Mange barn er urolige over foreldrenes høye alkoholforbruk og dessverre er dette også en bekymring hos en del voksne barn.
Den norske HUNT-undersøkelsen viser nemlig at dagens eldre drikker mye mer enn generasjonene før dem, fra sent 90-tall til sent 2000-tall har personer over 60 år fordoblet alkoholinntaket sitt.
Tør ikke la besteforeldrene ha barna
Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye er tørrlagt alkoholiker og har tidligere fortalt åpent om hvordan alkoholen styrte livet hennes.
I dag jobber hun blant annet som rådgiver ved Dialog, et samtalesenter som drives av Diakonhjemmet. I arbeidet sitt møter hun både avhengige og pårørende til de som sliter med alkohol. Hun merker seg spesielt de voksne barna som ser sine eldre foreldre drikke for mye.
– Dette er en side som er veldig trist, da de voksne barna er ganske fortvilet og ikke helt vet hva de skal gjøre. En del foreldre drømmer om at barna deres skal få bli med besteforeldrene på hytta, men de tør ikke på grunn av besteforeldrenes drikking, sier hun.
– Det kan også være veldig vanskelig å se hvordan foreldrene dine eldes raskere fordi de drikker. Selv ser jeg nesten med en gang om noen drikker for mye, da alkohol setter preg på utseendet ditt relativt fort. Dersom du er i syttiårene og har drukket siden du var 30, vil det vises både på kropp, ansikt og væremåte. Pløsete ansikt, pistrete hår og rødsprengte øyne er klassiske tegn, men noen mister også spensten i kroppen og den positive energien du ønsker på dine eldre dager.

Eldre tåler alkohol dårligere
Generalsekretær Katrine Gaustad Pettersen i organisasjonen Av-og-til, synes utviklingen er urovekkende. Spesielt med tanke på at kroppen vår tåler alkohol dårligere jo eldre vi blir.
– Når vi blir eldre stiger promillen raskere og den varer lengre enn den gjorde da du var yngre. Har du i tillegg litt dårlig helse, er det enda viktigere å være oppmerksom på alkoholforbruket ditt. Hos eldre bruker kroppen lengre tid på å bryte ned medisiner og da er det fort gjort å få uheldige kombinasjoner. For eksempel at du drikker alkohol før sovemedisinen er helt ute av kroppen, slik at du får en dobbelt effekt, sier hun.
– Alkohol preger alle kroppens organer og kan gi masse ulike helseproblemer. Det gir økt fare for høyt blodtrykk, som igjen kan gjøre deg mer utsatt for hjertesykdommer og slag. I alkoholpåvirket tilstand sover du dessuten dårlig, noe som går ut over det våkne livet ditt. Det er også en dokumentert sammenheng mellom alkohol og psykiske lidelser som angst og depresjon.

Det første Mette gjør etter jobb, er å ta seg et glass vin
Tror alkohol er bra for helsen
Å streve med alkohol er ifølge Pettersen tabubelagt fordi det er et rusmiddel man oppfatter at alle andre behersker så bra. Det er derfor viktig at man tør å snakke om det innad i familien, selv om det kan være en samtale som en del kvier seg for å ta.
– Det er lett å havne i en slags omvendt foreldrerolle, hvor du blir den som skal passe på dine foreldre. Unngå å gå i angrep, forsøk heller å fokusere på at du er glad i den det gjelder, at du vil at vedkommende skal ha god helse og leve lenge. Du kan også fortelle hva alkoholen gjør med kropp og helse, da en del rett og slett ikke er klar over det, sier hun.
Studier viser nemlig at flere eldre fortsatt tror at man bør drikke litt alkohol for helsens skyld. Noe også forskningen en stund sa, men ifølge Pettersen har det de siste årene kommet mer og mer forskning som er tydelig på det motsatte.
– Mens ungdom drikker mye i helgene, drikker eldre oftere og mindre. Slik sett har mange eldre i utgangspunktet et drikkemønster som er bedre for kroppen, problemet er om det blir hver dag og mer enn et lite glass.
– Ett glass vin er for mange et ganske stort glass, som man fyller på underveis. Det kan være en farlig livsløgn i denne sammenhengen.

Drikker oftere og mer
Pettersen forteller at det økte alkoholinntaket blant eldre som regel starter en god stund før man når pensjonistalderen. 50-70 åringer drikker oftere og andelen som drikker mye er stor, sammenlignet med generasjonen før dem.
– Vi ser at de som er 50 år og eldre, har et alkoholkonsum som ligner mer på barna sine enn foreldrene før dem. Foreldrene til dagens besteforeldregenerasjon var mer forsiktige med alkoholen. Det var vanligere å invitere på hjemmebakte småkaker og kaffe, mens dagens 60-70 åringer like gjerne inviterer på et glass vin.
– I denne alderen har man gjerne store barn som har flyttet ut, mer fritid og færre forpliktelser. Samtidig er dette et tidspunkt i livet hvor mange har bedre råd. De reiser mer, tar det gode livet tilbake og prioriterer seg selv og det de har mest lyst til å gjøre. Mange i denne generasjonen drar ofte på storbyturer og tar med seg det kontinentale drikkemønsteret hjem igjen.
Gunn-Helen Øye tror at det hos noen også er et element av kjedsomhet inne i bildet.
– Du må ha et mål og mening med livet ditt. Hvis du er pensjonert og bare slenger hjemme fordi du ikke har noen interesser, er det lett å drikke mer. Dette så vi jo også i forbindelse med hjemmekontorperioden; når du er alene og bare går rundt hjemme, er det lett å ty til kartongen med vin som står på kjøkkenbenken.
– Da jeg drakk fant jeg ut at det var «smart» å kjøpe flere like vinkartonger, slik at jeg alltid kunne ha en stående på benken uten at kjæresten så at jeg hele tiden byttet den ut. Kartongvin gjør også at du drikker mer fordi du ikke tenker over hvor mye du drikker. Sammenlignet med en flaske vin, kan du med en vinkartong drikke mye mer før du tømmer den.

Derfor er det vanskelig for noen å bare ta én drink
Kan være vanskelig å oppdage
Mennesker som drikker mye, er ofte eksperter på å skjule drikkevanene sine for omverdenen. Noe som kan føre til at det også kan være vanskelig for voksne barn å oppdage at foreldrene deres har utviklet et problem.
– Typiske tegn kan være at en person alltid blir veldig beruset i selskaper, selv om personen egentlig ikke har drukket så mye. Det kan være en indikasjon på at vedkommende har drukket før hun kom. Andre tegn kan være personer som stadig avlyser avtaler fordi de er dårlige, eller at de unngår familiesammenkomster fordi de heller vil være hjemme og drikke, sier Øye.
Men hvor mye alkohol er egentlig for mye? Gunn-Helen Øye forteller at dette nok er det aller vanligste spørsmålet hun får i arbeidet sitt.
Dessverre er det vanskelig å gi et konkret svar, da det ikke finnes en klar grense for hva som er trygg mengde alkohol.
– Men dersom du drikker mer alkohol enn du hadde planlagt, er det en klar indikator på at du har et problem. Har du for eksempel bestemt deg for at du ikke skal drikke på hverdager, men sprekker allerede på tirsdag er det et klart faresignal. Eller om du bestemmer deg for å drikke to glass, men ender opp med å drikke en flaske. Dersom dette stadig gjentar seg, tyder mye på at du har et alkoholproblem, slår hun fast.
