Ekstrem svangerskapskvalme (Hyperemesis Gravidarum)

Mange blir kvalme i svangerskapet, men bare et fåtall opplever hyperemesis gravidarum.

Kvalm - og misforstått! Foto: Shutterstock.com ©
Kvalm - og misforstått! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 90% av alle gravide opplever svangerskapskvalme og kaster opp en eller flere ganger i svangerskapet. Men for noen kvinner blir kvalmen mer alvorlig. Hyperemesis Gravidarum, eller ekstrem svangerskapskvalme, rammer 1% av norske gravide. 

– Det er vanskelig å finne grensen mellom det som er normal svangerskapskvalme og hyperemesis gravidarum, forteller Åse Vikanes, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer. Hun har skrevet en doktorgradsavhandling om fenomenet. 

–  Vi vet ikke om det dreier seg om ulike grader av samme tilstand, eller om det er to helt forskjellige sykdommer. 

LES OGSÅ: Alvorlig svangerskapskvalme: Dette lider Kate av 

Kvalmen like sterk som ved kjemoterapi

Diagnosen Hyperemesis gravidarum blir i diagnosesystemet ISD 10 definert som uttalt grad av oppkast i svangerskap som startet før utgang av 22. svangerskapsuke. De fleste får sykdommen de første 12 uker, men kanskje opp til 10% har symptomer etter 20.svangerskapsuke.

Sykdommen deles opp i en mildere tilstand og en tilstand med metabolske forstyrrelser, som uttrykker en mer alvorlig grad med uttørking, elektrolyttforstyrrelser (har med blodsalter å gjøre) og evtuelt vekttap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer