Ei fyllekule – nedsatt fruktbarhet i 70 dager

Kan ha stor betydning for par som ikke blir gravide

SYNDEREN: Alkoholen kan nedsette sædkvaliteten hos menn. Foto: Shutterstock ©
SYNDEREN: Alkoholen kan nedsette sædkvaliteten hos menn. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Alkohol i store mengder kan spille en stor rolle i forhold til mannens sædkvalitet, forteller gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk.

En gang i blant kan få konsekvens 

- En engangshendelse hvor mannen har vært svært beruset av alkohol kan medføre midlertidig nedsettelse av fruktbarheten. Først etter 70 dager vil de skadede sædcellene bli erstattet av nye. Jevnlige fyllekuler vil derfor kunne medføre en stadig nedsatt fruktbarhet hos menn, og ikke alle er klar over dette.

Romundstad forteller at de har erfart dette flere ganger ved sykehuset, når menn har levert en sedprøve med dårlig sædkvalitet. Når de blir bedt om å avstå fra alkohol i store mengder og kommer tilbake etter 2-3 måneder, viser kontrollprøven forbedring. 

LES OGSÅ: Slik booster du fruktbarheten

Kvinner bør også være moderate med alkohol

Kvinner som prøver å bli gravid bør også vise moderasjon med alkoholinntak. Helsedirektoratet anbefaler kvinner å ikke drikke alkohol mens du forsøker å bli gravid. Alkohol kan redusere fruktbarheten og øke risikoen for spontanabort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer