Endometriose: - Jeg følte jeg ikke ble trodd

Endometriosen har gitt Jamie Yvonne mange utfordringer. Verst var frykten for ikke å bli gravid

GIR ENDOMETRIOSE ET ANSIKT:Jamie Yvonne ønsker at flere skal vite om denne sykdommen. Foto: privat
GIR ENDOMETRIOSE ET ANSIKT:Jamie Yvonne ønsker at flere skal vite om denne sykdommen. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Første gang hun fikk sterke smerter og blødninger var hun 13 år. Hun hadde akkurat fått mensen og hadde jo egentlig ingen formening om hvor mye det var vanlig å blø, eller hvor vondt det skulle være. 

Gjennom ungdomsårene ble smertene og blødningene bare verre.

Belastende sykdom

- Jeg kunne være sengeliggende i over en uke hver gang jeg hadde mensen. Og senere i voksen alder var jeg også ofte sykemeldt 2-3 uker hver måned på grunn av dette, forteller Jamie Yvonne Engen (28) 

Hun fant selv ut hva som feilte henne ved en tilfeldighet da hun var 15 år og leste en kjærlighetsroman. Det handlet om en kvinne som ikke ble gravid. Hovedpersonen i romanen hadde sterke smerter – symptomer Jamie Yvonne kjente umiddelbart igjen. I boken ble denne kvinnen lagt inn på sykehus, og fikk diagnosen endometriose. 

- Der og da gikk det opp et lys for meg. Jeg hadde aldri hørt om endometriose tidligere, men dette hørtes akkurat ut som det jeg slet med, og jeg ba helsepersonell å sjekke om jeg hadde det. Men jeg ble ikke hørt og ble ikke henvist gynekolog før flere år senere.

FORUM: Vi med endometriose

Tøft å ikke bli trodd

Hun forteller at ungdomsårene var ganske belastende på grunn av sykdommen og fordi hun hadde så store mensblødninger.

- Jeg kunne bruke den største OB’en eller største nattbindet å oppdrive, likevel blødde jeg stadig gjennom. Måtte gjerne skifte åtte ganger hver dag. Jeg så mine venninner ha et helt annet forhold til mensen. Jeg ble depressiv og usosial. Ingen av venninnene mine kunne tro at det var så vondt å ha mensen som jeg forklarte, og ingen forstod egentlig hvordan jeg hadde det.

Det var tøft for Jamie Yvonne å stadig oppleve at ingen forsto og å få en følelse av å ikke bli trodd.

- Jeg opplevde også at lærere stilte seg tvilsom til mine smerter. Noen ganger var det så tøft at jeg lå på gulvet i fosterstilling og grein. De trodde jeg laget skuespill, bare for å få dra hjem. Det var veldig tøft å oppleve. Jeg ønsket jo bare å være selvstendig og klare meg selv, men smertene gjorde det umulig.

P-PILLER: Enkelte p-piller kan hjelpe for endometriose Foto: NTB scanpix
P-PILLER: Enkelte p-piller kan hjelpe for endometriose Foto: NTB scanpix Vis mer

P-pille hjalp mot smertene

Da hun var 22 år gammel ville en lege at hun skulle forsøke en type p-pille. Han mente symptomene til Jamie Yvonne kunne være tegn på endometriose, og hvis p-pillen ga henne mindre plager, kunne det ytterligere styrke mistanken. Og det viste ganske raskt å hjelpe henne.

Smertene ble borte, og menstruasjonen kom mer regelmessig de neste årene uten store plager.

Hvordan påvirker langvarig p-pillebruk fruktbarheten?

Fakta: Dette er endometriose

Endometriet er det vevet som kler innsiden av livmoren. I takt med hormonelle forandringer i løpet av menstruasjonssyklus, blir dette vevet tykkere, og blir støtt ut ved selve menstruasjonen.

Endometriose er en tilstand der endometrievev ligger feilplassert på andre steder i kroppen enn i livmoren, vanligvis på forskjellige steder i bukhulen, men kan i sjeldnere tilfeller finnes på helt andre steder i kroppen slik som i lungene. Vevet blir på samme måte som endometriet i livmoren stimulert av hormonendringer, og vokser og kan blø. Dette kan igjen føre til opphopning av arrvev. Både blødning og arrvev kan gi opphav til smerter.
Kilde: Lommelegen.no 


10% av kvinner i fruktbar alder kan ha endometrise

Mette Haase Moen professor emerita ved NTNU og og gynekolog
ved St. Olavs Hospital forteller at det på verdensbasis er cirka 10% av kvinner i fruktbar alder har endometriose.

Mette Haase Moen professor emerita ved NTNU og og gynekolog
ved St. Olavs Hospital Foto: privat
Mette Haase Moen professor emerita ved NTNU og og gynekolog ved St. Olavs Hospital Foto: privat Vis mer

-  Norske undersøkelser fra 80-90 tallet viste at 2-3% av kvinner hadde vært behandlet for endometriose, mens cirka 20 % hadde endometriose uten å ha symptomer av tilstanden. Det er i Norge som andre steder i verden vist at det er en arvelig risiko, og at en lang periode uten graviditet er en risikofaktor, forteller hun.

Sterke menssmerter kan være endometriose

Vanlige symptomer på endometriose

- Smerter ved menstruasjon eller eventuelt dagen før er vanlige symptomer ved endometriose. Også eggløsningsmerter kan være en del av symptombildet.

- Noen opplever også smerter ved samleie, eventuelt bare i tiden før menstruasjon. Mange kan også oppleve problemer med å bli gravide – 1/3 av dem med diagnosen sliter med dette, sier Moen.

Ved sjeldnere former for endometriose kan det også være symptomer fra urinveier eller tarm. Og smertene kan medføre tretthet, såkalt 'fatigue'.

- Store og rikelige blødninger er i seg selv ikke tegn på endometriose, men det øker risiko for endometriose, sier gynekologen.

Ufrivillig barnløs i fire år

I 2011 ønsket Jamie Yvonne og forloveden seg barn. De fikk vite at endometriosen kunne gjøre det vanskeligere å få barn.

Hun sluttet med p-pillen, og året etter gjennomgikk hun en kikkhullsoperasjon. Operasjonen i seg selv hjalp, og Jamie Yvonne forteller at hun følte seg helt fantastisk de neste seks månedene. Men gravid ble hun ikke. Fire år gikk og frustrasjonen økte.

- Det har vært rent helvete å ønske seg så sterkt i så mange år å få sitt eget barn. Jeg husker var 100% klar for å få barn, vi prøvde og prøvde, men årene gikk og alle rundt oss bare poppet ut den ene etter andre ungen. 

- Det var helt jævlig følelse å føle seg så hjelpeløs og så lite fruktbar, følte meg ikke som en kvinne lenger! Jeg gråt hver dag og drømte om hvor fint det ville være å høre hjerteslagene fra ønskebarnet, kjenne sparkene og oppleve at det vokste et liv i henne.
Hun forteller at hun denne perioden ikke opplevde å få god hjelp fra legene – uansett hvor mye hun ringte og maste. 

Åtte vanlige grunner til at dere ikke blir gravide

BEVISET PÅ AT DET LYKTES TIL SLUTT: Ultralydbilde av Jamie Yvonne sin baby, 20 uker. Foto: privat
BEVISET PÅ AT DET LYKTES TIL SLUTT: Ultralydbilde av Jamie Yvonne sin baby, 20 uker. Foto: privat Vis mer

IVF-behandling

I 2015 – fire år etter de begynte å prøve å bli gravide – kom vendepunktet. Etter ny utredning av paret ble det bestemt at de skulle gjennomgå IVF- behandling.

Jamie Yvonne var klar over at reisen de nå startet på kunne bli lang. Mange går gjennom mange prøverørsforsøk før graviditeten er et faktum. Noen lykkes aldri.

- Jeg tenkte likevel at livet er for kort til å skal gi opp sin største og sterkeste drøm. Jeg ønsket meg ett barn med mannen, så jeg ville aldri gitt opp, uansett om leger hadde sagt nei du kan ikke bli gravid.

ENDELIG GRAVID: I dag er Jamie Yvonne 23+3 uker på vei og gleder seg til å bli mamma. Foto: privat
ENDELIG GRAVID: I dag er Jamie Yvonne 23+3 uker på vei og gleder seg til å bli mamma. Foto: privat Vis mer

- Det var helt magisk at vi hadde så flaks

Men bekymringene skulle vise seg å være grunnløse. Første forsøk ga positivt resultat.

-  Den dagen jeg testet positivt på graviditetstesten var helt fantastisk. Herregud, jeg skrek og løp til mannen og sa «Se – to streker. Endelig skal vi bli foreldre!» Han trodde knapt det var sant og måtte vente to dager med bekreftelse på blodprøve på sykehuset før han tok det inn over seg, forteller Jamie Yvonne.

- Det var helt magisk at vi hadde så flaks – tenk at det første forsøket gikk bra!

Terminen er i mars 2016, og paret gleder seg stort.

- Nå mens jeg er gravid har jeg ingen plager med endometriosen, og legen min sier vi kan håpe at jeg etter fødselen kommer til å være mindre plaget enn jeg har vært tidligere, legger hun optimistisk til.

Prøverørsforsøk: Noen gir aldri opp

Derfor kan det være vanskelig å diagnostisere endometriose

Jaime Yvonne opplevde tiden fra hun fikk symptomene som ungdom, til endelig diagnose ble satt som en lang tid. Men det er slett ikke uvanlig.

- I Norge tar det cirka seks år å få diagnosen, andre steder i verden kan det ta mer enn 10 år. Symptomene ved endometriose som menstruasjonssmerter er vanlig forekommende i befolkning, så grensen mellom det normale og det unormale er flytende, forteller Mette Haase Moen.

- Menstruasjonssmerter som ikke kan avhjelpes av NSAID eller p-piller, eller som medfører fravær fra skole og jobb, bør utredes nærmere med tanke på endometriose.
Moen forteller også at mange kvinner har fått ulike behandlingsforsøk, før de får den endelige diagnose.

- Noen av symptomene (som for eksempel fatigue  eller avføringssymptomer) ses også ved andre tilstander. Smertene kan være atypiske og bli oppfattet som fibromyalgi.
En annen sak som gjør at det tar lang tid å få denne diagnosen, er at diagnosen kan ikke stilles ved vanlig gynekologisk undersøkelse, ved ultralyd eller ved en vanlig blodprøve. 

- Det må til et inngrep i narkose, og en kikkhullsundersøkelse for å sette den endelige diagnosen, sier overlegen.

PCOS: Sykdommen du ofte ikke oppdager før du ønsker å bli gravid

Behandling for endometriose

Hvis man mistenker endometriose er første steg å se om medikamenter av typen NSAID (For eksempel Ibux, Napren), og eventuelt i kombinasjon med paracetamol, kan hjelpe. Fastlegen vil kanskje også anbefale deg P-piller og bruke dem uten pause så menstruasjonen stopper.

- Hvis det ikke hjelper bør man henvises videre til gynekolog for videre utredning. Ofte vil det innebære en kikkhullsundersøkelse, forteller Moen.

Behandling av diagnosen kan gjøres kirurgisk eller hormonelt.

- Man vil forsøke å fjerne mest mulig av endometriosen. Da det er stor risiko for at endometriosen kommer tilbake, vil man som regel anbefale hormonbehandling i det videre forløp. Det finnes flere hormonelle behandlingsmetoder. Hensikten er å stoppe blødningene og derved redusere risiko for tilbakekomst. Ved barnløshet har medikamentell behandling ingen effekt, men her er prøverørsbehandling ofte effektiv, avslutter Moen.

Etter ni år og ni prøverørsforsøk skjedde dette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer