Barns mobilbruk:

Eksperter er bekymret for barnas bruk av digitale verktøy

- Et av de største problemene er at mange av programmene og appene som ligger på nettbrett og smarttelefoner, er designet for å skape avhengighet hos barnet.

BARNS MOBILBRUK: – En barnehjerne lærer raskt å bli belønnet via digital interaksjon, noe som er problematisk, fordi man venner seg til ekstern styring via algoritmer, forklarer eksperten. FOTO: NTB Scanpix
BARNS MOBILBRUK: – En barnehjerne lærer raskt å bli belønnet via digital interaksjon, noe som er problematisk, fordi man venner seg til ekstern styring via algoritmer, forklarer eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

PC-er, smarttelefoner og nettbrett har blitt en del av oss – på godt og vondt. Små barn er også svært fascinert av de tekniske «duppedingsene», og de blir raskt vant til å bruke dem. Og ja, det kan være befriende å plassere iPaden i fanget til smårollingen, når du er lei av å høre på surmulingen i baksetet. Men for mye bruk er ikke bra, ifølge ekspertene.

– Et av de største problemene er at mange av programmene og appene som ligger på nettbrett og smarttelefoner, er designet for å skape avhengighet hos barnet gjennom spesielle algoritmer, som belønner barnet ved å skape dopamin – det kjemiske belønningsmolekylet som er med på å regulere menneskers atferd, sier Imran Rashid.

Rashid er spesiallege i allmennmedisin, forfatter, foredragsholder og ledelsesrådgiver. Han er skeptisk til hvordan mange apper er bygget opp – skaperne er som regel kun ute etter å tjene penger, og de vet hvordan de skal få barn til å bli «hekta».

– En barnehjerne lærer dermed raskt å bli belønnet via digital interaksjon, noe som er problematisk, fordi man venner seg til ekstern styring via algoritmer. Et barn kan ikke selv motstå disse belønningene – det krever trening og oppdragelse, forklarer han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer