Du vil ikke vite hva badeleken kan inneholde!

– Kommer det ut svart vann eller vann med prikker i, er det vare å kaste badeleken, råder eksperten.

KAST BADEANDA HVIS ... det kommer brunt eller svart slimete vann ut av den. Badelekene er vanskelige å få rengjort og du kan aldri være sikker på om du har fått bort all muggsoppen, råder Kai Gustavsen i NAAF. Foto: Shutterstock
KAST BADEANDA HVIS ... det kommer brunt eller svart slimete vann ut av den. Badelekene er vanskelige å få rengjort og du kan aldri være sikker på om du har fått bort all muggsoppen, råder Kai Gustavsen i NAAF. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å tenke at badelekene er rene siden de bare har vært i badevannet, men også her gjelder det å ta sine forholdsregler.

Hvis du ser at det plutselig kommer ut svart, prikkete vann av badeanda, bør det ringe noen bjeller.

Muggsopp og tarmbakterier

TV2 hjelper deg har nylig undersøkt hva det svarte belegget i badelekene egentlig er. De brukte badelekene so ble testet inneholdt muggsopp, gjærsopp og tarmbakterier.

Smittervernoverlege ved Oslo Universitetsykehus, Egil Lindaas, forteller at disse mugg- og gjærsoppene sjeldent er årsake til sykdom hos mennesker. Tarmbakterier derimot er ikke bare ekkelt, men kan forårsake tarminfeksjoner og diaré. 

- Det går bra i de fleste tilfeller, det blir jo som å kjøre bil uten sikkerhetssele, sier han til TV2.

– Kommer det ut skittentvann eller du ser sorte prikker i plasten, er det bare å kaste badeleken. Det er ikke noe å lure på. Vi vil jo ikke utsette barna våre for leker som kan inneholde muggsopp eller algevekst fra stillestående vann, sier Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima, HMS/Miljørettet Helsevern (MHV) i Astma- og Allergiforbundet (NAAF), til Mammanett.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer