UNG OG GRAVID: Slik prater du med tenåringen din om det.  Foto: Science Photo Library
UNG OG GRAVID: Slik prater du med tenåringen din om det. Foto: Science Photo Library Vis mer

Graviditet

- En slik situasjon setter i gang sterke følelser

Antall unge gravide går ned, ifølge Folkehelseinstituttet. Men om din mindreårige datter blir gravid er det flere valg som må taes, sier ekspert.

Som foreldre ønsker vi alltid det beste for barna våre. Vi ser dem vokse opp og bli egne individer, men det er likevel viktig for oss å vite at de har det bra og tar relativt kloke valg.

Så hva skjer når tenåringsdatteren din kommer hjem og forteller at hun er gravid? 

Antall tenåringer som får barn synker gradvis, skal vi tro tall fra Medisinsk fødselregister. De opplyser at det i 2015 var 123 jenter under sytten år som fødte et barn. Til sammenligning var det 256 jenter i samme alder som fødte i 2010. (Psst: 15 tidlige symptom på graviditet)

Familieterapeut Bianca Schmidt forklarer at en slik situasjon er veldig komplisert, og forskjellig fra familie til familie. 

- Tenåringsperioden er perioden vi er i ferd med å bli voksne. Vi skal løsrives fra mors og fars omsorg, og de skal begynne å gi slipp på foreldrerollen og la barna stå på egne ben. Dette gjør vi alle på våre unike måter og på litt ulike tider, sier hun til KK.no. 

Det gjør også at det er stor forskjell på tenåringene, understreker Schmidt. Noen bruker lang tid på å vokse opp, mens andre gjør det tidlig. 

- På samme måte vil noen foreldre være i stand til å gi slipp på barna, mens andre klamrer seg fast til dem. Når det da skjer at tenåringen bli gravid, settes det i gang veldig mye for alle parter. 

Schmidt forklarer at det så kommer flere faser dere må gjennom som familie. Den første er nok den viktigste, men likevel den fasen som har mest tidspress; å beholde eller ikke beholde. 

LES OGSÅ: Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel 

DET VANSKELIGE VALGET: Det første valget som taes er om tenåringen skal beholde eller ikke beholde barnet.  Foto: Shutterstock / Pressmaster
DET VANSKELIGE VALGET: Det første valget som taes er om tenåringen skal beholde eller ikke beholde barnet. Foto: Shutterstock / Pressmaster Vis mer

- Her er det også forskjeller som spiller inn. Noen mener det er et liv inne i magen, mens andre mener at det er en celleklump i starten. Valgene og mulighetene blir høyst forskjellig basert på dine verdier og holdninger rundt abort. At foreldre skal gi råd om å ta abort eller ikke er et dyptgående og komplisert spørsmål, og kan også gjøre ting mer komplisert dersom foreldrene og tenåringen ikke har samme holdning til dette. 

Hun understreker at en gravid jente på femten eller seksten år ikke er myndig enda, men at det å tvinge noen til å ta abort er et overgrep. Likevel har nok sjelden en tenåring oversikt over hvor stort livsvalg det er å få barn, mener terapeuten. (Psst: I disse tilfellene får du ta abort etter uke 12!)

- En slik situasjon setter i gang så sterke følelser at foreldrene klarer nok ikke å holde seg helt nøytrale. Likevel skal de jo også lære seg å gi slipp på foreldreansvaret, sier Schmidt, og understreker at partene, både foreldre og tenåringen, sjeldent er klare for en sånn situasjon;

- Om man noen gang skal vurdere familieterapi er dette den gangen. Det er nok veldig klokt å få litt støtte å hjelp i denne situasjonen.

Ifølge Folkehelseinstituttets Medisinsk Fødselsregister og Abortregister har også svangerskapsavbrudd hos kvinner under 20 år gått ned de siste syv årene. I 2010 ble det utført totalt 2209 aborter, og etter det fulgte en jevn nedgang. I fjor var det 1199 kvinner under 20 år som tok abort. 

LES OGSÅ: Så mange tar abort i Norge

Tenåringen beholder - hva nå? 

Dersom tenåringen beholder barnet kommer dere til neste fase. Først og fremst understreker Schmidt at det er stor forskjell på å fødes inn i et nettverk der det er hjelp og støtte å få eller ikke

- I tillegg har foreldrene kanskje sine egne ideer, og jeg tror at svært få tenåringer forstår hvor mye arbeid det er. Foreldrene har heller ikke sett tenåringen bli voksen, og vet derfor ikke om hun er i stand til å klare denne oppgaven, sier terapeuten. 

Det er altså mange sider man må vurdere, og det gjør situasjonen usikker og komplisert. 

- Hvis tenåringen velger å beholde barnet blir det ofte et storfamiliebarn. Altså at barnet delvis blir oppdratt av foreldrene til tenåringene. Dette kan være både foreldrene til jentas foreldre, men også pappaens foreldre. 

Schmidt sier at dette kan være en veldig fin ordning for noen familier. Andre har ikke denne muligheten, grunnet livssituasjon, vanskelige relasjoner, helse eller annet.

- Tenåringsfasen handler om å bryte ut fra det å være barn til å finne sitt eget ståsted, og vokse over i en voksen rolle. Noen tenåringer overromantiserer det å få barn, så da kan det være en nødvendig løsning å få mye hjelp fra foreldrene. Andre tenåringer klarer å vokse inn i foreldrerollen og klarer å ta mer og mer ansvar.

Familieterapeut Thomas Winther mener det absolutt ikke trenger å være en situasjon som er dømt til å mislykkes selv om foreldrene er unge. 

- Det beste er hvis foreldrene til begge tenåringene kan samarbeide. At de kan sette seg ned med dem og skissere opp forskjellige løsninger så konstruktivt som mulig, uten å være fordomsfulle, sier han til KK.no. 

Han understreker at det ikke er lenge siden at tenårene var gjennomsnittlig alder for førstegangsfødende, og at det fremdeles er slik i mange land. 

- Selv om de er unge er det ikke sagt at det må mislykkes, selv om det er i dagens vestlige samfunnsnorm. 

LES OGSÅ: De vanligste plagene hos gravide 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: