Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer

En annen manns sæd...

Hvis "svømmerne" er årsak til barnløshet, finnes det et enkelt og effektivt alternativ. Men likefullt kan det være en krise for forholdet - og ikke minst for mannen.

Publisert

Familieterapeut Tone Bråten som jobber med ufrivillig barnløse, har møtt mange menn som enten har dårlig sædkvalitet eller ingen sædceller. Hun forteller at noen er forberedt. Kanskje har de en bror eller andre i familien som har opplevd det samme, eller de har hatt en sykdom som gjør at sjansen for at de har dårlig eller ingen sædceller er stor. Men for mange er dette en krise.

–  Det følelsesmessige dilemmaet paret utsettes for, spesielt mannen, og de verdivalgene man må ta, utgjør ofte en stor belastning for parforholdet.

 

Den tøffe beskjeden

De har fått den tunge beskjeden. Han har ingen sædceller. Det er tomt. For han var det et sjokk. Uvitende har han vandret rundt i 37 år med manglende sædceller.

De startet opp med en utredning etter et år uten noen positive graviditetstester. Hun tenkte at det var noe galt med henne. Han hadde ikke ofret en tanke på at det var han. Han avleverte en sædprøve etter 2 måneders overtalelse fra partneren. Svaret var slående, vondt og uforståelig. Ingen sædceller, ingen mulighet til å bli biologisk far!

De hadde fått beskjed om at sæddonor er en mulighet. Han gremmes først ved tanken om at en annen manns sæd skal  inn i hans kvinne. Og hva med barnet? Vil barnet være hans?

Hun har bestemt seg. Hun er villig til bruk av sæddonor. Hun vil bli mor, hun ønsker å oppleve en graviditet og fødsel!

 

 

Kvinnene gir ikke mannen tid nok

FAMILIETERAPEUT TONE BRÅTEN: - Gi mannen tid til å forstå, bearbeide og akseptere. Foto: Christian Berset
FAMILIETERAPEUT TONE BRÅTEN: - Gi mannen tid til å forstå, bearbeide og akseptere. Foto: Christian Berset Vis mer

 

– Det er som oftest kvinnen som er drivkraften inn i behandlingsapparatet på søken etter ønskebarnet. Mange har dårlig tid. Ikke bare på grunn av alder, men også fordi de ikke ønsker å gå i uvisshet og uro over å ikke vite når barnet kommer. Mannen kan bli en tilskuer og en støtte inn i prosessen. Om det viser seg at manglende graviditet skyldes manglende eller for dårlige sædceller, er det viktig at kvinnen ikke kaster seg over donor alternativet. Mannen trenger tid til å forstå, bearbeide, akseptere og innfinne seg med bruk av sæddonor. 

LES OGSÅ: Et dårlig råd: Ikke tenk så mye på det, så blir du nok gravid 

Slik reagerer mennene

Bråten har observert og sett mange reaksjoner hos menn som blir stilt ovenfor spørsmålet om bruk av sæddonor. Dette er noen av de tankene mannen kan slite med:

LES OGSÅ: Prøverør: Mange forsøk har sin pris

Frykter å bli forlatt

– Det er viktig at kvinnen trygger mannen på at hun vil være der for han. De par jeg møter er sterke. De har bestemt seg for å få barn sammen og er derfor i en fase hvor de har valgt hverandre som foreldre og kjærligheten er sterk-

Bråten har møtt gråtende kvinner, som har hatt tanker om å forlate mannen sin, eller være utro for å få sitt barn. 

– Men dette er bare tanker, og jeg trygger de på at det er stor avstand mellom en tanke og handling. De blir hos mannen, det er han de ønsker skal være far til barnet, forteller familieterapeuten.

Ønsker et mer likestilt alternativ

– Jeg har hatt noen par, hvor mannen ønsker et annet alternativ enn sæddonor, slik at de begge ikke er biologisk foreldre. De er mer likestilte. Dette kan skape et sinne og en følelse av urettferdighet hos kvinnen, som har mulighet til å bruke sine egg og oppleve en graviditet. For noen menn kan det å bare snakke om dette, være en vei mot endring av holdning. De kan akseptere sæddonor når de hører sine egne refleksjoner og sin partners refleksjoner. 

Menn er konkrete

- Menn er konkrete og liker å forholde seg til noe konkret. Det kan derfor være utfordrende for en mann og ta stilling til et alternativ som skal føre til et resultat han ikke kan se konkret foran seg. Barnet, nemlig barnet. Det mannen har konkret foran seg, er en kvinne som er villig til å bruke sæddonor og han vet at kvinnen han elsker vil bli lei seg og frustrert om han står i veien for dette alternativet.

Bråten forteller at problemstillingen kan også være omvendt. Mannen kan ha visst lenge at han ikke kan bli biologisk pappa og han er nødt til å finne seg en partner som enten er villig til å være barnløs eller akseptere alternativer som donor, adoptivbarn eller fosterbarn. 

Usikkerhet i forhold til manglende følelser for barnet

Usikkerhet om man vil klarer å få følelser for et donorbarn, er en usikkerhet tuftet på manglende erfaring. 

– Er man barnløse, er det vanskelig å se for seg hvordan man kommer til å føle det som foreldre. Det som er viktig er å ikke undervurdere barnets virkning på foreldrene. Barnet vil henvende seg til foreldrene med ubetinget kjærlighet og uvitenhet om sitt biologiske opphav.  Hva gjør du når et barn sier «pappa» og strekker seg mot deg. Vil du avvise? Jeg pleier å spørre mennene om de har barn i øvrig familie, som de er glad i. De svarer at de har det. Da sier jeg at de har bevist at de kan bli glad i barn som ikke biologisk sett er deres. Vi har noe iboende ivaretagende i oss, forsikrer Bråten.

LES OGSÅ: Så mye reduseres fruktbarheten i 30-årene 

Når barnet ikke ligner på pappa

Noen par velger å fortelle nærmeste familie om hvilken situasjon de er i. Og det kan være lurt, ifølge Bråten. Velger de å være åpne vil de kunne slippe å gå med frykten om hva de nærmeste vil si noe om barnet ligner på foreldrene eller ikke.

– Jeg kjenner et par som har valgt å prøve å få barn ved hjelp av donor. De går hver dag og observerer andre familier på gaten og i butikker. Ligner barn på sine biologiske foreldre? 

Bråten understreker at vi alle har verdier og etiske grenser. 

– I parforholdet er det viktig å stå sammen om de alternativer man ønsker å benytte mot sitt ønskebarn. Man må respektere hverandres ulike verdier og holdninger. Det er viktig å gi rom for ærlighet. Noen ganger kan det hjelpe å sette ord på frykten, mens andre ganger må man velge bort aktuelle alternativer på bakgrunn av at det føles feil. Jeg opplever at for mange er ønske om barn sterkere enn det biologiske prinsippet. De blir mamma og pappa til dette barnet og den sterke tilknytningen til barnet kommer av seg selv.

LES OGSÅ: Tina fikk sjokkbeskjed: Du må bli gravid NÅ!

Fakta: Om sæddonasjon

Hvert tiende par i fruktbar alder er ufrivillig barnløse. Kartlegging viser at i 1/3 av tilfellene finnes årsaken til barnløsheten hos kvinnen, i 1/3 finnes hos mannen og i 1/3 hos begge.

Den vanligste årsaken til fertilitetsvansker hos menn er få sædceller eller dårlig sædkvalitet. Dersom mannen har for få sædceller, reduseres sjansene for at en sædcelle skal befrukte et egg. Dersom sædkvaliteten er dårlig, klarer kanskje ikke sædcellen å nå fram til egget, trenge gjennom eggmembranen og befrukte egget.

Sæddonasjon i Norge er ikke en anonym prosess. Dersom et par ønsker en anonym donor, kan man dra til utlandet (for eksempel Danmark) og motta sædinseminasjon fra anonym donor.

Det kreves et klart samboerforhold som peker på et trygt og stabilt samliv. Det brukes sæd av en ikke-anonym sæddonor etter kravet stilt i Norsk lovgivning. Donor forblir anonymt for paret men barnet har rett til kunnskap om donorens identitet når han eller hun fyller 18 år. Donor har ingen rett til å få vite noe om barnet og foreldrene, og har heller ingen forpliktelser for barnet.

Kilde: Ønskebarn.no, ivfsolo.no  

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer