Elektriske biler: Advarer mot slike leker

Barna syns nok det er moro, men mange gode grunner taler mot.

ER DETTE TRYGT? Noen foreldre lar også barna kjøre raskere enn tillatt for leketøy. Foto: Shutterstock ©
ER DETTE TRYGT? Noen foreldre lar også barna kjøre raskere enn tillatt for leketøy. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et leketøy med elementer av den verden som normalt bare er forebeholdt voksne, med førerkort - fremstår for mange barn som veldig spennende og er sannsynligvis også veldig morsomt å leke med. 

Men er det egentlig en god idé å la barnet få sin egen motoriserte doning?

SE VIDEO LENGRE NED I SAKEN

Forskjell på leketøy og kjøretøy

Carina Henske fra Trygg Trafikk forteller at de fraråder at barn bruker elektriske kjøretøy.

- Men elektriske biler som går under 6 km/t og veier mindre enn 50 kilo – er klassifisert som leketøy og ikke kjøretøy, forteller hun.

Har kjøretøyet en egenvekt over 50 kilo og går raskere enn 6 km/t er den klassifisert som kjøretøy, og har 16-års aldersgrense. 

Likevel ser vi - med et raskt nettsøk, at det selges flere lekebiler som kan gå opp til 12 km/t hvis man ikke velger å aktivere en sperre, som gjør at kjøretøyet ikke går fortere enn 5 km/t. Noen av forhandlere sier også dette er biler som passer for barn fra fem års alder. 

FORELDRE BØR ALLTID OVERVÅKE LEKEN: Og kjøringen skal skje der det ikke finnes biler. Foto: Shutterstock ©
FORELDRE BØR ALLTID OVERVÅKE LEKEN: Og kjøringen skal skje der det ikke finnes biler. Foto: Shutterstock © Vis mer

Treåring i full fart og uten hjelm 

Choppi.no sine nettsider kan vi se ulike doninger de anbefaler til barn fra fem år, de fleste har en toppfart på 5 km/t, men noen av dem går også i 10 km/t hvis man fjerner sperren - som ut fra hva vi kan se er et lett tilgjengelig håndtak man skifter stilling på.

Nettstedet viser en youtubevideo med Choppi sin logo der vi ser en treåring kjøre en Polaris Ranger RZR i terreng. I noen av klippene ser farten ut til å være langt over de anbefalte 5 km/t. Man kan lure på hvor stabil bilen er i terrenget, og om det er en risiko for velt. Barnet er heller ikke beskyttet med hjelm.

Hvor sikkert er dette? Bedøm selv:

Choppi.no har valgt å ikke besvare våre henvendelser og spørsmål om hvorfor de på sitt eget nettsted viser filmklipp av små barn som kjører langt over tillatt hastighet for leketøy. 

LES OGSÅ: Se barna i bilsetene. Hva tror du er farligst?

Carina Henske fra Trygg Trafikk Foto: Eivor Eriksen
Carina Henske fra Trygg Trafikk Foto: Eivor Eriksen Vis mer

- Det ser ikke bra ut. Vi anbefaler jo ikke at barn bruker kjøretøy som går over hastighetsgrensen, sier Henske etter å ha sett filmen.

Flere norske store leketøyskjeder selger lignende biler, og opplyser om at de går raskere enn 5 km/t og er anbefalt for barn fra 3 års alder og oppover.

Helt uegnet å leke med der det kjører biler 

Trygg Trafikk oppfordrer generelt til forsiktighet ved bruk av slike leketøy.

- Barn skal overhodet ikke bruke elektriske lekebiler på veier, parkeringsplasser og steder der det kan kjøre biler.

Områder som kan være egnet kan være lukket område, hage, borettslag med egnede uteområder, hvor biler ikke skal kjøre.

- Hvis barn skal kjøre slike lekebiler bør det skje kun der barn leker, der det er ingen risiko forbundet med kjøringen slik at barnet kan skade seg eller andre. Foreldre må passe på at leketøyet ikke triller ut i veien og kan møte andre kjøretøy. Husk at barnet ofte sitter lavt, og har vanskeligere med å få oversikt, og det kan være vankseligere for andre å e dem, sier Henske.

- Kan det være noen positive effekter ved bruk av slike leketøy? 
- Slike leketøy kan neppe lære barna noe om trafikk, og det vil ikke lære noe av det, eller få motorisk utfoldelse, selv om barnet kanskje synes leken er morsom, mener Henske.

LES OGSÅ: Ruth fjernet alle lekene. Alle overrasket av hva som skjedde

Trygg Trafikks råd

Generelle råd når barnet leker med elektriske biler:

  • Sørg for at bruken bare skjer på sikre, lukkede områder, der det ikke er tillatt for kjøretøy.
  • Foreldrene må være sammen med barna og passe på dem, se som hva som skjer når de bruker slike leketøy
  • Vær ansvarlig foreldre – de som skjer er alltid ditt ansvar, ikke barnets

 

Dette er leketøy som pasifiserer barnet

- Vi tenker at motoriserte leketøy for små barn gjør at de blir sittende for mye i ro, sier kiropraktorene Bente Nordmo og Ingerid Sørhaug, fra Stavanger Familieklinikk til Mammanett.no.

- Barn har behov for å bevege seg for å stimulere motorisk utvikling. I dagens samfunn er det allerede altfor mange stillesittende aktiviteter som for eksempel nettbrett, tv-spill og andre tekniske duppeditter. Et motorisert leketøy i tillegg til dette vil ikke bidra positivt til barnets fysiske utvikling.

Bjørg Ringheim og Elisabeth Skarstein ved Bergen Barnefysioterapi Foto: privat
Bjørg Ringheim og Elisabeth Skarstein ved Bergen Barnefysioterapi Foto: privat Vis mer

Og det er flere som er skeptiske til den økende bruken av slike leketøy. Bjørg Ringheim og Elisabeth Skarstein ved Bergen Barnefysioterapi er spesialister i barne- og ungdomsfysioterapi. De tenker i utgangspunktet at foreldre stort sett bruker sin sunne fornuft når de velger leketøy til sine barn. Men når det gjelder elektriske biler, synes ikke fysioterapeutene det er en positiv utvikling at stadig flere kjøper disse til barn 0-7 år.

-  Barna plasseres i sittende posisjoner, gjerne fastspent og skal manøvrere et kjøretøy i ulike omgivelser som setter mange krav til et lite barn. I stedet for at barnets kropp igangsetter, opprettholder og stopper bevegelser, så er det kjøretøyet som utfører arbeidet mens barnet sitter mer eller mindre passivt med kroppen. Barnets unike erfaringer med hvordan kroppen må tilpasse og justere seg i forhold til direkte kontakt med ulikt underlag og omgivelser kan ikke erstattes av erfaringen det får av å sitte stille oppå et kjøretøy, forteller de.

GODT ALTERNATIV: Stimulerer barnets motorikk Foto: vrimmel.no
GODT ALTERNATIV: Stimulerer barnets motorikk Foto: vrimmel.no Vis mer

Alternativene som stimulerer barnets motorikk

- Ett godt alternativ til motoriserte leketøy vil være trehjul-sykkel, balansesykkel, vanlig tohjulssykkel og eventuelt biler og traktorer hvor man tråkker selv, sier Nordmo og Sørhaug.

- Her får man utfordret balansen mye mer og barna har mye mer bevegelse i kroppen enn hvis de blir sittende stille på et motorisert leketøy hvor man enten blir dratt rundt eller kun vrir på en gass/brems for å øke og senke farten. Sparkesykkel er også et godt alternativ, men her er det viktig å passe på at de veksler med hvilken fot de sparker med grunnet ensidig belastning som trolig ikke er heldig over lenger tid.

LES OGSÅ: Slik lærer du barnet å sykle

KLASSIKERN: Tråtraktor er en populær leke for de minste Foto: Shutterstock ©
KLASSIKERN: Tråtraktor er en populær leke for de minste Foto: Shutterstock © Vis mer

Hva mener du?

Helt uskyldig moro eller farlig lek?

Fortell oss hva du mener i kommentarfeltet!

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer