FØDT FOR TIDLIG: Adrian (7) var ekstremt prematur og veide kun 700 gram da han ble født.  Foto: Privat
FØDT FOR TIDLIG: Adrian (7) var ekstremt prematur og veide kun 700 gram da han ble født. Foto: Privat Vis mer

Premature Barn

- Ekstremt premature barn i Norge har lenge hatt høy overlevelse

Adrian (7) var ekstremt prematur – han var så liten at det var på grensen til forsvarlig å redde ham, men legene ville gi ham en sjanse.

Publisert

Barn som fødes før utgangen av uke 37, kalles premature barn. Det er alltid en viss risiko forbundet med premature barn, men i Norge er tallet på overlevende høyt, også sammenlignet med andre land.

Ekstremt premature barn (født før uke 28) har også større sannsynlighet for å overleve nå, sammenlignet med tidligere.

Ekstremt premature barn i Norge har lenge hatt høy overlevelse. Dette skyldes høy kvalitet i svangerskapsomsorgen og behandling i norske nyfødtavdelinger, sier Hans Jørgen Stensvold.

Stensvold er overlege ved Nyfødtintensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus, og stipendiat ved Norsk nyfødtmedisinsk kvalitetsregister.

– Senere studier viser at gode resultater betinger en aktiv holdning til behandling allerede fra før fødselen, og tett samarbeid mellom fødselsleger og nyfødtleger er viktig, både for å redusere dødelighet og senskader.

Det kan være en svært vanskelig situasjon for foreldre av premature barn – den første tiden kan være kritisk, og mange bekymrer seg for at det skal få konsekvenser for barnet, også i senere tid. Hvor gode prognosene er, er svært individuelt. Det avhenger i stor grad av når barnet ble født, og vekt ved fødselen.

– Foreldre til premature barn får oppfølging av lege og sykepleier mens barna er innlagt på sykehus. De vil ofte få tilbud om samtale med sosionom og psykolog om det er ønskelig. Etter utskrivelse er det helsestasjonen og fastlegen som har ansvaret for oppfølging.

LES OGSÅ: Anette og Liv-Tone fødte ekstremt premature tvillinger

De fleste overlever uten senskader

Barn som er født før uke 28, og barn som har vært spesielt syke i nyfødtperioden, følges med regelmessige kontroller på sykehus, vanligvis frem til de er fem år. På den måten skal man kunne identifisere spesielle behov og sette inn hjelpetiltak på et tidlig stadium.

– De aller fleste barn som er født for tidlig, og som behandles på nyfødtavdelinger, overlever uten senskader. Risiko for død og for senskader er størst hos ekstremt premature barn.

Noen barn fødes i «gråsonen», hvor legene må ta et valg om de skal sette i gang aktiv behandling, eller om fødselen regnes som en senabort. I Norge er denne grensen rundt svangerskapsuke 23, og til dels uke 24. Svært få barn behandles aktivt før uke 23.

– Det er fødselsleger og barneleger som har det endelige beslutningsansvaret for behandling før, under og etter fødselen, der både forhold ved mors helse og barnets helse vektlegges. For barn som er født i gråsonen, på grensen til det levedyktige, skal også foreldrenes ønsker og synspunkter tillegges stor vekt, og beslutninger bør skje i tett dialog med foreldrene.

LES OGSÅ: Prematur baby: Hvorfor føder noen for tidlig?

Fødselen startet altfor tidlig

Rosalinda Dueskar (36) var bare i svangerskapsuke 22 da fødselen viste tegn til å være i anmarsj. Legene var tydelige på at dersom det ble fødsel allerede da, ville det være en senabort.

Det var forvirrende å kjenne at han sparket, og samtidig være livredd for å miste ham

– Jeg gikk litt inn i overlevelsesmodus, ved å legge meg ned og røre meg minst mulig for å holde babyen inne lengst mulig. Det var forvirrende å kjenne at han sparket, og samtidig være livredd for å miste ham.

Legene gjorde det de kunne for å forsinke fødselen, og forberedte Rosalinda på hva som kunne skje dersom babyen ble født så tidlig. Det er ikke bestandig det å redde barnet som er det riktige.

– For oss var det viktig at legene var ærlige. De informerte oss om mulighetene vi hadde med tanke på hastedåp, og hva som kom til å skje om de kunne prøve å redde ham. Vi ville ikke at de skulle gjøre noe om han ikke var sterk nok, men samtidig blir man nesten desperat etter at de skal redde barnet ditt. Det ble noen lange og tøffe dager og netter.

LES OGSÅ: Mailin (5) ble født ekstrem prematur

Fødselsvekten viste kun 700 gram

Da Rosalinda var 23 uker og seks dager på vei, satte fødselen i gang. Adrian ble født 09.09.2009, og den lille gutten skrek. Legene sa at han var så sterk, så de ville satse på ham.

FØDT FOR TIDLIG: Adrian veide kun 700 gram, og var 33,5 centimeter lang. Foto: Privat
FØDT FOR TIDLIG: Adrian veide kun 700 gram, og var 33,5 centimeter lang. Foto: Privat Vis mer

Han veide kun 700 gram, og var 33,5 centimeter lang.

– Vi følte oss trygge og godt ivaretatt på sykehuset. Alle var så åpne og støttende, og vi fikk et veldig nært og godt forhold til Adrian selv om han var koblet til ledninger i en kuvøse. Vi møtte også mange skjebner på avdelingen, og knyttet nære bånd til andre foreldre – vi støttet hverandre i tunge stunder, og heiet hverandre frem.

Adrian hadde heldigvis et relativt ukomplisert sykehusopphold, og slapp unna hjerneblødninger og andre kritiske sykdommer som kan følge med. Han slet med å legge på seg, og fikk parainfluensa, som er det mest kritiske han måtte igjennom.

– Adrian var liten sammenlignet med jevnaldrende, og han var veldig utsatt for infeksjoner og virus de første årene, men da han startet i barnehagen blomstret han for fullt. Den kognitive utviklingen kom seg raskt – han var svært uredd, og klarte seg fint sosialt.

LES OGSÅ: Sebastian var ikke større enn en smørpakke

Ble storebror til en prematur jente

Sykehuset har fulgt opp Adrian med jevnlige kontroller, og han har fått hjelp fra fysioterapeut og ernæringsfysiologer, da han har slitt med å få i seg nok mat.

I dag er Adrian syv år – da han startet på skolen viste det seg at han sliter litt med konsentrasjonen og arbeidsminnet, men han holder tritt med klassekameratene. I 2012 ble Adrian storebror – også denne gangen ble det et prematurbarn.

LES OGSÅ: Slik blir barn testet for ADHD

Lille Mariell ble født i uke 33 på grunn av svangerskapsforgiftning, men hun var stor og sterk for alderen. (Psst: Svangerskapsforgiftning gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer!)

– Dette svangerskapet var mye tøffere for meg psykisk enn det jeg hadde forestilt meg, men jeg fikk god hjelp av jordmor og psykolog. Vi fikk reise hjem fra sykehuset etter kun syv dager.

Mariell har slitt med utallige virus og infeksjoner hele livet. Hun henger etter språklig, er høysensitiv og har utfordringer knyttet til følelsesregulering.

– Det er svært forskjellig hvordan Adrian og Mariell har blitt fulgt opp – hun sliter med enn det som var forventet, og han har klart seg bedre enn vi hadde trodd. Men vi er utrolig heldige som har to virkelig unike og fantastisk sterke mirakler.

VENTER SITT TREDJE BARN: Rosalinda Dueskar og mannen Ronny Aune Dueskar venter nå sitt tredje barn. Her sammen med barna Adrian og Mariell.  Foto: Privat
VENTER SITT TREDJE BARN: Rosalinda Dueskar og mannen Ronny Aune Dueskar venter nå sitt tredje barn. Her sammen med barna Adrian og Mariell. Foto: Privat Vis mer

Nå er Rosalinda gravid for tredje gang. Graviditeten kom som et sjokk, da paret har fått hjelp med både Adrian og Mariell. Rosalinda får tett oppfølging av Nasjonalt senter for fosterdiagnostikk, og føler seg roligere denne gangen.

– Til tross for en del komplikasjoner denne gangen også, skremmer det meg ikke like mye. Jeg føler meg godt rustet til å få en prematur til, men jeg håper jo at jeg får oppleve en fullgått graviditet denne gangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer