Snusbruk gravide

En av fire fortsetter å snuse i graviditeten. Men Victoria klarte å slutte

- Jeg fant frem bilnøklene mine for å reise til butikken for å kjøpe snus, men bestemte meg for å ringe samboeren min først.

SNUSBRUK HOS GRAVIDE: De siste årene har vi sett at stadig flere kvinner begynner å snuse. En ny studie viser at mange ikke klarer å slutte idet de blir gravide. FOTO: NTB scanpix
SNUSBRUK HOS GRAVIDE: De siste årene har vi sett at stadig flere kvinner begynner å snuse. En ny studie viser at mange ikke klarer å slutte idet de blir gravide. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Victoria Bjørneseth (25) for tre år siden ventet sitt første barn, var avgjørelsen om å kutte ut snusen lett.

Men å slutte på dagen skulle allikevel vise seg å bli litt tyngre enn hun hadde forventet.

– I starten gikk det veldig bra, lysten var der men det var overkommelig. Men da jeg var cirka fire-fem måneder på vei fikk jeg kjempelyst på snus. Det var en veldig intens følelse som jeg ikke klarte å kontrollere, jeg tenkte bare på snus, sier hun.

Victoria forteller at kjæresten var en viktig og god støtte for henne når suget etter snus var som verst.

KLARTE Å SLUTTE: Til tross for at hun hadde brukt snus i åtte år, klarte Victoria å legge den bort under graviditeten. Hun innrømmer imidlertid at det krevde stor viljestyrke. FOTO: Privat
KLARTE Å SLUTTE: Til tross for at hun hadde brukt snus i åtte år, klarte Victoria å legge den bort under graviditeten. Hun innrømmer imidlertid at det krevde stor viljestyrke. FOTO: Privat Vis mer

– De gangene jeg ville ta en snus, pratet vi om det slik at han fikk tankene mine over på andre ting. Jeg husker en gang da han ikke var hjemme og trangen etter snus kom veldig sterkt. Jeg fant frem bilnøklene mine for å reise til butikken for å kjøpe snus, men bestemte meg for å ringe ham først.

– Han var like hjelpsom som alltid og tok seg tid til å prate meg ut av det. Han motiverte og roste meg med ord som «dette klarer du å stå imot, du er sterk nok!».

Vanskeligere enn mange tror

Med samboerens hjelp klarte Victoria å komme seg over kneika og brukte ikke snus under graviditeten. Hun tror også at det hadde vært vanskeligere å slutte dersom hun hadde tillatt seg selv å ta en snus nå og da.

Mange mener at en graviditet i seg selv bør være mer enn nok motivasjon for å kutte ut snusen, men Victoria har forståelse for at det ikke alltid er like enkelt.

– Vi er alle forskjellige og jeg tror det kan være veldig vanskelig for mange. I alle fall dersom det er ditt første barn og du ikke helt vet hva du går til. For meg var det vanskelig å få tilknytning til barnet i magen, det gikk ikke ordentlig opp for meg før jeg så fosteret på ultralyd og bevegelsene begynte. Hvis man ikke får den tilknytningen er det nok vanskeligere å legge bort snusen, sier hun.

En av fire klarte ikke slutte

De siste årene har vi sett at stadig flere kvinner begynner å snuse. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen som snuser daglig faktisk har doblet seg fra seks til 12 prosent de siste ti årene.

Snusbruken er spesielt høy blant unge kvinner og dette kan dessverre ikke bare få konsekvenser for dem selv. En ny studie fra Agder antyder nemlig at mange kvinner ikke klarer å kutte ut snusen idet de blir gravide.

Sørlandet sykehus har gjennom flere år innhentet tall om tobakksbruk blant gravide og nå har en forskergruppe sett nærmere på disse dataene.

Resultatet viser at selv om de fleste kvinnelige snusbrukere slutter under graviditeten, fortsetter en av fire å bruke snus.

Liv Grøtvedt hos Folkehelseinstituttet, en av forskerne bak undersøkelsen, er ikke overrasket over at såpass mange har vansker for å slutte med snus under graviditeten.

– Selv om tallet selvsagt er for høyt, vil jeg heller si at jeg er imponert over at tre av fire klarte å slutte! Nikotin er svært avhengighetsskapende og i løpet av et svangerskap kan det være mange faktorer som gjør det ekstra vanskelig å slutte.

– For mange er det jo en helt ny og uvant situasjon, og da kan man føle at nikotinen virker beroligende, sier hun.

Trolig enda flere på landsbasis

Undersøkelsen fra Agder viser at cirka to prosent av alle gravide brukte snus på slutten av svangerskapet.

Ifølge Grøtvedt kan det imidlertid være god grunn til å tro at dette tallet er enda høyere på landsbasis.

– Vi vet at gravide i Agder røyker mer enn snittet for hele landet. Tilsvarende tror vi derfor at snusbruken er høyere på landsbasis fordi snus ikke har overtatt for røyk like mye i Agder som i andre fylker.

– I fylker som Oslo, Viken og Trøndelag er det for eksempel flere unge kvinner som bruker snus og færre som røyker. Det er derfor sannsynlig å anta at tallet for snusbruk på slutten av svangerskapet kan være høyere for landet sett under ett, sier hun.

KAN VÆRE FLERE: Ifølge forsker Liv Grøtvedt er snusbruk mer utbredt blant unge kvinner i fylker som Oslo, Viken og Trøndelag. Det er derfor grunn å tro at antallet gravide som snuser kan være enda høyere på landsbasis. FOTO: Privat
KAN VÆRE FLERE: Ifølge forsker Liv Grøtvedt er snusbruk mer utbredt blant unge kvinner i fylker som Oslo, Viken og Trøndelag. Det er derfor grunn å tro at antallet gravide som snuser kan være enda høyere på landsbasis. FOTO: Privat Vis mer

Kanskje vanskeligere enn å slutte med røyk

Mens noen klarer å slutte på dagen, trenger mange mer tid. Grøtvedts råd til unge kvinner er derfor å slutte med snus i god tid før du planlegger å bli gravid.

– Sammenlignet med røyk er det kanskje vanskeligere å slutte med snus. Dette kommer av at snusen ofte gir høye nikotindoser og at du har den liggende lenge i munnen slik at du får en jevn tilførsel av nikotin.

– Blant de yngste, de mellom 16-24 år, brukte seks prosent snus i slutten av svangerskapet. Det kan skyldes at de yngste er mer sårbare og at det er ytre faktorer som gjør det ekstra vanskelig for dem å slutte, sier hun.

Grøtvedt tror også at noen kvinner undervurderer risikoen ved å bruke snus i svangerskapet.

– Vi har jo i mange år snakket om risikoen med å røyke under svangerskapet, men det har ikke vært like mye snakk om snusbruk. Men nå begynner vi å få stadig mer kunnskap om dette også. Helsemyndighetene hadde en kampanje om snusbruk i svangerskapet for et par år siden som nok var en vekker for mange, men risikofaktorene er kanskje allikevel ikke godt nok kjent.

Kan ha langsiktige konsekvenser for barnet

Ifølge Helsedirektoratet kan snusing i graviditeten ha flere negative effekter på fosteret. De råder derfor alle som snuser om å slutte under graviditeten og søke hjelp hos lege eller jordmor.

Spesialist i samfunnsmedisin Ellen Rygh forteller at rådene fra norske helsemyndigheter baserer seg på store svenske studier om snusbruk i svangerskapet.

– Snusbruk har vært mer utbredt der og de har derfor tall fra flere år tilbake. Det de har funnet ut er at snusbruk gir en økt risiko for dødfødsel, for tidlig fødsel og redusert fødselsvekt. Det finnes også noen andre konsekvenser som økt risiko for pustestopp etter fødselen og for at barnet får leppe-gane-spalte.

– Man har også begynt å forske på mer langsiktige konsekvenser for barnet. Nylig er det for eksempel påvist stivere blodkar hos fem år gamle barn, noe som kan tyde på at mors snusbruk kan gi barnet høyt blodtrykk og hjerte-kar problemer senere i livet. Det finnes også indisier på at nikotin, som jo finnes både i snus og røyketobakk, kan påvirke barnets lunge- og hjerneutvikling, sier hun.

FARLIGERE ENN MANGE TROR: Ifølge Ellen Rygh viser forskning at snusbruk i graviditeten også kan ha langsiktige konsekvenser for barnet. FOTO: Privat
FARLIGERE ENN MANGE TROR: Ifølge Ellen Rygh viser forskning at snusbruk i graviditeten også kan ha langsiktige konsekvenser for barnet. FOTO: Privat Vis mer

Blir fremstilt som mindre farlige enn det er

Ifølge Rygh, som også har jobbet med den nye undersøkelsen, gjenstår det fortsatt mye forskning for å kunne bevise hvor farlig snusbruk i graviditeten er for barnet.

Hun er imidlertid opptatt av føre-var-prinsippet om at man som gravid ikke bør innta noen stoffer som potensielt kan skade barnet.

Snus har blitt fremstilt som nokså ufarlig i forhold til sigaretter og man har sågar anbefalt at røykere går over til snus for å klare å slutte. Mange hevder at snus er et stoff som ikke medfører særlig farlige bivirkninger.

– Men de som hevder dette snakker mest om menn og tenker ikke på at unge kvinner som en gang skal bli gravide, også kan bli avhengige av snus, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer