig ennå ikke evnen til å følge en fast rutine for søvn og mating. Du kan derfor like gjerne kaste to-do-listen og hengi deg til babyens tempo.

Slik får du ikke bare en roligere og mer fornøyd baby, du unngår også å påføre deg selv mye unødvendig stress.

Den første tiden kan det også være lurt å skape en rolig atmosfære, uten for mye støy, men helsesykepleier Kari Mathisen understreker at dette kommer litt an på barnets personlighet. Mens noen barn fint klarer seg med mye liv rundt seg, kan andre bli oppjaget.

– Du må se an barnet. Har du hatt besøk på formiddagen og barnet er veldig urolig om kvelden, kan det kanskje være lurt å kutte litt ned på mengden besøk. Selv om det er hyggelig at folk vil komme og gi oppmerksomhet, kan det være slitsomt både for mor og barn.

Det kan også være lurt å ikke ha for store forventninger til et utstrakt kaféliv med barselgruppen den første tiden, da det for noen kan være utfordrende å amme på slike steder. Ellers er en fin spasertur i frisk luft bare godt for foreldre og barn.

Mathisen sier man også kan tenke litt på støynivået hjemme.

– De fleste jeg møter har det ganske stille og rolig hjemme, men noen ganger kan tv-en stå på som bakgrunnsstøy uten at de følger med. For enkelte babyer kan tv-en gi litt for mye lys og inntrykk. Hvis dette for eksempel er tredje barnet og du har andre barn som hopper og spretter rundt, kan det de første månedene være fint at du setter deg på soverommet når du skal amme slik at barnet får det litt rolig rundt seg.

– Men stort sett opplever jeg at foreldre er svært flinke til å ta hensyn til den nyfødte når det kommer til ro, understreker hun.

Bruk den første tiden til bli kjent med barnet ditt

De første månedene er det viktig å gi seg selv tid til å kose og bli kjent med babyen. Dersom du mater med flaske kan dette for eksempel være en fin stund for medmor eller far til å knytte bånd med babyen.

Barnet gir signaler på når det er sultent, trøtt eller har vondt i magen, men den første tiden kan nok all gråt høres lik ut. Helsesykepleieren mener det da kan hjelpe å ha en liten plan.

Når barnet gråter starter du med amming. Så kan du sjekke om bleien trengs å skiftes og til slutt pakke barnet inn og bysse det for å hjelpe det å roe seg og sovne. Hvis barnet er urolig kan det også ha luft i magen og det hjelper å massere det litt. Hvis uroen varer en stund må man starte på toppen av listen igjen og prøve amming, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer