Vis mer

En er ingen og to er ti – myte eller sannhet?

Mange foreldre blir "tatt på senga"

Publisert

- Én er som ingen og to er ti, stemmer ikke i vår familie, skriver bloggeren Monica Mo. Hun har en baby på 2 måneder, og et barn på to år.

 - Èn er ni, og to er ti sier jeg hver gang noen spør om hvordan det føles å være tobarnsmor. Babysjokket kom med nummer èn, nå vet jeg jo tross alt hva dette dreier seg om. Det føles mer som å være fabrikkarbeider. På samlebånd. Når èn aktivitet settes i gang, gjør vi dobbelt. En bleie, to bleier, én pysj, to pysjer. Det funker overraskende bra på dagtid. Nettene derimot; skrekk og gru!

Hvor ble det av nattesøvnen?

- Det er mulig jeg krisemaksimerer, men hun sover jo for faen ikke. Hun bare spiser. Monica Mo

Monica bekrefter at søvn er et tema.
- I og med at nummer èn aldri lærte seg å sove natten igjennom i egen seng, kommer han fortsatt sutrende inn i dobbeltsenga en gang mellom 23 og 02.00. Omtrent når vi legger oss med andre ord. Nummer to; babyen, har forsåvidt måttet takle alenetilværelsen i kurven sin, avbrutt av litt amming, for så bli lagt tilbake. 

Monika forteller at det har fungert fint inntil den siste uka, som hun tror må være en økeuke, muligens en økemåned eller - skrekk og gru - et økeår!

- Det er mulig jeg krisemaksimerer, men hun sover jo for faen ikke. Hun bare spiser. Eller rettere sagt: hun sover BARE når hun spiser. Hekter jeg henne av puppen, så våkner hun. What to do? Smokk? Nei, hun nekter. Selv ikke natursutten. Disse dagene er jeg med andre ord pupp. Bare pupp. Hele kroppen føles som en gigantisk slingrende pupp.

LES OGSÅ: Blir jeg like glad i nummer to?


Umulig å forhindre alle store og små «katastofer»

- Det er absolutt noe i utsagnet, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen. 
- Det handler først og fremst om at barn er uforutsigbare, og når du har to eller flere små øker antall uforutsigbare hendelser, sier hun.

BARNEPSYKOLOG ELISABETH GERHARDSEN: Foto: Inger Marie Grini
BARNEPSYKOLOG ELISABETH GERHARDSEN: Foto: Inger Marie Grini Vis mer

Her er et eksempel som Gerhardsen viser til:

- Du har akkurat fått bleia av babyen i det storesøster fortvilet roper bak trappegrinda at hun må tisse. Du tar den nakne babyen på armen, løper ut i gangen for å åpne grinda. Du rekker det så vidt før den eldste tisser på seg, men babyen reagerer på den kjølige lufta og tisser en stråle som treffer både storesøster og en gardin. Samtidig ringer telefonen du har ventet på…

Gerhardsen forteller at det i stor grad handler om praktiske utfordringer.

- Du vil også oppleve at du ikke kan forhindre store og små "katastrofer" fordi du er opptatt med ett barn når det andre hadde trengt rask hjelp, eller å bli stoppet. Typisk er at du sitter dypt nedi sofaen og ammer babyen i det den eldste klatrer opp på en vaklevoren stol, eller akkurat har fått det ene barnet til å sovne i det den andre brøler opp i fortvilelse over å holde på å tisse på seg, sier hun. 

Barnepsykologen mener at planlegging og evne til å forutsi hva som kan skje med hvert av barna når du blir opptatt med det ene, er en nøkkel. 

LES OGSÅ: Mine foreldres feil ble min lærdom


Foreldre blir overrasket

- I mitt arbeide som råd og veileder til småbarnsfamilier så opplever jeg at det er mange som sier at de ble tatt litt på sengen når de fikk nummer to, forteller barnevernspedagog Nina Stanghov Ulstein fra Lykkligbarndom.no

NINA STANGHOV ULSTEIN. Foto: Lykklig Barndom
NINA STANGHOV ULSTEIN. Foto: Lykklig Barndom Vis mer

Utsagnet ”en er ingen og to er ti” hører hun ganske ofte. 

- Dette skyldes nok flere ting, jeg ser bla ofte at de som kommer fra en storfamilie hvor de har vokst opp med mange søsken selv ofte har mer realistiske forventinger enn de som for eksempel er enebarn. Dette varierer selvfølgelig fra foreldre til foreldre, men våre erfaringsgrunnlag har nok noe å si, som med alt annet her i livet. 

Stanghov Ulstein sir også at det har mye å si hvor tett barna kommer. 

- Tilbakemeldingene jeg får er at hvor tettere barna kommer, jo mer krevende er det. Ikke sjeldent får jeg høre ”jeg skal aldri ha to bleiebarn igjen”. Det mange foreldre sier er at de er overrasket over hvor liten tid de får til barn nummer to den første tiden. Med førstefødte kunne de sove lenge om morgenen med babyen i sengen og bare kose seg med babyen og ta livet helt med ro resten av dagen. Når nummer to kommer så må de stå opp om morgenen for å levere førstefødte i barnehagen eller på skolen, de må forberede matpakke, vaske skitne klær etter barnehage/skole og hente og kjøre hos venner og fritidsaktiviteter. Livet dreier seg rett og slett ikke bare om å kose seg med den lille babyen lenger, sier hun.

LES OGSÅ: Mamma og pappa - likeverdige foreldre?


Slik tar du grep

Hvis man føler hverdagen har blitt kaotisk, kan rådet være å lage gode systemer, mener barnevernspedagogen.


Andre faktorer enn antall barn

Helsesøster Karina Flem Barexstein, ekspert på lommelegen.no  forteller at tilbakemeldingen fra andregangsforeldre er oftest at det er mye mer hektisk, men dette er de gjerne forberedt på. 

- Enkelte blir nok "tatt litt på senga" over hvor hektisk tilværelsen med små barn kan være, men det er ikke antall barn som avgjør hvor hektisk det oppleves å være foreldre. Jeg tenker at andre faktorer er mye viktigere for hvordan foreldre opplever det å være mamma og pappa, enten det er til 1, 2 eller 3 barn.  Babyer er veldig ulike, noen sover og spiser for det meste de første månedene, andre er veldig urolige og må bæres og koses med masse. For enkelte familier kan det bli både lite og urolig søvn over lang tid, sier hun.

Hun påpeker også at foreldre er ulike, og takler lite søvn ulikt. 
- Faktorer som et sterkt og godt parforhold gjør at man står mye bedre i situasjoner med krevende babyer, lite søvn, mye uro og babygråt. Andre ting, som økonomi, jobb, venner, familie  og helse er mye viktigere for hvordan man håndterer stress og opplever livet og hverdagen  - enn om man har ett eller to barn. Ikke minst er det viktig om man i det hele tatt er en eller to foreldre som er tilstede for barnet eller barna, sier helsesøsteren. 

LES OGSÅ: Sexlivet etter fødselen

Husk å være kjærester

Hennes beste råd er å ikke være selvutslettende i foreldrerollen.
- Svelg stoltheten iblant og spør mor, far,  svigermor eller et søsken om litt pass en gang iblant, om du kjenner det hadde gjort godt.  Det kan være en god investering. Husk også å være kjærester etter hvert. Vi blir med glede, forventning og engasjement sugd inn i foreldrerollen og iblant kan det være vanskelig å se seg selv annerledes enn som en omsorgsperson, en definerer seg som mamma og som pappa. Prioriter parforholdet etter hvert også. Kjenn etter hva som fyller parforholdet med energi, en kino, en spasertur, en god middag. Og jeg tror det er viktig å ikke ha for høye forventninger til hva en skal rekke over som småbarnsforeldre. Høye forventninger gir stor fallhøyde. 

Sagt på Facebook:

Her er noen av svarene vi fikk, da vi spurte Mammanetts tilhengere på Facebook hva de mente om utsagnet "en er en, og to er ti":

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer