Eggdonasjon kan snart bli tillatt i Norge

- Men foreløpig må norske kvinner reise til utlandet.

INSETTING AV DONOREGG: Prosedyren er tillatt i mange europeiske land og kan også bli tillatt i Norge. Foto: NTB Scanpix
INSETTING AV DONOREGG: Prosedyren er tillatt i mange europeiske land og kan også bli tillatt i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Eggdonasjon er per i dag fortsatt ulovlig her i Norge. De siste årene har det imidlertid vært en politisk debatt hvor stadig flere mener eggdonasjon bør bli tillatt.

Eggdonasjon tilbys blant annet i våre naboland Sverige, Danmark og Finland, men regelverket varierer noe fra land til land.  

Ikke alle produserer egg

Det kan ifølge Terje Sørdal, gynekolog og medisinsk ansvarlig ved Medicus, være ulike årsaker til at en kvinne ikke klarer å bli gravid med sine egne egg

– Noen kvinner har eggstokker som ikke produserer egg, enten av genetiske grunner, på grunn av alder eller for tidlig overgangsalder. Skal denne kvinnen bli gravid må hun få egg fra en annen kvinne, forklarer han.

– Dette egget befruktes med mannens sædceller og tilbakeføres til hennes livmorhule for å utvikle seg etter en hormonell forbehandling av livmorslimhinnen, slik at denne er klar til å ta imot et befruktet egg.

Anbefaler at det blir tillatt

I fjor gikk blant annet Helsedirektoratet og Bioteknologirådet ut med en anbefaling om at Norge bør tillate eggdonasjon.

Fertilitetslege og medlem av Bioteknologirådet, Torolf Holst-Larsen, forteller at rådet var delt i synet hvorvidt man skulle anbefale å tillate eggdonasjon i Norge eller ikke. 

– Et av argumentene imot eggdonasjon var at man ikke ville at det skulle oppstå tvil om morskapet. Andre mente at dette ville være første steget mot å tillate surrogati i Norge. Men til slutt ble det flertall for å anbefale at eggdonasjon blir tillatt i Norge og at man bør følge samme retningslinjer som brukes ved sæddonasjon, sier han.

I dag kan heterofile og lesbiske par få sæddonasjon fra en åpen donor, slik at barnet har mulighet til å få vite hvem donoren er når det fyller 18 år. 

BEFRUKTNING AV EGG: Egget befruktes før det settes inn i kvinnens livmor. Foto: NTB Scanpix
BEFRUKTNING AV EGG: Egget befruktes før det settes inn i kvinnens livmor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nei til kjent donor

Bioteknologirådet anbefaler ikke at det ved en eggdonasjon skal være tillatt å benytte seg av en kjent donor, for eksempel et familiemedlem eller en venninne, slik det blant annet er lov i Danmark.  

– Det vil komplisere situasjonen. Dersom man blir gravid med egg fra sin søster, øker det risikoen for konflikter innad i familien, sier Holst-Larsen. – Dersom din søster er barnløs og ber om et egg fra deg, kan det være vanskelig å si nei selv om du ikke har lyst. Mange kan la seg presse av familien og det er problematisk synes jeg.  

LES OGSÅ: - Du bør bli gravid NÅ!

Dette har skjedd - og skjer

  • Helsedirektoratet anbefalte i 2015 at eggdonasjon blir tillatt
  • Bioteknologirådet anbefalte i 2015 at eggdonasjon blir tillatt
  • Høst 2016 vil helseministeren levere en stortingsmelding om bioteknologiloven. Da vil eggdonasjon være et av de store stridsspørsmålene. 
  • Det spås heftig politisk kamp om eggdonasjon, kanskje blir det et av de viktigste tema før stortingsvalget 2017.

Slik foregår eggdonasjon:

Ifølge Bioteknologirådet innebærer eggdonasjon at man høster egg fra kvinnen under lokalbedøvelse ved at en nål føres inn i skjeden og stikkes gjennom skjedeveggen fram til eggstokkene. Nålen føres inn i modne eggposer, og eggcellene suges ut.

De høstede eggcellene befruktes så med sæd og ett av de befruktede eggene settes inn i livmoren til en annen kvinne (mottakeren). Mottakeren har på forhånd blitt hormonstimulert slik at embryoet kan feste seg i livmorveggen. 

Fertilitetslege og medlem av Bioteknologirådet, Torolf Holst-Larsen. Foto: Privat
Fertilitetslege og medlem av Bioteknologirådet, Torolf Holst-Larsen. Foto: Privat Vis mer

Ønsker kun å bruke overskuddsegg fra IVF

Et viktig punkt i Bioteknologirådets anbefaling er at donasjon kun bør være overskuddsegg i forbindelse med IVF-behandlinger

I slike tilfeller kan man tenke seg at et par som har lykkes med å bli gravide gjennom IVF-behandling kan velge å donere de resterende eggene. Utfordringen er at det kan føre til at det blir få tilgjengelige egg i forhold til etterspørselen og dermed lange ventetider.

Flertallet i Bioteknologirådet mente også at de donerte eggene må befruktes med partnerens sæd, slik at det er en genetisk forbindelse mellom barnet og én av foreldrene.

Høy suksessrate

De endelige kriteriene for eggdonasjon vil bli satt av politikere dersom eggdonasjon blir tillatt i Norge.

Men dersom det skulle bli vedtatt, vil det være gode nyheter for mange barnløse i Norge. Suksessraten for eggdonasjon er nemlig ifølge Holst-Larsen svært god.

– Cirka 50 % av alle forsøk lykkes, sier han. – Sammenligner man det med IVF-forsøk, er dette veldig bra. Med egne egg har man under en prosent sjanse for å lykkes når man er i 45-årsalderen, mens man med andre «unge» egg, teoretisk sett kan bli gravid også lenge etter overgangsalderen.

LES OGSÅ: - Jeg følte meg verdiløs som kvinne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer