Digitale verktøy styrer hverdagen til de aller fleste, gjerne i større grad enn man er klar over selv. Det er jo så befriende å la ungene sitte med iPaden, så kan man koble ut med sin egen iPhone og slippe alt mas. Men er det virkelig slik barna skal vokse opp?
Gro Skjelderup (37) var lei av at sønnene på åtte og ti år kranglet om iPaden, og at de aldri klarte å legge den bort når de skulle spise middag eller reise bort på besøk. «Bare litt til, mamma!» Høres det kjent ut?
– Jeg har regulert bruken, de har aldri hatt fri tilgang. Men iPaden styrte livene deres i altfor stor grad, og jeg brukte selv mye tid foran min skjerm.
En skitur i marka var siste dråpen for Guro. De satt på en hytte og spiste kokosboller – Guro kjente på hvor deilig det var å være på skitur med sønnene sine, men alt de brydde seg om, var hvem som kunne spille først når de kom hjem.
– Det var akkurat som om den skituren bare var noe de måtte igjennom før de kunne komme hjem og fortsette spillingen på iPaden. Det hjelper ikke å regulere bruken når den er en så stor del av livene deres – også når den ikke er i bruk. Derfor valgte jeg å selge den.
LES OGSÅ: Eksperter er bekymret for barnas bruk av digitale verktøy
Har fått en helt annen hverdag
Nyheten om at iPaden skulle selges, falt ikke i god jord hos August og Ludvig. De syntes at mamma var kjempeteit.

– De ble veldig sure, men vi har snakket mye om det, og jeg har prøvd å forklare grunnen til at jeg valgte å gjøre det. De har jo sett hvor frustrert jeg har blitt også. Det var en tilvenningsprosess, men etter et par uker merket jeg en stor endring, sier Guro.
Nå har Guro to sønner som er mer kreative – før visste de ikke hva de skulle finne på om de ikke fikk spille på iPaden. Nå tar de initiativ, er mye mer utendørs – helt frivillig – og de sovner lettere om kveldene.
For litt siden sa eldstemann: «Jeg tror jeg takker deg allerede, mamma, fordi jeg har det mye bedre nå. Jeg har fått fred oppi hodet mitt, det er ikke noe som hele tiden maser».
– Spillingen ville aldri ta slutt, for man kan få belønninger og kjøpe ting for å komme videre til neste nivå. Barn blir veldig fort hektet, og jeg tror at begge to hadde en form for avhengighet.
Noen mener at det er overdrevent å måtte gå så langt som å selge hele iPaden. Guro forklarer at alle barn er forskjellige, og at noen helt sikkert klarer å legge den fra seg. Men for deres familie, ble det et problem.
– Jeg er ikke en bedre forelder enn andre, og jeg vil ikke komme med pekefingeren og si hva jeg mener er det rette å gjøre. Jeg har selv brukt iPaden som barnevakt, og gått i de samme fellene selv, sier hun, og fortsetter:
– Da yngstemann ble introdusert for iPaden som treåring, puslet han puslespill med pekefingeren. Når jeg tenker tilbake, kan jeg ikke skjønne hvorfor, det er jo mye bedre å la han få utfordre motorikken ved å bruke hendene.
Les også: Eksperter er bekymret for barnas bruk av digitale verktøy
Fikk voldsom respons
Guro skrev et Facebook-innlegg etter at hun valgte å selge iPaden, fordi det har gått så bra for dem, og det har åpnet seg en helt ny verden for sønnene hennes. Innlegget fikk voldsom respons, og de aller fleste kom med positive tilbakemeldinger.
– Det er helt sikkert noen som er uenige med meg, men jeg tror ikke at de tør å si noe – det stikker nok litt dypt hos de fleste. Noen mener at teknologien er fremtiden, og at vi bare må akseptere det. Men jeg tror ikke at sønnene mine ikke vil klare seg i arbeidslivet, fordi iPaden er solgt.

Noen foreldre har spurt Guro om hvordan hun klarer det. Man må by på seg selv som forelder – ved å selge iPaden, har Guro også måttet legge bort sin skjerm.
– Jeg legger vekk mobilen fra jeg kommer hjem på ettermiddagen, til gutta sover. Istedenfor går vi turer, snakker sammen, leier en film, spiller spill, tegner eller noe annet. Det er så uendelig mye det går an å finne på, men man må ofre litt selv også, og være tilgjengelig.
Les også: PC, mobil, nettbrett: slik påvirker det synet ditt
– Det er vanskelig å være forelder i dag
Hver onsdag er August på teaterøving. Når de kommer dit, sitter alle foreldrene og venter på at barna deres skal bli ferdige med sin time – og mange av dem sitter med mobilen i hånda. Når barna kommer ut etter øvingen, prøver de å få kontakt med foreldrene, men får «bare vent litt, jeg skal bare bli ferdig» som respons.
– Barna er så oppglødde etter øvingen, og gleder seg til å fortelle om det til foreldrene, men så får de ikke engang øyekontakt. Dette har August også begynt å legge merke til. Derfor har jeg begynt å legge igjen mobilen i bilen, slik at han alltid møter blikket mitt når han kommer ut.
Både August og Ludvig har mobiltelefoner, men disse er uten internett og apper. Om litt over to år er eldstemann 13 år, noe som er den anbefalte aldersgrensen for sosiale medier Guro ser for seg at det blir vanskelig å holde igjen da.
– Jeg skal prøve å forberede han godt, og snakke om konsekvenser av bruken. Han går i femteklasse, og flere av medelevene bruker allerede Snapchat. Noen deler bilder som ikke skulle ha blitt delt, og han blir både redd og lei seg av å se det, sier hun og fortsetter:
– Det er vanskelig å være forelder i dag. Dagens barn vokser opp så fort! Jeg synes ikke at en 13-åring er stor nok til å forstå konsekvenser av egen atferd på nett, og vi har heller aldri hatt en tenåringsgenerasjon som er mer deprimert enn de er i dag. Det er noe å tenke på.
Les også: Studie: Barn som eier smarttelefoner og nettbrett har større risiko for å få hodelus

Barn opptil tre år trenger ikke digitale verktøy
Ifølge Melanie Ekholdt Huynh, barne- og ungdomspsykiater ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, er det i noen tilfeller nødvendig at foreldre regulerer tiden barna bruker på mobil og nettbrett.
– Barn opptil tre år trenger i utgangspunktet ikke digitale verktøy, men etter dette kan de sammen med foreldre begynne å utforske den digitale verdenen, en halv til én time per dag.
Ekholdt Huynh forklarer at det kan være vanskelig å finne frem til en fornuftig balanse.
– Digitale verktøy har nok blitt et slags nytt kjæledyr på godt og vondt, så her gjelder det at man sammen utforsker og prøver å finne noen nye "skikk og bruk"-regler.
Blir barna mindre kreative av å sitte foran skjermen?
Hva barna gjør på mobil/nettbrett kan variere i stor grad. Noen mener at barna blir mindre kreative, men det kan også være motsatt.
– Vi som foreldre kan tillate oss å være nysgjerrige på hva barna liker å pusle med på mobilen/nettbrettet. Avhengig av hva som er barnets favorittaktivitet på skjermen, kan det være mulig å inspirere til å være kreativ også utenfor skjermen, sier Ekholdt Huynh.
Det er ikke alltid barna er problemet heller, noen foreldre bruker altfor mye tid foran skjermen, istedenfor å vie sin fulle oppmerksomhet til barna.
– Vi som foreldre må dessverre selv prøve å gi slipp på våre digitale duppeditter/vaner i tiden vi har med våre barn. Vi må prøve å endre oss og gjøre slik våre foreldre gjorde det med oss.
LES OGSÅ: Vi er mer avhengig av mobilen enn noen gang, noe som går hardt utover konsentrasjonen
Innfør skjermfri tid ved måltider
I lang tid har vi i vestlig kultur hatt måltider som samlingspunkt for familien. Ekholdt Huynh foreslår at foreldre bør begynne å ha skjermfrie fellesmåltider, til alle måltider – ikke bare middagen.
– Neste steg er å insistere på skjermfri tid med barna den siste tiden/timen før legging. Der kan vi også bruke kunnskapen vi har i oss fra gamle dager, sier hun og legger til:
– Jeg tror at de aller fleste barn gjerne vil at foreldrene skal gi dem tid og oppmerksomhet. Unge vil nok gjerne ha friheten til å utforske den digitale verdenen, men de trenger også tryggheten og oppmerksomheten til foreldrene.
Ekholdt Huynh mener at vår nye digitale tid, har hjulpet henne til å sette enda mer pris på de små øyeblikkene, og hjulpet henne til å være tydelig på sine verdier. Hun prøver å forklare barna sine om hvilke drømmer hun har for familien, når hun setter grenser for dem.
– Det er ikke alltid det fører frem, men gradvis synes jeg at de tar innover seg at det er fordi jeg er glad i dem, og at jeg vil at de skal ha ansikt til ansikt-kontakt med meg. Vi som foreldre trenger jo også holde på med egne ting, det er bare fint at barna ser at alle trenger litt tid for seg selv. Men da bør barna på forhånd vite når vi trenger å ha vår digitale alenetid, slik at vi ikke bare «fader» unna.
LES OGSÅ: Psykolog: - Dette er det viktigste du kan gjøre for barnet ditt
LES OGSÅ: - Folk vet ikke hvor stor distanse mobilen skaper mellom oss