Det fjerde trimester

- Du kan ikke skjemme bort en nyfødt baby

De første tre månedene av babyens liv er ifølge ekspertene helt spesielle. Slik kan du legge til rette for at overgangen til et liv utenfor livmoren blir så bra som mulig.

DET FJERDE TRIMESTER: Den nyfødte babyen har et stort behov for nærhet, ro og varme. FOTO: NTB Scanpix
DET FJERDE TRIMESTER: Den nyfødte babyen har et stort behov for nærhet, ro og varme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Det fjerde trimesteret» er et forholdsvis nytt begrep som beskriver perioden fra barnet er født og frem til det er tre måneder gammelt. Tanken er at babyen i sine første leveuker skal tilpasse seg livet på utsiden av livmoren.

Hvordan kan du som forelder legge til rette for at denne overgangen skal gå så lett som mulig? Her er alt du trenger å vite om det fjerde trimesteret:

De tre første dagene er helt spesielle

Helsesykepleier og ammeveileder Kari Mathisen, som driver ammeveiledning gjennom tjenesten Ammekontoret.no, mener det er fint for foreldrene å være litt forberedt på de første dagene sammen med babyen for å forstå babyens behov og begynne å bli kjent med babyens signaler.

I magen er nemlig babyen vant til å konstant bli matet gjennom navlestrengen som gir barnet næring fra morkaken. Så snart barnet er født skal det lære seg å få i seg næring via munnen og blir derfor umiddelbart lagt til brystet. De fleste små knøtt må trene seg litt før de får det til.

– Like etter fødselen vil babyen vanligvis være våken i et par timer før den sovner og da kan den sove i cirka seks timer. I denne perioden er det lurt at også mor får seg litt søvn slik at hun er godt rustet for de neste 24 timene, da disse kan være ganske slitsomme fordi barnet dier hver time.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer