Student

Eksperter mener foreldre kan bli litt for ivrige i barnas studievalg

- Det er mange yrker som var åpenbare, trygge valg for noen år siden, men som ikke er så sikre i dag.

STUDIEVALG: Vær en veileder og ikke en rådgiver, sier ekspertene.  Foto: NTB Scanpix
STUDIEVALG: Vær en veileder og ikke en rådgiver, sier ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange unge sliter med å bestemme seg for hva de skal studere og kanskje jobbe med om tre til fem år. Mange foreldre engasjerer seg derfor stort i denne valgprosessen, men feil type engasjement kan gjøre at poden starter på feil utdanning. 

- Mitt inntrykk er at foreldre engasjerer seg i større grad enn før. Det merker jeg ved at foreldre ringer hit med spørsmål og booker veiledning, og ved at studentene vi har her til veiledning er mye mer opptatt av mor og far oppe i det hele, sier karriereveileder og faglig leder i Smart Karriere, Trude Kvammen Ekker. 

LES OGSÅ: Seks gode råd til tenåringsforeldre

- Kan føre til et usunt press

At foreldrene engasjerer seg er en god ting, men det er viktig at de gjør det på riktig måte. Hun tror mange kan bli for ivrige, og det kan føre ungdommen på helt feil sti. 

- Jeg tror dessverre at det er en del foreldre som gjør det, og det vi ser da er at studenter kommer tilbake til oss et par år senere og må justere kurs. Det er både tid og penger kastet bort, sier Ekker. 

- Det gir en stor trygghet for ungdom å kunne diskutere dette med mor og far, som har mer erfaring enn dem, men det kommer an på om foreldrene har en agenda eller et eget ønske. Da kan det fort føre til mye usunt press. 

- Vi er jo forskjellige. Det som er riktig for foreldrene kan være helt feil for studenten. 

Dette presset kan komme både indirekte og direkte. For eksempel kan forelderen si ting som at «det er fint at du har lyst til å studere det, men om jeg var deg, så..»

- Men om foreldrene blander seg på en utforskende måte, sammen med ungdommen, så er det bare bra. 

LES OGSÅ: Drømmer du om å starte for deg selv?  

Vær en veileder og ikke en rådgiver

Også Gisle Hellsten ved Karrieresenteret ved UiO, forteller at foreldrenes rolle når de unge skal velge studie er viktig, men at deres oppgave er å hjelpe den kommende studenten til å tenke nøye gjennom valget sitt, heller enn å henge seg for mye opp i akkurat hva det blir.

- Jeg tror foreldre er med på å påvirke studievalg i veldig stor grad. Det er det største samtaleemnet du har med foreldrene dine i denne perioden, sier han. 

- Jeg synes det er veldig fint at foreldre er interesserte, men jeg vil oppfordre alle foreldre til å ta en veiledende rolle og ikke en rådgivende rolle. 

Still åpne spørsmål, som at «jeg hører du vil studere medisin - hvorfor det?», heller enn å pøse på med informasjon om jobbmuligheter og lønn ved de forskjellige yrkene, eller fortelle poden hva du mener han eller hun passer til. Hellsten minner samtidig om at samfunnet vårt er i konstant endring og at det derfor kan være mange foreldre der ute som tror de kan mer om hva som er et smart studievalg enn de egentlig gjør.  

- Jeg tror nok en del foreldre blir litt ivrige, og at de da kommer med mye informasjon som dessverre ikke alltid like god informasjon. Det er mange yrker som var åpenbare, trygge valg for noen år siden, men som ikke er så sikre i dag.

LES OGSÅ: Alkohol og tenåringer: - Ha en samtale som voksne

Råd til studenten: ikke hent råd fra kun ett sted

Både han og Ekker råder kommende studenter til å hente informasjon fra så mange hold som mulig. Fra foreldre, venner, lærere, rådgivere, på studiemesser og på nettet. Samtidig bør du være kritisk til det du hører. 

- Rådfør deg med flere kilder, og husk at alle har en egeninteresse. Når du drar på en messe og snakker med et studiested så har de en egentinteresse i å få deg til å velge dem, sier Hellsten. 

- Samle så mye info som mulig fra flere hold, og bruk alltid to innfallsvinkler; hvilken interesse du har, og hvordan karrieremulighetene ser ut. 

Du skal med andre ord tenke med både hjertet og hjernen, men det betyr ikke at du nødvendigvis skal droppe den store drømmen fordi det er vanskelig å få jobb. Du kan godt satse på å få den eneste jobben i hele Norge, men du må være klar over det på forhånd. 

Du bør heller ikke avskrive noen muligheter, men fortsette å samle inn informasjon, råder Hellsten. Og velger du feil er det lov å snu. 

- Råd til foreldrene er å involver seg, stille åpne spørsmål, og være med i tankeprosessen. 

En annen viktig oppgave for foreldrene kan være å rett og slett roe den kommende studenten litt ned så stresset ikke tar overhånd.

- Ungdommene kan bli litt redd for alvoret i dette. Tidligere så sa vi at dette var et valg for livet. Nå sier vi at dette er det neste valget du tar, så kommer det flere etterpå. Det er fint om foreldrene prøver å hjelpe ungdommen med å finne gleden i å skulle ta dette valget, mener Ekker. 

LES OGSÅ: Flere studenter rammes av angst og depresjon

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer