Endometriose: - Jeg følte jeg ikke ble trodd

Endometriosen har gitt Jamie Yvonne mange utfordringer. Verst var frykten for ikke å bli gravid

GIR ENDOMETRIOSE ET ANSIKT:Jamie Yvonne ønsker at flere skal vite om denne sykdommen. Foto: privat
GIR ENDOMETRIOSE ET ANSIKT:Jamie Yvonne ønsker at flere skal vite om denne sykdommen. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første gang hun fikk sterke smerter og blødninger var hun 13 år. Hun hadde akkurat fått mensen og hadde jo egentlig ingen formening om hvor mye det var vanlig å blø, eller hvor vondt det skulle være. 

Gjennom ungdomsårene ble smertene og blødningene bare verre.

Belastende sykdom

- Jeg kunne være sengeliggende i over en uke hver gang jeg hadde mensen. Og senere i voksen alder var jeg også ofte sykemeldt 2-3 uker hver måned på grunn av dette, forteller Jamie Yvonne Engen (28) 

Hun fant selv ut hva som feilte henne ved en tilfeldighet da hun var 15 år og leste en kjærlighetsroman. Det handlet om en kvinne som ikke ble gravid. Hovedpersonen i romanen hadde sterke smerter – symptomer Jamie Yvonne kjente umiddelbart igjen. I boken ble denne kvinnen lagt inn på sykehus, og fikk diagnosen endometriose. 

- Der og da gikk det opp et lys for meg. Jeg hadde aldri hørt om endometriose tidligere, men dette hørtes akkurat ut som det jeg slet med, og jeg ba helsepersonell å sjekke om jeg hadde det. Men jeg ble ikke hørt og ble ikke henvist gynekolog før flere år senere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer