Ekstrem svangerskapskvalme (Hyperemesis Gravidarum)

Mange blir kvalme i svangerskapet, men bare et fåtall opplever hyperemesis gravidarum.

Kvalm - og misforstått! Foto: Shutterstock.com ©
Kvalm - og misforstått! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 90% av alle gravide opplever svangerskapskvalme og kaster opp en eller flere ganger i svangerskapet. Men for noen kvinner blir kvalmen mer alvorlig. Hyperemesis Gravidarum, eller ekstrem svangerskapskvalme, rammer 1% av norske gravide. 

– Det er vanskelig å finne grensen mellom det som er normal svangerskapskvalme og hyperemesis gravidarum, forteller Åse Vikanes, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Hun har skrevet en doktorgradsavhandling om fenomenet. 

–  Vi vet ikke om det dreier seg om ulike grader av samme tilstand, eller om det er to helt forskjellige sykdommer. 

LES OGSÅ: Alvorlig svangerskapskvalme: Dette lider Kate av 

Kvalmen like sterk som ved kjemoterapi

Diagnosen Hyperemesis gravidarum blir i diagnosesystemet ISD 10 definert som uttalt grad av oppkast i svangerskap som startet før utgang av 22. svangerskapsuke. De fleste får sykdommen de første 12 uker, men kanskje opp til 10% har symptomer etter 20.svangerskapsuke.

Sykdommen deles opp i en mildere tilstand og en tilstand med metabolske forstyrrelser, som uttrykker en mer alvorlig grad med uttørking, elektrolyttforstyrrelser (har med blodsalter å gjøre) og evtuelt vekttap.

–  Forskning viser at intensiteten av den normale svangerskapskvalmen er målt til å være like sterk som kvalmen kvinner får under kjemoterapi ved kreftbehandling. 20% oppgir at disse plagene går utover arbeidsliv og familieliv, opplyser Vikanes.

LES OGSÅ: Var så kvalm at hun ikke ønsket å være gravid 

Dette disponerer

Har man hatt hyperemesis i første svangerskap har du 26 ganger så stor risiko for å få det igjen i neste svangerskap sammenlignet med de som aldri har hatt dette.

Dersom din mor hadde det i ette av sine svangerskap, vil du som datter har 3-4 ganger så stor risiko sammenlignet som de som har mødre som aldri har hatt det

Møter gamle fordommer

Ragnhild sageng, Hypermesis Norge: – Disse kvinnene blir ofte utsatt for utdatert behandling
Ragnhild sageng, Hypermesis Norge: – Disse kvinnene blir ofte utsatt for utdatert behandling Vis mer

Hyperemesis Norge, som er under oppretting i disse dager, jobber med å øke forståelsen og kunnskapen til den helsepersonell og resten av befolkningen. Den frivillige organisasjonen jobber også for å gi de pårørte av HG en arena til å søke støtte og kunnskap. 

- Får kvinnene god nok hjelp av helsevesenet? 

– En del kvinner blir møtt godt av helsevesenet, dessverre er det slik at vi merker oss mest de negative opplevelsene. Det er ofte mangel på kunnskap, både blant helsepersonell, venner og familie som fører til at kvinner med HG føler seg misforstått, ensomme og dårlig behandlet i graviditeten, forteller leder i HG Norge, Ragnhild Sageng.

Hun mener mangelen på nyere kunnskap og forskning hos helsepersonell fører ofte til utdatert behandling, og at kvinnen ikke får den behandlingen hun trenger for å oppnå en god livskvalitet under svangerskapet.  

– Et stort flertall av kvinnen føler seg lite forstått av helsevesenet, og at en selv og helsevesen famler litt i blinde. Fra gammelt av ble Hyperemesis oppfattet som en psykisk sykdom, noe det ikke er. Dette henger igjen hos helsepersonell mange steder og fører til at mange kvinner møter fordommer når de søker hjelp under sine HG svangerskap, sier Sageng.

LES OGSÅ: Gravid og kvalm

Da må du søke hjelp 

Åse Vikanes oppfordrer gravide til å søke hjelp når man synes kvalmen går utover familieliv og jobb. Hvis man ikke får i seg væske og eller mat, er det helt nødvendig å søke hjelp.

– På tross av kvalmen er det viktig å fortsette med Folat og det kan være lurt å slutte med jerntabletter, ettersom de kan gi kvalme eller forsterke kvalme. I verste fall må man innlegges på sykehus og få væske, elektrolytter og vitaminer tilført direkte i blodåren eller gjennom slange til magesekk eller tynntarm, sier Vikanes.

I verste fall kan mor dø

– Hvilke komplikasjoner kan oppstå?

– Som oftest ingen, men i verste fall kan mor dø. Siste dødsfall i Norge var i 2004. Vi forsker på om hyperemesis kan gi komplikasjoner for mor og barn på sikt, men dette vet vi ikke ennå. Resultatene kommer om noen år, røper Vikanes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer