Søsken

Eldst blant søsken? Da er det større sjanse for at du får denne jobben

Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrièrestigen.

SØSKEN OG KARRIERE: Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken også kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrierestigen. FOTO: NTB Scanpix
SØSKEN OG KARRIERE: Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken også kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrierestigen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvordan plasseringen i søskenflokken former og påvirker oss, har lenge vært et yndet forskningsobjekt.

Mens den yngste i søskenflokken ofte blir sett på som den morsomste, viser flere studier at den eldste gjerne har litt høyere IQ.

Så på familiebakgrunn og fødselsrekkefølge

Nå hevder en ny amerikansk studie at rekkefølgen din i søskenflokken også kan ha noe å si for hvor høyt du vil klatre i karrierestigen.

Studien som er utført ved Universitetene i Chicago og Florida, har sammenlignet bakgrunnen til mer enn 650 ledere. Studien har ifølge The Atlantic sett på faktorer som fødselsrekkefølge, familiens størrelse, eventuelle barndomstraumer og familiens sosioøkonomiske posisjon.

Mens noen av disse faktorene tilsynelatende ikke hadde noen som helst betydning for den fremtidige karrieren, kunne forskerne se enkelte mønstre - blant annet at nesten halvparten av lederne enten var eldst i søskenflokken eller enebarn.

Den sosioøkonomiske bakgrunnen, det vil si hvor velstående familien var, hadde ifølge studien også noe å si i forhold til lederens stil. Ledere fra rike familier var mindre risikovillige enn ledere som hadde mer fattig bakgrunn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer