Gender reveal party:

Ekspert spår at den amerikanske svangerskapstrenden «gender reveal party» også kommer til å ta av i Norge

- Som alle andre trender utvider baby shower-konseptet seg, og nye, fristende elementer kommer inn, sier sosialantropolog Øye til KK.

GENDER REVEAL PARTY: Stadig flere foreldre ønsker å samle venner og familie til fest for å avsløre kjønnet på den ufødte babyen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Xcanpix
GENDER REVEAL PARTY: Stadig flere foreldre ønsker å samle venner og familie til fest for å avsløre kjønnet på den ufødte babyen. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Xcanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert deltatt i gravide venninners baby shower, hvor man feirer både mor og den ufødte med bleiekaker, nyttige gaver og leker (PSST: Slik arrangerer du baby shower!). Siste nytt på baby shower-fronten er gender revel party - som kan oversettes til kjønnsavsløringsfest. En fest hvor foreldrene avslører kjønnet på babyen til venner og familie på kreative og finurlige måter.

Trenden har tatt helt av i USA, og flere kjendiskvinner har den siste tiden avslørt kjønnet på denne måten - noe vi utenforstående kan være en del av via sosiale medier.

Konfettikanon

Skuespiller Hilary Duff (30) venter sitt andre barn med artistkjæresten Matthew Koma (31), og i slutten av juni avslørte de kjønnet ved å sprette rosa konfetti i hagen - som viste at de vordende foreldrene venter en liten jente.

LES OGSÅ: - Kombinerer du p-piller med disse medisinene kan du fremdeles bli gravid

Ballonger

Også skuespiller Kate Hudson (39) er gravid i disse dager, og dermed blir hun snart mor til sitt tredje barn. Det er Kate og kjæresten Danny Fujikawas (38) første barn.

Kate og Danny avslørte i april kjønnet på babyen ved hjelp av fire store ballonger som de tok hull på. Ut spratt det rosa konfetti, og dermed ble det kjent at Kate - som har sønnene Bingham (7) og Ryder (14) fra før - nå blir mor til en liten jente.

LES OGSÅ: - Altfor mange barn kommer hjem fra ferien med vonde minner

Kake

Yogainstruktør Hilaria Baldwin (34), som er gift med skuespiller Alec Baldwin (60), avslørte i november at hun og ektemannen venter en liten sønn. Paret har til sammen fire barn. Hilaria og Alec samlet barna rundt kakefatet, og første bit av kaken viste at babyen i magen var en liten gutt - ettersom kakefyllet var blått!

LES OGSÅ: Babyshower eller tradisjonell sengamat - hva ville du valgt?

Røykbombe

Jersey Shore-stjernen Deena Cortese (31) og ektemannen Christopher Buckner hadde valgt å gjøre kjønnsavsløringsfesten på en litt annen måte. De visste nemlig ikke selv kjønnet på babyen på forhånd, og hadde fått en venninne til å tenne en røykbombe for å avsløre om det blir en gutt eller jente. Fargen på røyken var blå og indikerte dermed at paret, som venter sitt første barn sammen, skal bli foreldre til en liten gutt.

LES OGSÅ: Vil babyshower for fedre også bli en hit i Norge?

- I gamle dager skulle man ikke fortelle om kjønn - det betydde ulykke

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye sier til KK at dette er en trend som også så smått er begynt å forekomme i Norge, og som vi kommer til å se mer av i fremtiden. Hun forklarer at baby shower-konseptet har vært en trend i Norge i over 10 år, og at det dermed ikke er noe wow-faktor over det konseptet lenger. Dermed er det naturlig at nye trender skapes.

EKSPERTEN: Vi har snakket med sosialantropolog Gunn-Helen Øye, som er overbevist om at kjønnsavsløringstrenden også kommer til å ta av i Norge. FOTO: Marianne Otterdahl Jensen
EKSPERTEN: Vi har snakket med sosialantropolog Gunn-Helen Øye, som er overbevist om at kjønnsavsløringstrenden også kommer til å ta av i Norge. FOTO: Marianne Otterdahl Jensen Vis mer

- Dette med kjønn endrer seg med generasjoner, altså hvilke verdier man har og hva som er rett og galt med tanke på kjønn. I gamle dager skulle man ikke fortelle om kjønn - det betydde ulykke. Måtte være ytterst forsiktig å strikke rosa småplagg - i tilfelle det ble en gutt - for det betydde ulykke. Når en trend har satt seg, som for eksempel baby shower-konseptet, blir den litt kjedelig og standard. Så da, som alle andre trender, utvider den seg, og nye, fristende elementer kommer inn, forklarer Øye.

Det å få barn er blitt en stor happening, som man ønsker å markere. Sosiale medier er også blitt en stor del av hverdagen vår det siste tiåret, er også med på å bidra til at man velger å dokumentere små og store begivenheter i livet med kjente og ukjente mennesker.

- Ideen om at når en hoster i et klasserom - så blir de nærmeste smittet, så smitter de videre. Slik er det med også med trender, men den må ha en mening - den må passe inn i den kulturen den skal få plass i, og ha en forståelse i seg som gir mening. Baby shower og kjønnsavsløringsfester har alle disse egenskapene. I tillegg lever vi i en verden preget av sosiale medier, hvor det å bli sett - og ikke glemt - er det store mantraet. Hvor mange «likes» man kan få, og hvor mange følgere man har, er drivkraften i vår oppmerksomhetssøkende vestlige verden, forklarer Øye.

- Hvis du skal komme med en uhøytidelig spådom – hvilke svangerskapstrender tror du vi kommer til å se i fremtiden?

- Tja....Kanskje det motsatte - TAKE IT BACK - la det bli personlig og privat igjen. Kanskje noen vil synes at fremvisninger rett og slett er ganske så «harry». Og kanskje man etter hvert også ønsker å gi det en psykologisk definisjon - men det gjelder hele fremvisningssamfunnet vi er en del av. Det handler om hvor stor grad man vil være en del av den, mener hun.

LES OGSÅ: Hvorfor var mange nyfødte på slutten av nittitallet så tunge?

Få mer inspirasjon til kreative måter å avsløre kjønnet på!

Nettstedet Litte things har laget en oversikt over kreative måter å avsløre kjønnet på, og vi har valgt ut fire av de 38 ideene som vi digger mest. La deg inspirere!

1. Gender Reveal Cake Pops eller Cupcakes

Bak muffins eller cake pops til gjestene dine og la kakefyllet avsløre om det blir en jente eller gutt!

CAKE POPS: Dette kan være en morsom måte å avsløre kjønnet på! FOTO: NTB Scanpix
CAKE POPS: Dette kan være en morsom måte å avsløre kjønnet på! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

2. Gender Reveal Darts

Fyll ballonger med fargekonfetti, heng ballongene opp på en vegg, del ut dartpiler til gjestene og få dem til å slå hull på ballongene. Ut faller fargekonfettien, og vips er kjønnet avslørt!

3. Gender Reveal Piñata

Alle synes det er gøy å slå på en piñata - og desto morsommere blir det når innholdet i piñataen viser kjønnet på babyen i magen.

PIÑATA: Hva med å la en piñata bidra til at familie og venner får vite kjønnet på babyen i magen din! FOTO: NTB Scanpix
PIÑATA: Hva med å la en piñata bidra til at familie og venner får vite kjønnet på babyen i magen din! FOTO: NTB Scanpix Vis mer

4. Gender Reveal med vannpistol

Få gjestene til å stille opp i helhvitt antrekk, fyll vannpistoler med vannmaling med ønsket farge, sprut på hverandre og fargen som setter seg på de hvite klærne avslører kjønnet på babyen. Gøy!

LES OGSÅ: For 20 år siden ble den 19 år gamle au pairen Louise dømt til livstid for drapet på lille Matthew (8 mnd) - Men var det virkelig hun som tok livet av babyen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer