Eneggede tvillinger - alltid med samme kjønn og blodtype. Foto: Shutterstock.com ©
Eneggede tvillinger - alltid med samme kjønn og blodtype. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Eneggede og toeggede tvillinger

Publisert

1,5% av alle fødsler er tviilingefødsler, og trillingefødsler er ennå mer sjeldent (0,1%). Biologisk sett er det stor forskjell på eneggede og toeggede tvillinger. Her kan du lese mer om forskjellen, og se om du har økt sannsynlighet for å føde flerlinger.

Eneggende tvillinger

Eneggede tvillinger blir også kalt identiske tvillinger eller monozygote tvillinger.

Eneggede tvillinger oppstår ved at et enkelt befruktet egg deler seg og blir to adskilte fosteranlegg innen 14 dager etter befruktningen. Eneggede tvillinger har derfor identisk arvestoff. Alle egenskaper som er arvelig bestemt, som for eksempel blodtyper, er derfor helt like hos eneggede tvillinger. De vil alltid være av samme kjønn, selv om det finnes noen ytterst sjeldne og oppsiktsvekkende unntak.

Les også: Trillinger på vei!

Det ser ikke ut til at det finnes noen opphopning av eneggede tvilling-fødsler i familier. Man kan derfor ikke være "arvelig disponert" til å føde eneggede tvillinger. Eneggede tvillinger har større risiko for å bli født for tidlig og ha misdannelser enn to-eggede tvillinger. Hyppigheten av eneggede tvillinger er nokså lik over hele verden.

Toeggende tvillinger

Toeggede tvillinger blir også kalt dizygote tvillinger.

Toeggede tvillinger oppstår ved at to forskjellige eggceller blir befruktet med hver sin sedcelle. De to individene som utvikler seg, skriver seg fra forskjellige sedceller og eggceller, og vil arvemessig sett ikke ligne hverandre mer enn andre søsken.
Det viser seg at man i enkelte familier har økt tendens til å føde to-eggede tvillinger. Det eksisterer derfor en arvelig tendens til å føde to-eggede tvillinger. Kvinner som selv er to-eggede tvillinger og deres søstre har økt sjanse for selv å få to-eggede tvillinger.

Det er betydelige forskjeller på hyppighet av forkomst av to-eggede tvillinger i verden. I visse områder i afrika finner man høy tendens, opptil 5% av alle fødsler er to-eggede tvilling-fødsler.

Les også: Trillinger - mot alle odds

Hvem får tvillinger?

Enhver kvinne kan i teorien få tvillinger, men noen har økt sannsynlighet for en tvillingefødsel:

Vil du lese mer om tvillinger? Besøk tvillingforeningen sin nettside  Tvilling.no

Kilder:
Store norske leksikon
Wikipedia
Nettdoktor

nrk - genetikk og eneggede tvillinger

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer