- Empati er en evne som må holdes ved like og utvikles for ikke å bli borte

Foreldre bør tidlig oppmuntre barn til å vise empati, mener ekspert.

EMPATI HOS BARN: Forskere mener vi alle er født med empati, men at evnen må utvikles og holdes ved like. Foto: NTB Scanpix
EMPATI HOS BARN: Forskere mener vi alle er født med empati, men at evnen må utvikles og holdes ved like. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Empati er evnen til å kunne sette seg selv inn i en annens situasjon og føle hva andre føler, forklarer Tone Strømøy høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forfatter av boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser».

Det finnes mange ulike teorier om hvorvidt vi alle er født empatiske eller om det er noe vi må lære oss. Ifølge Strømøy viser imidlertid nyere spedbarnsforskning at barn er født med empati, men at den må holdes ved like og utvikles for ikke å bli borte.

– Vi må være bevisste når vi oppdrar barn, da vi ønsker at de skal utvikle empatidelen. Folk som har empati er hyggelige å være sammen med og hadde alle hatt en godt utviklet evne til å vise empati, hadde det nok ikke vært krig i verden, smiler hun.

Selv nyfødte har empati

Det at vi alle er født med en viss grad av empati, er ifølge Strømøy blant annet bevist gjennom en studie foretatt på en nyfødtavdeling.

– På et rom hvor det lå flere spedbarn observerte man at dersom ett barn begynte å gråte, så stemte de andre i. Men når man satte på et lydopptak med kunstig gråt, begynte ikke de andre barna å gråte. Det var kun den ekte gråten som utløste empati hos de andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer