Søsken

Eldst blant søsken? Da er det større sjanse for at du får denne jobben

Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrièrestigen.

SØSKEN OG KARRIERE: Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken også kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrierestigen. FOTO: NTB Scanpix
SØSKEN OG KARRIERE: Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken også kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrierestigen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvordan plasseringen i søskenflokken former og påvirker oss, har lenge vært et yndet forskningsobjekt.

Mens den yngste i søskenflokken ofte blir sett på som den morsomste, viser flere studier at den eldste gjerne har litt høyere IQ.

Så på familiebakgrunn og fødselsrekkefølge

Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken også kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrierestigen.

Studien som er utført ved Universitetene i Chicago og Florida, har sammenlignet bakgrunnen til mer enn 650 ledere. Studien har ifølge The Atlantic sett på faktorer som fødselsrekkefølge, familiens størrelse, eventuelle barndomstraumer og familiens sosioøkonomiske posisjon.

Mens noen av disse faktorene tilsynelatende ikke hadde noen som helst betydning for den fremtidige karrieren, kunne forskerne se enkelte mønstre - blant annet at nesten halvparten av lederne enten var eldst i søskenflokken eller enebarn.

Den sosioøkonomiske bakgrunnen, det vil si hvor velstående familien var, hadde ifølge studien også noe å si i forhold til lederens stil. Ledere fra rike familier var mindre risikovillige enn ledere som hadde mer fattig bakgrunn.

Studien for liten til å trekke sterke konklusjoner

Martin Isungset og Mats Lillehagen er begge forskere ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.

Sammen med Elisabeth Ugreninov gjennomførte de for et par år siden en studie som blant annet så på fødselsrekkefølge i forhold til utdanning.

Her kom det frem at den eldste av søsknene ofte tar lengst utdannelse og at nummer to tar lengre utdannelse enn nummer tre.

De to er imidlertid skeptiske til denne nye amerikanske studien, da den ikke er så stor og fordi effekten i seg selv er for liten til at man kan trekke sterke konklusjoner. Det finnes også nyere studier som viser det motsatte.

NORSK FORSKNING: Martin Isungset har sammen med Mats Lillehagen blant annet forsket på fødselsrekkefølge i forhold til utdanning. FOTO: Privat
NORSK FORSKNING: Martin Isungset har sammen med Mats Lillehagen blant annet forsket på fødselsrekkefølge i forhold til utdanning. FOTO: Privat Vis mer

– Det er en liten effekt av fødselsrekkefølge, det vil si at det er noe flere førstefødte enn senerefødte i lederstillinger. Men denne effekten er trolig en følge av at førstefødte i gjennomsnitt har litt høyere intelligens og dermed også litt høyere utdanningsnivå. Noe som igjen kan tenkes å gjøre en bedre rustet i gjennomsnitt for å bli leder, sier Isungset.

Han peker også på at førstefødte ifølge studien tar mindre risikofylte avgjørelser, men at denne tendensen er større når lederen kommer fra en familie med høy sosioøkonomisk status.

Hvilken oppvekst du har hatt kan altså ha større innvirkning på om du får en lederstilling, enn hvilken rekkefølge du har i søskenflokken. Hverken Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre er for eksempel eldst blant sine søsken.

Stemmer med resultat fra svensk studie

Hvorvidt førstefødte også dominerer i norske lederstillinger er ifølge kollega Mats Lillehagen usikkert, da de ikke kjenner til studier som har sett spesifikt på norske forhold.

Han utelukker imidlertid ikke at det kan være tilfelle.

– Det er gjort en studie med svenske data som finner at det er en liten effekt av fødselsrekkefølge på lederskap, altså at tidligerefødte har høyere sannsynlighet for å være ledere, mens senerefødte oftere er selvstendig næringsdrivende.

– Mer generelt finner en litteraturoppsummering at førstefødte i Europa og Canada, særlig gutter, oftere tar over familiebedriften. Mens studier fra Asia ikke alltid finner at førstefødte har større sannsynlighet for å ta over, sier han.

Kan også ha sammenheng med odelsrett

Det er kanskje naturlig å tenke at eldstemann i familien blir mer ansvarlig enn søsknene, da storesøster eller storebror ofte må hjelpe til og derfor blir raskere «voksen».

Den eldste i søskenflokken blir gjerne beskrevet som mer ansvarsfull, flittig, ambisiøs og omsorgsfull - samtidig som de kan være sjefete og dårlig til å delegere.

Jeffrey Kluger, forfatter av boken The Sibling Effect, sier i en Ted Talk at den førstefødte ofte også får mer oppmerksomhet enn sine yngre søsken. Noe som kan forklare hvorfor de har litt høyere IQ.

Ifølge Mats Lillehagen kan det imidlertid være flere grunner til at den eldste i søskenflokken i større grad enn sine yngre søsken blir leder.

– Årsakene kan være at de i gjennomsnitt har høyere intelligens og også utdannelse siden disse tingene gjerne henger sammen. Det er derfor trolig et resultat av at foreldrene har bedre tid til førstefødte enn senerefødte i barndommen, men denne effekten er ikke veldig stor og bør ikke overdrives.

Det kan også være en effekt av odelsrett, noe som har spilt en viktig historisk rolle. Dette har vært foreslått som en viktig forklaring blant annet i Canada. For enebarn kan man tenke seg at det er samme mekanisme som gjelder, men studier som ser på fødselsrekkefølge utelater vanligvis enebarn så sammenligningen er vanskelig å gjøre, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer