Ei fyllekule – nedsatt fruktbarhet i 70 dager

Kan ha stor betydning for par som ikke blir gravide

SYNDEREN: Alkoholen kan nedsette sædkvaliteten hos menn. Foto: Shutterstock ©
SYNDEREN: Alkoholen kan nedsette sædkvaliteten hos menn. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Alkohol i store mengder kan spille en stor rolle i forhold til mannens sædkvalitet, forteller gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk.

En gang i blant kan få konsekvens 

- En engangshendelse hvor mannen har vært svært beruset av alkohol kan medføre midlertidig nedsettelse av fruktbarheten. Først etter 70 dager vil de skadede sædcellene bli erstattet av nye. Jevnlige fyllekuler vil derfor kunne medføre en stadig nedsatt fruktbarhet hos menn, og ikke alle er klar over dette.

MANGE ER IKKE KLAR OVER DETTE: En fest i ny og ne kan få konsekvenser for fruktbarheten. Liv Bente Romundstad har sett mange eksempler på dette. Foto: Regine Romundstad
MANGE ER IKKE KLAR OVER DETTE: En fest i ny og ne kan få konsekvenser for fruktbarheten. Liv Bente Romundstad har sett mange eksempler på dette. Foto: Regine Romundstad Vis mer

Romundstad forteller at de har erfart dette flere ganger ved sykehuset, når menn har levert en sedprøve med dårlig sædkvalitet. Når de blir bedt om å avstå fra alkohol i store mengder og kommer tilbake etter 2-3 måneder, viser kontrollprøven forbedring. 

LES OGSÅ: Slik booster du fruktbarheten

Kvinner bør også være moderate med alkohol

Kvinner som prøver å bli gravid bør også vise moderasjon med alkoholinntak. Helsedirektoratet anbefaler kvinner å ikke drikke alkohol mens du forsøker å bli gravid. Alkohol kan redusere fruktbarheten og øke risikoen for spontanabort.

Vær ekstra påpasselig i tidsrommet etter eggløsning og fram til menstruasjon, da det kan hende at du har blitt gravid i denne perioden. 

LES OGSÅ: Er du like fruktbar etter p-pillebruk?

Tobakk og varme kan også skade sædcellene

Romundstad forteller også til at tobakk har dårlig innvirkning på sædkvalitet. Røyking medfører redusert bevegelighet av spermier og dermed svekkes fruktbarheten. I tillegg kan røyking medføre problemer med ereksjon og skader på DNA i spermiene. Røykestopp vil kunne bedre fruktbarheten ved at bevegeligheten til spermiene bedres igjen. 

DÅRLIGE SVØMMERE? Fylla kan ha skylda! Foto: Shutterstock ©
DÅRLIGE SVØMMERE? Fylla kan ha skylda! Foto: Shutterstock © Vis mer

- Menn skal også være oppmerksom på at varme kan ha skadelig effekt på sædcellene. Badstue og bilsetevarmere bør man kanskje unngå hvis man forsøker å bli gravide. På samme måte kan generell høy kroppstemperatur svekke sædcellene. Ved feber på over 38, 5 grader kan ta en Paracet for å unngå skadelig effekt.

LES OGSÅ: Svekket sædkvalitet, svekket mann?

LES OGSÅ: Hvor ofte ha samleie og hvilken stilling... for å bli gravid?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer