Eggdonasjon kan snart bli tillatt i Norge

- Men foreløpig må norske kvinner reise til utlandet.

INSETTING AV DONOREGG: Prosedyren er tillatt i mange europeiske land og kan også bli tillatt i Norge. Foto: NTB Scanpix
INSETTING AV DONOREGG: Prosedyren er tillatt i mange europeiske land og kan også bli tillatt i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eggdonasjon er per i dag fortsatt ulovlig her i Norge. De siste årene har det imidlertid vært en politisk debatt hvor stadig flere mener eggdonasjon bør bli tillatt.

Eggdonasjon tilbys blant annet i våre naboland Sverige, Danmark og Finland, men regelverket varierer noe fra land til land.  

Ikke alle produserer egg

Det kan ifølge Terje Sørdal, gynekolog og medisinsk ansvarlig ved Medicus, være ulike årsaker til at en kvinne ikke klarer å bli gravid med sine egne egg. 

– Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne, forklarer han.

– Dette egget befruktes med mannens sædceller og tilbakeføres til hennes livmorhule for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta imot et befruktet egg.

Anbefaler at det blir tillatt

I fjor gikk blant annet Helsedirektoratet og Bioteknologirådet ut med en anbefaling om at Norge bør tillate eggdonasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer