Endometriose
Endometriose Vis mer

Endometriose

Publisert

Sterke menstruasjonssmerter kan skyldes endometriose. Endometriose er betegnelsen på en ubalanse hvor den bestemte type slimhinne som dekker innsiden av livmoren, dannes andre steder i underlivet. For eksempel rundt eggstokkene eller egglederne, i bukhulen eller på leddbånd og muskler. 

Ved menstruasjon vil det ikke bare blø fra livmorslimhinnen, men det vil også småblø på livmorslimhinnene utenfor.

Hvor mange har endometirose?
Her finner vi svært varierende tall, men det er enighet om at tilstanden er økende selv om diagnostisering stadig blir bedre. Økningnen kan forklares ved at stadig flere kvinner utsetter å bli gravid til høyere alder. Cirka 2% av alle kvinner får behandling for endometriose. Du har økt risiko for endometriose hvis flere i din familie har lidelsen. Det finnes i dag ingen fullgod behandling av lidelsen. Kvinner som lider av denne kan møtes gjennom arrangementer i regi av Endometrioseforeningen. Lidelsen kan utvikles i hele den fruktbare perioden til en kvinne, men er vanligst mellom 30 og 40 år.

Symptomer:

Hva vil lege undersøke?

Behandling
Behandlingens formål er å redusere smerter og å behandle eller forebygge barnløshet.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer