Ekstrem kresenhet kan i noen tilfeller være en spiseforstyrrelse

- Disse barna opplever at det blir mer og mer vanskelig å spise annet enn den «trygge maten». 

EKSTREMT KRESEN: Mens det å være kresen er helt normalt, kan det i noen tilfeller være en spiseforstyrrelse. Foto: NTB Scanpix
EKSTREMT KRESEN: Mens det å være kresen er helt normalt, kan det i noen tilfeller være en spiseforstyrrelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kresne barn kan være veldig frustrerende for foreldre, da det er lett å bli motløs når barnet påstår at det «ikke liker» maten. Men når går kresenhet over fra å være normalt til å bli et alvorlig problem?

– Det skal nok mye til før et barn blir så ekstremt kresent at det lider av ernæringsmangel, men det kan forekomme, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristine Møller ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

– Hvis det for eksempel er slik at barnet ikke følger kurven sin, ikke utvikler seg slik det skal, sliter med konsentrasjonsvansker eller har en generelt dårlig allmenntilstand, vil jeg si at kresenheten har blitt et problem, legger hun til.

Ville kun spise brødskive med sjokoladepålegg

Møller forteller at de aller fleste barn vokser av seg kresenheten, men at det i de mest ekstreme tilfellene kan følge barnet inn i voksenlivet.

Hun har blant annet jobbet med tv-serien «Hellstrøm rydder opp - hjemme» hvor de i en episode hjalp en voksen mann som mer eller mindre levde på brødskiver med sjokoladepålegg.

– Han var gusten i huden og hadde det fælt. Det var så bra å se hvor mye bedre helsen hans ble når han begynte å spise mer variert, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer