<b>JEG INNRØMMER DET:</b> - Jeg har vært sint på barna, forteller Marte. Foto: Casakaos ©
JEG INNRØMMER DET: - Jeg har vært sint på barna, forteller Marte. Foto: Casakaos © Vis mer

En av fem norske foreldre blir alt for sint

Vi har vel alle vært sint på barna. Så sint at det bruser i magen, bobler i hodet og man får lyst til å kaste noe knusbart i veggen og legge barna ut på Finn.no med alt utstyr inkludert. Jeg har i hvert fall vært det. Mange ganger.

Blogginnlegget har tidligere blitt publisert på CasaKaos.

Noen ganger blir jeg så sint at jeg kaster kjøkkenkluten i oppvaskkummen og roper: «Nå får det jammen være nok!»

Jeg har vært så sint at jeg har marsjert ut på badet, smelt døra hardt igjen bak meg og skreket til meg selv i speilet.

Jeg har vært så sint at jeg har sagt ting som at «Nå er jeg så lei av hele deg. Kan du ikke bare gjøre som jeg sier!» med skikkelig, skikkelig sinnastemme.

Det har blitt en del tomme trusler også.

Jeg har truet med å stoppe bilen og sette av begge ungene i veikanten hvis de ikke slutter å krangle. Jeg har truet med å reise uten dem hvis de ikke kler på seg snart slik at vi kommer oss i barnehagen i tide. Og jeg har truet med å innkassere skiene deres hvis de ikke slutter å krangle om hvem som skal gå først i løypa.

Sinne er bra. Og jeg mener barn har godt av å se at mamma og pappa kan bli sint. Her hos oss er alle følelser tillatt, og både liten og stor har lov til å være både sur, sint, lei, trist, sjalu og frustrert. Akkurat som vi også er glade, tøysete, lekne, morsomme og tullete.

BARN HAR GODT AV Å SE AT MAMMA OG PAPPA HAR FØLELSER: Problemet oppstår når de voksne mister kontrollen. Foto: Casakaos ©
BARN HAR GODT AV Å SE AT MAMMA OG PAPPA HAR FØLELSER: Problemet oppstår når de voksne mister kontrollen. Foto: Casakaos © Vis mer

Problemet oppstår når kontrollen forsvinner

Vi er født med et bredt spekter av følelser, og jeg mener det bare er sunt å bruke dem alle sammen. Sinne er en normal følelse som alle har, og kan være en nødvendig markering av grenser for både voksne og barn. 

Problemet oppstår når de voksne blir så sint at de mister kontrollen. Når sinnet blir uforutsigbart.

Og det skjer faktisk med hele 20 prosent av oss. Det vil si at en av fem norske foreldre har et så stort problem med sinnemestring, at de skremmer barna sine.

Det er snakk om knuste telefoner, hull i gipsplater og kopper og glass som går i veggen.

Og dette er helt normale foreldre, som går på jobb, er pliktoppfyllende og som gjør så godt de kan. Foreldre som er opptatt av ikke å gjøre ting som skader barna.

De fleste av oss kjenner forskjell på normalt sinne og når vi har tråkket over streken. Og de fleste av oss får veldig dårlig samvittighet, blir skamfulle og føler stort ubehag når vi har gått for langt. Man er som regel klar over at man har et problem. Men det kan være vanskelig å gjøre noe med det. Terskelen for å ta kontakt med hjelpeapparatet er høy.

E-bok for sinnemestring

Nå har det kommet en gratis e-bok for sinnemestring rettet mot foreldre som ønsker å ta tak i problemet. 

Boken er utviklet av psykologspesialist Steinar Sunde ved familievernkontoret i Molde, med støtte fra Barne-, ungdom- og familiedirektoratet.

FORELDREVEILEDER PÅ IPAD Foto: Bufetat
FORELDREVEILEDER PÅ IPAD Foto: Bufetat Vis mer

E-boken er svært konkret og inneholder ti videosnutter som går gjennom ulike situasjoner og mestringsstrategier.

Ofte er det de samme teamene som går igjen og som utløser sinnet: Leggetid, mat, morgenstell, lekser og så videre. Alle som har barn kjenner igjen at det fort kan bli konflikt rundt disse situasjonene.

Boken er et verktøy til selvhjelp, der det skal være enkelt å komme i gang med øvelser. Målet er å kunne øve på å handle annerledes.

- Det står respekt av foreldre som ønsker å jobbe med seg selv for å bedre hverdagen til barna. Fra e-boken Foreldreveiledning i sinnemestring

Du kan lese mer om sinnemestring for foreldre her: littsint.no

Eboken er helt gratis og kan lastes ned på iBook i appstore eller her: Foreldreveileder i sinnemestring

Blir du sint på barna dine?

Se flere blogginnlegg av Marte på Casa Kaos.