Emilie trosser mamma-kritikk og deler nakenbilder av seg selv

 - Det er viktig at barn får se naturlige kropper hjemme i det private rommet, mener høgskolelektor.

DELER NAKENBILDER PÅ NETT: - Jo flere forskjellige kropper vi blir presentert for, jo mer vil det gå opp for oss at kropper ser annerledes ut og at de er nydelige akkurat som de er, sier Emilie. Foto: Privat
DELER NAKENBILDER PÅ NETT: - Jo flere forskjellige kropper vi blir presentert for, jo mer vil det gå opp for oss at kropper ser annerledes ut og at de er nydelige akkurat som de er, sier Emilie. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg vil gjerne vise verden at jo mer kropp vi deler med hverandre, jo mindre vil kroppen bli oppfattet som noe vi bør skamme oss over, sier danske Emilie Knudsen (28) til KK.no.

Knudsen har den senere tid fått en del oppmerksomhet i sosiale medier fordi hun på sin Instagramkonto legger ut nakenbilder av seg selv og filmer hvor hun «twerker». Frigjort og herlig mener noen, mens andre mener det er upassende at hun poserer og danser på denne måten foran sin fire år gamle sønn.

«Hvordan tror du sønnen din vil få det når det ligger slike videoer og bilder av moren hans på nettet? Tror du ikke du vil angre på det?» er en av kommentarene hun har fått.

LES OGSÅ: Hyller mammakroppen ved å vise frem strekkmerker, hengemager og arr

Oppdrar sønnen til å elske sin egen kropp

Selv tar Knudsen kritikken med stor ro og sier at det nettopp er på grunn av sønnen, at hun synes det er viktig å dele bilder av kroppen sin i sosiale medier. Hennes mål er å få alle til å elske sin egen kropp.

UNDERVISER ANDRE I «TWERKING»: Emilie har fått kritikk for å danse på denne måten foran sønnen sin, men selv sier hun twerkingen var en medvirkende årsak til at hun begynte å like kroppen sin.

De kroppene vi blir presentert for i mediene ser alltid like ut; fit, slanke, høye og med korrekte brystmål. Jeg savner mer mangfold! Jo flere forskjellige kropper vi blir presentert for, jo mer vil det gå opp for oss at kropper ser annerledes ut og at de er nydelige akkurat som de er.

– Jeg tror at når jeg deler av meg selv, så er jeg med på å eliminere kroppsskam. Derfor elsker jeg at sosiale medier gir meg mulighet til å nå ut til mange med mitt kjærlige budskap, sier hun.

Knudsen forteller at hun også privat er opptatt av å være et godt forbilde for sønnen sin når det gjelder å få et godt forhold til sin egen kropp.

– Jeg oppdrar sønnen min til å forstå at han er fantastisk og at han kan gjøre hva han vil med kroppen sin. Jeg gir ham selvfølgelig ikke lov til å gå med bar rumpe når vi skal ut og handle, men når vi er hjemme, i hagen eller på stranden, skal han få lov til å oppleve å få komme i kontakt med seg selv. Jeg viser ham veien ved å gjøre det samme.

– Jeg velger også aktivt å ikke snakke stygt om kroppen min, først og fremst fordi jeg selv blir lei meg av det, jeg fortjener ikke stygge og nedsettende ord om kroppen min. Men også fordi at hvis jeg sier til sønnen min at kroppen hans er fantastisk mens jeg samtidig sier at jeg må slanke meg, så tror han jo ikke på egenkjærligheten. Jeg ønsker at sønnen min skal forstå at den virkelige verdien hos mennesker, sitter inne i mennesket og ikke utenpå kroppen, sier hun.

LES OGSÅ: Viser frem sannheten om barselkroppen

Bra for barn å se foreldrenes kropper

– Foreldre må vise glede og avslappethet ved egen kropp, sier høgskolelektor og autorisert seksualunderviser Stine Kühle-Hansen.

Selv om hun kanskje ikke helt støtter fremgangsmåten Knudsen bruker for å få frem budskapet sitt, er hun enig med henne i at det er bra for barn å se foreldrenes kropper.

MÅ VISE GLEDE AV AVSLAPPENHET: Stine Kühle-Hansen er enig i at det er bra for å barn å se foreldrenes kropper. Foto: Privat
MÅ VISE GLEDE AV AVSLAPPENHET: Stine Kühle-Hansen er enig i at det er bra for å barn å se foreldrenes kropper. Foto: Privat Vis mer

– Det er svært viktig at barn får se naturlige kropper hjemme i det private rommet, da lærer de at de kan være trygge i sin egen kropp uansett form, fasong og alder. Og hvor skal ungene lære om naturlig nakenhet om de ikke gjør det hjemme? Det er så mye retusjering i forbindelse med nakenhet på bilder, film og på internett at det er lett for barn å sammenligne seg med andre og tro at det er noe feil med deres egen kropp, sier hun.

– Barn bør få en ro hjemme til å kunne se og bli sett naken, uten å få kommentarer eller høre foreldrenes egne negative kommentarer om kroppen sin. Det virker positivt å snakke kroppen sin opp og ikke ned; det du er stolt av, passer du bedre på. Ungene dine kan etablere en indre fornøyd «stemme» når de ser seg i speilet eller blir utsatt for negative kommentarer fra andre. Jo mer selvtillit du kan gi ungene i arv, jo bedre forebygger du at det ikke blir utsatt for krenkelser eller krenker andre, sier Kühle-Hansen.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

Må lære at kroppen har flere funksjoner

Kühle-Hansen synes også det er veldig viktig at barn lærer at kroppen har flere uttrykk og funksjoner.

– I dag er det nesten sånn at kropper kun vises naken i en seksuell kontekst, det er derfor viktig at vi lærer barna at det finnes flere forskjellige kontekster og relasjoner. Vi vet for eksempel at mange elever ikke dusjer nakne og noen tør ikke ta av seg trusa på legekontoret. Hvis de ikke får lære at det finnes flere forskjellige kontekster, tror de at vi er seksuelle hvis vi er nakne sammen med familien eller inne på legekontoret. De skjønner ikke forskjellen, sier hun.

– Hvor mange foreldre orienterer barna om lover og regler om å være naken i et offentlig kontra et privat rom?

– Men den aller verste konsekvensen, er å ikke kunne se at hud er noe helt avslappet. Mange gutter - og jenter - tolker en jente som har lite klær på seg som at hun inviterer til noe seksuelt. Det er veldig viktig at barn og unge lærer at hud bare er hud, det trenger ikke være noe seksuelt, understreker hun.

LES OGSÅ: Flat mage rett etter fødselen? Glem det!

Likte ikke kroppen sin

Selv om Knudsen i dag fremstår både som trygg på sin egen kropp og ubekymret i forhold til hva andre måtte mene og tro om henne, forteller hun at det ikke alltid har vært slik. Særlig tenårene var en tøff periode.

– Den gangen hadde jeg et hatefullt selvbilde og likte ikke å dusje sammen med de andre jentene på skolen. Det var faktisk først for et par år siden, etter at jeg begynte å twerke, at jeg begynte å like kroppen min. Jeg nyter hver gang jeg slår på musikken og setter kroppen fri, sier hun.

– Men hva svarer du til kritikere som sier at det finnes andre måter å lære barn å elske sin egen kropp på, enn å vise seg naken i sosiale medier?

ɢᴏᴅᴍᴏʀɢᴇɴ ☕️

A post shared by ᴇ ᴍ ɪ ʟ ɪ ᴇ (@femmeemilie) on

– Selvfølgelig kan man gjøre det på andre måter, men jeg tror at vi reduserer tabu ved å dele. Det krever mot å elske sin egen kropp fordi vi ikke er oppdratt til det. Vi blir påvirket til å hate kroppene våre, fordi det er så mange som tjener milliarder på at mennesker at det dårlig med seg selv.

– Jeg får flest positive tilbakemeldinger. Mange skriver til meg at de merker en forskjell hos dem selv og at de øver seg på å behandle seg selv mer kjærlig. Men det er også noen som vil seksualisere meg og gjøre meg til objekt. De blokkerer jeg, de får ikke lov til å ta del av mitt univers. Jeg deler ikke bildene for å få tilsendt «dick picks» eller annen seksuell annerkjennelse, da har man i så fall fullstendig misforstått.

– Jeg deler for å styrke min egen kjærlige selvoppfattelse og håper gjennom det å styrke andres – inklusiv min sønns!

LES OGSÅ: Veronica skulle bli en «yummy mummy» på to måneder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer