Gravid sovestilling:

Eksperter har ulike meninger om ny britisk studie

Hevder at gravides sovestilling kan ha noe å si for risikoen for dødfødsel. Norsk ekspert er imidlertid skeptisk.

GRAVID SOVESTILLING: Kan den gravides sovestilling ha noe å si for risikoen for dødfødsel? FOTO: NTB Scanpix
GRAVID SOVESTILLING: Kan den gravides sovestilling ha noe å si for risikoen for dødfødsel? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årlig dør i overkant av 200 norske barn mot slutten av svangerskapet og ifølge Landsforeningen uventet barnedød (LUB) vet man i cirka 25 prosent av tilfellene ikke hva årsaken til dødsfallet er.

I en ny britisk studie publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, har forskerne sett nærmere på om dødfødsler kan ha en sammenheng med den gravides sovestilling.

Her kom det frem at risikoen for dødfødsel var dobbelt så stor når den gravide la seg til å sove på ryggen i løpet av tredje trimester.

Rundt 1000 kvinner deltok i studien som ble ledet av professor Alexander Heazell som jobber ved et forskningssenter for dødfødsler ved St Marys Hospital i Manchester. Til BBC News understreker han at det altså er posisjonen kvinnene sovner i som er den viktigste og at man derfor ikke trenger å bekymre seg dersom man skulle våkne opp på ryggen.

Årsaken til dette er at du tilbringer lengre tid i posisjonen du først sovner i, enn andre posisjoner i løpet av natten.

– Jeg vil ikke at kvinner skal våkne opp på ryggen og tenke at de har gjort noe grusomt mot babyen sin. Du kan ikke gjøre noe med hvilken posisjon du våkner opp i, men du kan gjøre noe med posisjonen du sovner i, sier han til BBC News.

Forskerne kan imidlertid ikke si noe sikkert om hvorfor risikoen for dødfødsel er økt når man sovner på ryggen.

INTERESSANT: Overlege Nils-Halvdan Morken synes funnene i studien er interessante, men at de ikke gir grunnlag nok til å råde gravide om å ligge på siden. Foto: UiB
INTERESSANT: Overlege Nils-Halvdan Morken synes funnene i studien er interessante, men at de ikke gir grunnlag nok til å råde gravide om å ligge på siden. Foto: UiB Vis mer

Må gjøres flere studier

Overlege ved Kvinneklinikken på Haukland Sykehus og leder i Norsk Gynekologisk Forening, Nils-Halvdan Morken, synes funnene i studien er interessante.

– Det er jo et kjent fenomen at noen kvinner opplever å få trykk på urinlederen på slutten av svangerskapet når livmoren vokser. Dette har noe med trykkbelastningen på bakre bukvegg å gjøre og teoretisk kan man tenke seg at det samme kan skje med blodsirkulasjonen til livmor og morkake.

– Men det er viktig å merke seg at forfatterne av studien skriver at det kan være en sammenheng mellom sovestilling og dødfødsel, men at de ikke kan garantere at sovestillingen er årsaken. Og hvis det er en årsakssammenheng mellom sovestilling og dødfødsel hos barn, så er denne prosentandelen også veldig liten – det gjaldt kun 3,7 prosent av de som deltok i studien.

Morken mener derfor at resultat i studien ikke er grunn nok til å råde gravide om å ligge på siden i slutten av graviditeten.

– Som forfatterne selv skriver, så må det gjøres flere studier for å se om det har noen effekt å gi kvinner instruksjon om hvordan de skal sove.

– Det kan også være andre faktorer som forklarer dødfødsel i disse tilfellene. Den vanligste årsaken til dødfødsel er at barnet ikke vokser nok, det kan også skyldes faktorer som røyking og fedme hos mor. Selv om det også er kvinner som opplever å miste barnet sitt som hverken røyker eller er overvektige, er det å anbefale kvinner å endre sovestilling på grunnlag av denne studien å dra det litt langt, sier han.

LES OGSÅ: Miriam var kun 20 år gammel da hun mistet datteren i krybbedød

Mindre aktiv baby når moren sov på rygg

Dette er riktignok langt ifra den første studien som forsøker å finne ut om gravide bør unngå å sove på ryggen i slutten av svangerskapet. I en mindre studie fra New Zealand publisert i november 2017, deltok 29 kvinner som var mellom 34 og 38 uker gravid. Kvinnene ble filmet mens de sov, samtidig som forskerne overvåket babyens hjerteslag.

Resultatet viste at kvinnenes sovestilling hadde en påvirkning på hjerteraten og når kvinnen sov på ryggen var babyen mindre aktiv enn når kvinnen lå på siden. Dersom kvinnen endret soveposisjon fra siden til rygg i løpet av natten, ble babyen straks mer rolig.

Leder av studien, professor Peter Stone, sier til Daily Mail at dette kanskje kan være uheldig for barn som allerede har andre helsemessige utfordringer, som for eksempel dårlig vekst.

Fokuserer på å kjenne liv i magen

Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB), er kjent med at flere studier viser at gravide bør sove på siden.

Men dette er foreløpig ikke et aktivt råd fra LUB, som ønsker seg sikrere kunnskap og mer forskning på området.

– Vi ser at dette er et råd som nå gis fra flere hold og vi skal ta tak i dette om ikke så lenge i vårt miljø også. Men vårt fokus er imidlertid å styrke de gravide i å kunne legge merke til endret og redusert fosteraktivitet, sier hun.

Et friskt foster skal være i aktivitet hver dag og ifølge LUB har forskning vist at lite liv har sterk sammenheng med veksthemming, sykelighet, for tidlig fødsel og dødfødsler. Halvparten av dødfødte er veksthemmet og gjennom å tidlig identifisere redusert fosteraktivitet kan man redde liv.

Forskningen har imidlertid ikke en klar fasit på hva som er normal fosteraktivitet, det er kun den gravide som vet hvordan sitt barn rører seg.

Dersom den gravide er bekymret over lite liv i magen, anbefaler LUB derfor at hun legger seg ned på venstre side for å lettest kunne kjenne etter og lære seg babyens mønster for daglige spark og bevegelse.

– Dette anbefaler vi fordi det er på venstre side at man sikrer blodgjennomstrømningen i livmoren og morkaken best. Vi vet også at den gravide kjenner bedre babyens spark og bevegelser når hun ligger ned, enn når hun står eller er i aktivitet, forklarer Kalstad.

LES OGSÅ: Erik (4) ble smittet med herpesvirus i mammas mage

Anbefaler å ligge på venstre side for å kjenne fosterbevegelser

På nettstedet Kjennliv.no kan kvinner få økt kunnskap og veiledning i hvordan de kan bli kjent med barnets bevegelser. Her gir de følgende råd for hva man skal gjøre dersom man er bekymret over at babyen beveger seg for lite:

Sørg for å spise og drikke. Noen opplever at babyen beveger seg mer når man får i seg noe søtt. Dette er imidlertid ikke vitenskapelig bevist. Legg deg ned på venstre side og følg med på fosterbevegelsene. Pass på at det er rolig rundt deg slik at du har full konsentrasjon om babyens bevegelser.

  • Hvis du i løpet av en til to timer ikke kjenner noen bevegelser fra barnet, må du ringe fødeavdelingen din med en gang.
  • Hvis du kjenner færre bevegelser og/eller bevegelsene har mindre kraft enn det som er vanlig for barnet ditt i løpet av denne tiden, må du ringe fødeavdelingen din med en gang. Vet du ikke hva som er vanlig for ditt barn, kan man som en hovedregel si at det er svært sjelden at et friskt barn sparker mindre enn 10 spark i løpet av to timer når det pleier å være våkent.
  • Hvis du fortsatt er bekymret og usikker på barnets aktivitetsmønster, skal du ringe fødeavdelingen din for veiledning.
  • Hvis du kjenner godt med bevegelser og blir beroliget, trenger du ikke kontakte fødeavdelingen.

LES OGSÅ: 10 spørsmål du bare har som gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer