Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer

Enebarn eller søsken?

Publisert
Sist oppdatert

"Enebarn er ofte bortskjemte!" "Enebarn er ofte selvopptatte!" Har du også hørt disse utsagnene? Studier tyder på at dette er myter. Enebarn har ikke flere problemer, og klarer seg like bra som barn med søsken. På det intellektuelle området ser enebarn ut til å klare seg bedre enn andre. De har ofte høyere intelligens og bedre skoleprestasjoner (...) Det finnes både ulemper og fordeler med å være enebarn. Ulempene kan være at det er vanskelig å finne en god balanse mellom sunn og overdreven oppmerksomhet fra foreldrene. For barnet er det en ulempe at han går glipp av de positive erfaringene søsken kan gi. (Ulvund -02)

Hvorfor velger noen å få kun et barn og andre stor familie?
Mange enbarnsfamilier opplever press fra familie og venner om familieforøkelse, nettopp fordi mytene om at enebarn blir vanskelige barn.

I et intervju med Foreldre og barn forteller fødsellege Gro Nylander at man må huske på at mange enbarnsfamilier er familier som ikke lykkes i familieforøkelse av ulike årsaker, selv om de ønsker. Såkalt sekundær barnløshet. For disse vil presset føles ekstra tungt.

En svensk undersøkelse viser at det er første og tredje barnet som lar vente på seg. Det andre barnet kommer gjerne automatisk når et par har gått inn i småbarnsfasen, men tre eller flere barn er ingen selvfølge. Undersøkelsen viste også at de aller fleste ettbarnsfamiliene ønsket seg flere barn. Noen oppga økonomi eller arbeidsmarked som årsak til at de valgte å vente med familieforøkelse. 

Om du i din egen barndom selv hadde nærvær eller fravær av søsken vil trolig påvirke dine valg i forhold til hvor mange barn du ønsker. Har du selv hatt stor glede av søsken, vil man som regel ønske at egne barn også får søsken.

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 
Kilder:

  • Fra baby til smårolling, Stein Erik Ulvund, J. W. Cappelens forlag AS 2002
  • Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
  • Barnets tre første år, Daphne Metland (red.), Cappelen 2002
  • Statistisk Sentralbyrå http://www.ssb.no/emner/02/02/10/fodte/
  • Foreldre og barn, utgave 11 2001, Hjemmet Mortensen
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer