BARNET SOM ALDRI BLE FØDT: Dette bildet har gått verden rundt etter at Victoria Doyle postet det på sosiale medier. Bildet viser fotografens tre barn (f.v.) Jenson, Blake og Darcy. Skyggen som holder Jenson i hånda symboliserer det første barnet hun mistet. Foto: Victoria Doyle/Blue Bean photography
BARNET SOM ALDRI BLE FØDT: Dette bildet har gått verden rundt etter at Victoria Doyle postet det på sosiale medier. Bildet viser fotografens tre barn (f.v.) Jenson, Blake og Darcy. Skyggen som holder Jenson i hånda symboliserer det første barnet hun mistet. Foto: Victoria Doyle/Blue Bean photography Vis mer

En mors hyllest til barnet hun mistet

Fotograf Victoria Doyle (36) fotograferte sine tre barn sammen med skyggen at det som skulle vært en storebror eller storesøster.

Publisert

Den britiske fotografen Victoria Doyle (36) jobber som baby- og spedbarnsfotograf, og har fotografert flere hundre britiske babyer. Nå har et bilde hun tok av sine tre egne barn i fjor vakt stor oppsikt i hjemlandet. Bildet viser barna Darcy (8), Jenson (5) og Blake (2) på tur i skogen en høstdag hjemme i England.

Sammen med de tre barna sine har Doyle lagt inn en skygge av et fjerde barn, som holder Jenson i hånda. Bildet er mammaens hyllest til det første barnet hun mistet i 2006.

Da Victoria Doyle så sitt eget fotografi for første gang slo det henne at det så ut som om eldstesønnen Darcy holdt noen i hånda på bildet. Den gang tenkte hun ikke mer over det. Etter et års tid tok hun det fram igjen og satte inn et fjerde barn som en skygge i bildet, hånd i hånd med Jenson. 

FOTOGRAF: Victoria Doyle jobber som spedbarnsfotografert, og har fotografert mange hundre babyer. Selv har hun mistet åtte barn. Foto: Victoria Doyle/Blue Bean Photography
FOTOGRAF: Victoria Doyle jobber som spedbarnsfotografert, og har fotografert mange hundre babyer. Selv har hun mistet åtte barn. Foto: Victoria Doyle/Blue Bean Photography Vis mer

LES OGSÅ: Sorg etter spontanabort

Satte fokus på spontanabort

I oktober postet hun bildet på Facebook, under den britiske “baby loss awareness week” – en uke med fokus på foreldre som har mistet barn. Sammen med bildet fortalte hun om sin egen opplevelse da hun mistet sitt første barn. Og hvordan hun opplevde det samme hele ni ganger.  

 “Selv om det er ni år siden, føler jeg fortsatt en klump i halsen og et stikk i hjertet hver gang jeg tenker på det. Etter dette gikk jeg gjennom åtte spontananborter til, og heldigvis har jeg født tre fantastiske, sunne barn, men den første aborten var alltid den tøffeste. Noen ganger lurer jeg hvor annerledes livet kunne ha vært”.

Responsen var overveldende, og kvinner som har opplevd det samme som Doyle tok kontakt. De ønsket seg et liknende bilde av egen familie. 

- Jeg har fått melding fra mange andre mødre som forteller at de har vært gjennom det samme, og at de elsker portrettet. Det er helt utrolig at så mange har sett det, sier Doyle til Daily Mail. 

LES OGSÅ: Forløpet til spontanabort

Mange kjente seg igjen

Med bildet ønsket hun å gjenskape en situasjon alle som har mistet et barn kan kjenne seg igjen i – nemlig tankene på det barnet som aldri ble og som man aldri fikk møte. Og tilbakemeldingene hun har fått, de aller fleste positive, viser at mange kjenner seg igjen i bildet.

- Jeg har flere venner som har spontanabortert, og de har følt at verden ramlet sammen rundt dem. De satt der med knuste hjerter, så spurte de meg: “Hvordan har du klart det ni ganger?” Da svarer jeg: “Tro meg, det blir bedre”, forteller Doyle til den britiske avisen Daily Mail.

Det første barnet Victoria mistet led av Edwards syndrom, eller trisomi 18, et syndrom som gjør at barnet vokser svært sakte, og noen ganger dør før fødselen.  Barnet døde i mors liv da det var fire måneder gammel. Det tok tre år før Doyle fikk sitt første barn, datteren Darcy. 

LES OGSÅ: Ole har diagnosen Trisomi 18 

Svært vanlig

Svært mange kvinner opplever spontanabort, og så mange som et av fire eller fem svangerskap ender i abort. 80 prosent av alle spontanaborter skjer i løpet av svangerskapets første tolv uker. Hvert år behandles rundt 10000 norske kvinner sykehusbehandling for spontanabort.

Psykiater Anne Nordal Broen har forsket på kvinners reaksjoner etter abort. 

- Jeg tror ingen glemmer en spontanabort, selv om det blir mindre smertefullt å tenke på det ettersom årene går. De fleste vil nok huske det med vemod, men etter noen år blir det en integrert del av livet, sier Nordal Broen. 

I sin doktorgrad dybdeintervjuet hun 120 kvinner som hadde opplevd abort, 40 av dem hadde opplevd ufrivillig spontanabort. Den andre halvparten hadde gjennomført en provosert abort. Hun møtte alle kvinnene ti dager etter, et halvt år etter, to år etter og fem år etter hendelsen.

LES OGSÅ: Spontanabort 
 
FORSKET PÅ ABORT: Forsker og psykiater Anne Nordal Broen intervjuet 40 kvinner som hadde spontanabortert, og fant både sjokk og traumer hos kvinnene. Foto: Janne Møller-Hansen/VG
FORSKET PÅ ABORT: Forsker og psykiater Anne Nordal Broen intervjuet 40 kvinner som hadde spontanabortert, og fant både sjokk og traumer hos kvinnene. Foto: Janne Møller-Hansen/VG Vis mer

Sjokk- og sorgreaksjoner

-De som opplevde en spontanabort var preget av både sjokk og sorg. Flere av dem fikk traumereaksjoner i ettertid der de så for seg hendelsesforløpet, blodet, sykehusoppholdet, det gikk som en film i hodet, forteller hun.

Sjokket avtok gradvis. Og, forskningsmaterialet viser det samme som Victoria Doyle sier: Det blir bedre etter hvert.

- De som spontanaborterte reagerte sterkest med en gang. Sjokket satt fortsatt igjen etter et halvt år, men etter to år viste testene at de fleste var tilbake til normalen igjen.

I tillegg til sjokket kom både sorg og savn. Flere opplevde også både skyldfølelse og frykt for at de hadde gjort noe galt. Flere fortalte at de følte skyld og var redde for at de hadde gjort noe galt. Mange av kvinnene fortalte også om en følelse av å mislykkes, og en følelse av å ikke være “ordentlige” kvinner. 

De fleste av kvinnene Nordal Broen møtte fikk barn etter spontanaborten, og opplevde da at det ble letter å legge spontanaborten bak seg. Det ble mye vanskeligere for de som ikke fikk egne barn.

-Vi så at mange klarte å legge spontanaborten bak seg hvis de fikk barn kort tid etterpå. Hvis de ikke fikk det ble det gjerne en trist rekke av mislykkede svangerskap, fulgt av sorg og nederlagsfølelse. De få som ikke har fått barn etterpå, de har det vondt. Det var en i utvalget mitt som fortsatt hadde traumer fem år etterpå, forteller forskeren.

LES OGSÅ: Blødning i svangerskapet

-Fortsatt tabu

Selv om svært mange opplever spontanabort mener Nordal Brun det fortsatt er tabu å snakke om.

- Det er nok ikke så mye tabu som det er rundt fremprovosert abort, men det er jo ikke et hyggelig samtaleevne. Det kvinnene jeg intervjuet opplevde var at når de fortalte slekt og venner om hva som hadde skjedd, så fortalte flere at de hadde opplevd det samme. De opplevde mye trøst og omsorg, og følte at de fikk både grått og snakket om det. Det var verre for de som hadde gjennomført fremprovosert abort. 

ÅPEN DRONNING: Dronning Sonja har fortalt åpent om egne spontanaborter Foto: NTB Scanpix/Varfjell, Fredrik
ÅPEN DRONNING: Dronning Sonja har fortalt åpent om egne spontanaborter Foto: NTB Scanpix/Varfjell, Fredrik Vis mer

Psykiateren ønsker seg større åpenhet om spontanabort, og tror mange ikke vet hvor vanlig det er.  

- Jeg tror mange ikke snakker om det fordi det gjør vondt. En spontanbort er en smertefull og vond hendelse. Man tror man skal ha barn, så ender det med smerter, sjokk og sorg. Det er vanskelige ting å snakke om.

For noen år siden fortalte dronning Sonja i en biografi at hun selv hadde opplevd et par spontanaborter.

- Hun fortalte åpent om hvor leit og vondt og trist det var. Det synes jeg var fint, særlig siden dette ikke er så vanlig å snakke om. Dette skjer veldig ofte, i 20-25 prosent av alle svangerskap, og det er viktig med litt mer folkeopplysning, sier psykiater Anne Nordal Broen. 

Kilder: Daily Mail, helsenorge.no, sinnetshelse.no, psykiater Anne Nordal Broen 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer